Εικαστικα

Αρχιπέλαγος: Μια εικαστική επετειακή εγκατάσταση στη Σίφνο

Ηρωικά πορτρέτα, καράβια του Αγώνα της Επανάστασης, εξαρτήματα φορεσιάς και άλλα σύμβολα ελληνικότητας εξυφαίνουν ένα χειροποίητο οπτικό πανόραμα σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
archipelagos-voulgareli-mermaid
Έργο της εικαστικού Κικής Βουλγαρέλη, για την έκθεση «Αρχιπέλαγος»

Η Ίρις Κρητικού επιμελείται την έκθεση «Αρχιπέλαγος» στη Σίφνο με έμπνευση την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

Ένα σύνθετο επετειακό εγχείρημα, με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές αναφορές στην Ελληνική Επανάσταση και τα ηρωικά νησιά του ελληνικού Αρχιπελάγους, γεννήθηκε και εξελίχθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επίσημη έναρξη του Αγώνα για την Απελευθέρωση των Ελλήνων.

Πιστόλια - Έργο του Πάνου Καρδάση
Πιστόλια - Έργο /Κόσμημα του Πάνου Καρδάση

Οι εικαστικοί Κική Βουλγαρέλη, Πάνος Καρδάσης, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά και Βάσω Τρίγκα σε συνεργασία με την Ίρις Κρητικού, την επιμελήτρια της έκθεσης «Αρχιπέλαγος», υπό την αιγίδα του Δήμου Σίφνου, συμβάλλουν σε μια ομαδική εικαστική έκθεση επετειακής εγκατάστασης.  

archipelagos-triga
Έργο της Βάσως Τρίγκα που φιλοξενείται στην έκθεση «Αρχιπέλαγος»

Μέσα από επίτοιχα ζωγραφικά έργα και κατασκευές της Κικής Βουλγαρέλη και της Κλαίρης Τσαλουχίδη - Χατζημηνά, εγκαταστάσεις κοσμημάτων που εμπνέονται από τη γυναικεία και την ανδρική φορεσιά του Πάνου Καρδάση, καθώς και μοναδικά κεραμικά γλυπτικά αντικείμενα και ζωγραφισμένα υφάσματα-λάβαρα της Βάσως Τρίγκα, αναμοχλεύεται με ευρηματικότητα και υψηλή αισθητική ένας διαφορετικός «χάρτης» του Αιγαίου και των επιμέρους στοιχείων του.

archipelagos-klairi-tsalouchidi-chatzimina
Έργο της Κλαίρης Τσαλουχίδη Χατζημηνά που φιλοξενείται στην έκθεση «Αρχιπέλαγος»

Ηρωικά πορτρέτα, καράβια του Αγώνα, εξαρτήματα φορεσιάς και άλλα σύμβολα ελληνικότητας μα και θαλασσινά παραμύθια και ναυτικοί θρύλοι, εξυφαίνουν ένα χειροποίητο οπτικό πανόραμα που στρέφει το βλέμμα στη Σίφνο, το πρώτο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους που ρίχτηκε από την πρώτη στιγμή στον αγώνα με πάθος, ακολουθώντας την Ύδρα και τα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού.

archipelagos-voulgareli
Έργο της Κικής Βουλγαρέλη που φιλοξενείται στην έκθεση «Αρχιπέλαγος»

Ο όρος Αρχιπέλαγος, στη γεωγραφία, χαρακτηρίζει γεωλογικό σχηματισμό αποτελούμενο από μια αλυσίδα ή ανεπτυγμένη συστάδα νησιών.

Αρχιπελάγη απαντώνται συνήθως στην ανοιχτή θάλασσα, αν και σε μερικές περιπτώσεις γειτνιάζουν με μεγάλους όγκους ξηράς. Τα αρχιπελάγη είναι συχνά ηφαιστειογενή, σχηματισμένα κατά μήκος ωκεάνιων ρηγμάτων ή σε περιοχές με ενεργή ηφαιστειακή δραστηριότητα, εντούτοις στη διαδικασία σχηματισμού τους εμπλέκονται και άλλες γεωλογικές διεργασίες όπως η απόθεση, η αποσάθρωση και η ανύψωση του εδάφους.

Ο όρος «arcipelago» προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις «άρχων» (αρχηγός / πρώτος) και «πέλαγος» (θάλασσα) . Αρχικά η ονομασία αφορούσε το Αιγαίο Πέλαγος. Ήταν η μεσαιωνική του ονομασία και αναφέρεται με αυτή σε όλους τους χάρτες που διασώζονται από την εποχή. Αργότερα προσδιορίζεται με αυτόν τον όρο τα νησιά του Αιγαίου σαν ενότητα.

archipelagos-triga2
Έργο της Βάσως Τρίγκα που φιλοξενείται στην έκθεση «Αρχιπέλαγος»

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής εγκατάστασης στον εμβληματικό τόπο της παρουσίασής της, τα έργα των συμμετεχόντων εικαστικών εγκαλούν σε ένα πολυσχιδές εικονοποιητικό αφήγημα. 

Η έκθεση φιλοξενείται στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρτεμώνα της Σίφνου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 19:00 έως τις 22:30, έως τις 22 Αυγούστου 2021 

archipelagos-klairi-tsalouchidi-chatzimina
Έργο της Κλαίρης Τσαλουχίδη Χατζημηνά που φιλοξενείται στην έκθεση «Αρχιπέλαγος»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άποψη της έκθεσης "Δημοκρατία" στην Εθνική Πινακοθήκη
«Δημοκρατία»: μια έκθεση για την πολιτική λειτουργία της τέχνης στον ευρωπαϊκό νότο

140 έργα από 55 δημιουργούς ανιχνεύουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία τις δεκαετίες 1960-1970

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.