Εικαστικα

Liminal: Προβολές με ακουστική περιγραφή για την προσβασιμότητα

Στόχος, τα θέματα προσβασιμότητας να γίνουν μέρος του κοινωνικού διαλόγου - Δείτε το πρόγραμμα των προβολών

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκτός - Κώστας Λαμπρούλης, ΣΜουΘ
Εκτός - Κώστας Λαμπρούλης, ΣΜουΘ

Ο πολιτιστικός οργανισμός Liminal διοργανώνει την προβολή ταινιών & παραστάσεων με Ακουστική Περιγραφή για την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών - 17, 18/9 online

Η δυνατότητα πρόσβασης όλων στα πολιτιστικά αγαθά, πρέπει χωρίς αμφιβολία να βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μιας σύγχρονης, δίκαιης κοινωνίας. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν ώστε άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως κίνησης, ακοής ή όρασης, να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε πολιτιστικές δράσεις αλλά και να υπάρχει προσβασιμότητα για την παρακολούθησή τους.

Ο πολιτιστικός οργανισμός Liminal δημιουργήθηκε το 2016, με στόχο ακριβώς να συμβάλει σε αυτή την ανάγκη και να προωθήσει την ισότιμη συμμετοχή όλων στα πολιτιστικά δρώμενα. Οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται σε υπηρεσίες προσβασιμότητας, συμπεριληπτική εκπαίδευση και παραγωγές. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται ώστε τα θέματα προσβασιμότητας να γίνουν μέρος του κοινωνικού διαλόγου, για να υπάρξει κοινή προσέγγιση δράσης στη χώρα μας αλλά και γενικώς.

Η ομάδα του Liminal χρησιμοποιεί την ακουστική περιγραφή για την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία σε εκδηλώσεις, έργα τέχνης ή οπτικό ψηφιακό υλικό. Με άλλα λόγια, πρόκειται για προφορική περιγραφή οπτικοακουστικού περιεχομένου: η εικόνα «μεταφέρεται» σε λόγια.

Αυτή η εμπειρία παρουσιάζεται τώρα μέσα από μια σειρά online προβολών έργων για μικρούς και μεγάλους με Ακουστική Περιγραφή για την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών. Από την Παρασκευή 17 μέχρι το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου η Liminal διοργανώνει την εκδήλωση με τίτλο «Α.Π. ολαύστε την Προβολή!» με παραστάσεις, κινηματογραφικά έργα και video art ανοικτά στο κοινό για ένα 24ωρο μέσα από το κανάλι της στο YouTube. Το event θα ολοκληρωθεί με μια διαδικτυακή συζήτηση μέσω Zoom με το κοινό.

Α.Π.ολαύστε την Προβολή: Τα έργα 

Εκτός (12’, Ελλάδα, 2020)
Σύλληψη, σκηνοθεσία, κείμενα: Κώστας Λαμπρούλης - ΣΜουΘ. Υπόθεση: Μια πόρτα. Μια πόρτα που συμβολίζει τον εγκλεισμό αλλά και την έξοδο. Η ίδια πόρτα που μας εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και ταυτόχρονα μας συνδέει με τον έξω κόσμο. Αυτή η πόρτα γίνεται αφορμή για συνειρμούς της πρόσφατης κατάστασης αλλά και δημιουργίας απέναντι στις προοπτικές που ανοίγονται. Παρακολουθήστε το έργο, εδώ.

Το Εισιτήριο (18’, Ελλάδα, 2016)
Σκηνοθεσία: Χάρης Σταθόπουλος. Υπόθεση: Στην ταινία, ακολουθούμε την πορεία ενός εισιτηρίου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς αλλάζει χέρια. Κάθε άνθρωπος που το παίρνει κουβαλάει μια δική του ιστορία και μία πτυχή της σύγχρονης Ελλάδας. Μία κοινωνική καταγραφή της κρίσης στη χώρα. Παρακολουθήστε το έργο, εδώ

FEELter (3’, Ελλάδα, 2021)
Video Art της Αντωνίας Αλαφούζου για την ki | mono • Υπόθεση: H καθημερινότητα δύο ανθρώπων με στενή σχέση και ο τρόπος που τα συναισθήματα του ενός επηρεάζουν τον άλλον. Χαρά και λύπη, στοργή, καβγάς, απόρριψη, τύψεις, αγκαλιά, αγάπη. Τα συναισθήματα αναμειγνύονται. Η ενέργεια των συναισθημάτων μεταφράζεται σε χρώματα. Μέσα από την επαφή των δύο χαρακτήρων τα συναισθήματα μεταβάλλονται και σημαδεύουν τους πρωταγωνιστές. Παρακολουθήστε το έργο, εδώ

Σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας θα προβληθούν οι ταινίες μικρού μήκους:

Μια ξεχωριστή μέρα (An exceptional day, 4’, Γαλλία, 2019)
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Σπινασού. Υπόθεση: Για μια μέρα, πατέρας και κόρη ανταλλάσσουν ρόλους. Παρακολουθήστε το έργο, εδώ

Κουβέρτα (BLANKET, 5' Ρωσία, 2020)
Σκηνοθεσία: Μαρία Μόσκοβα. Υπόθεση: Στον πολύ μακρινό Βόρειο Πόλο ζει μια πολύ κακόκεφη πολική αρκούδα. Μια μέρα δέχεται έναν αναπάντεχο επισκέπτη που προσθέτει χρώμα στη ζωή της. Παρακολουθήστε το έργο, εδώ


Info: Α.Π.ολαύστε την προβολή. Οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες και η Liminal μοιράζονται το έργο τους αφιλοκερδώς στηρίζοντας την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά του πολιτισμού. Για να παρακολουθήσετε όλα τα έργα στο YouTube πατήστε εδώ. Για να παρευρεθείτε στη διαδικτυακή συζήτηση στο Zoom το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στις 20:00, πατήστε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ. Ώρα έναρξης  προβολών: Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20:00. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες μέχρι το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ