Μια Θεσσαλονικιά ποιήτρια του Μεσοπολέμου έρχεται πάλι στο προσκήνιο
17 Έλληνες εικαστικοί σχεδιάζουν skateboard για καλό σκοπό
Από τη δεκαετία του 1950, όταν και πρωτοανακαλύφθηκε το σκέιτ από τους σέρφερ της Καλιφόρνια, που έπλητταν όταν είχε νηνεμία, μέχρι σήμερα, η κουλτούρα του ξεπερνά το άθλημα, γίνεται στάση ζωής. Η γκαλερί Ζουμπουλάκη ρίχνει τα δικά της σανίδια στην off shore της κανονικότητας: η έκθεση «Art on Boards | The Skate Project», σε συνεργασία με τη The Skateroom και τη συμμετοχή 17 εικαστικών με 51 πρωτότυπες και συλλεκτικές σανίδες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και τους σκοπούς της, ξεκινά την Πέμπτη 17 Ιουνίου.
Το «Art on Boards| The Skate Project» βασίζεται στην ιδέα ότι η τέχνη συνδυαστικά με τον αθλητισμό μπορεί να κινητοποιήσει περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες να αθληθούν, να απασχοληθούν δημιουργικά, να προσπαθήσουν να γεμίσουν τη ζωή τους με δράση και φως. Προσπερνώντας φυλετικές, έμφυλες και κοινωνικές διακρίσεις, το Art on Boards παγκοσμίως προωθεί την έννοια της ομαδικότητας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιθωριοποιημένων παιδιών μέσα από την άσκηση και τη δημιουργία.
Δεκαεπτά εξαιρετικοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα πάνω σε σανίδες skateboarding, δίνοντάς τους συλλεκτική αξία ενώ τα κέρδη από τα έσοδα της πώλησής τους υποστηρίζει δύο ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που βοηθούν ανήλικα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη στην Αθήνα. Ο πρώτος είναι το Free Movement Skateboarding, που υποστηρίζει και προωθεί μέσω του skateboarding την πνευματική ευεξία, την ενδυνάμωση και την κοινωνική ένταξη και συνύπαρξη των απροστάτευτων ανήλικων που ζουν στην Αθήνα. Σκεφτείτε ότι από το 2018 το FMS έχει παραδώσει περισσότερες από 680 συνεδρίες skateboarding σε ανήλικους που ζουν περιθωριοποιημένοι σε 12 διαφορετικές τοποθεσίες στην Αθήνα: 1.390 νέοι, 32 διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν στην Αθήνα και με το 43% να είναι κορίτσια. Ο δεύτερος είναι το Μum Institute, που μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με πυρήνα την τέχνη, προγράμματα σίτισης, επαγγελματικής κατάρτισης και δημιουργικής απασχόλησης, εστιάζει στην ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των παιδιών και νέων που διαμένουν σε δομές φροντίδας. Το skate είναι γλώσσα διεθνής, όπως και η τέχνη.
Ξεκίνησε ως extreme sport που έγινε mainstream. Δεν έχει φύλο και δεν έχει κοινωνική τάξη
Επανέρχομαι στην ιστορία του skateboard, στην κουλτούρα του, για να καταλάβουμε γιατί η τέχνη το αγκάλιασε, γιατί βγήκε από τον δρόμο και μπήκε και στις φουάρ. Ξεκίνησε ως extreme sport που έγινε mainstream. Δεν έχει φύλο και δεν έχει κοινωνική τάξη. Είναι άθλημα αλλά μπορεί να γίνει και μεταφορικό μέσο. Για τους πιτσιρικάδες είναι μέσο ανεξαρτητοποίησής τους, πολύ πιο κουλ από το ποδήλατο. Στις ρόδες τους γράφονται χιλιόμετρα και στο σανίδι του γράφεται η ιστορία της ζωής τους. Στα σανίδια αυτής της έκθεσης, η σύγχρονη ελληνική δημιουργική σκηνή κεντάει με χρώματα και παραστάσεις: Αντωνάκης Χριστοδούλου, Γιάννης Βαρελάς, Κυβέλη Ζωή, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Λάκης & Άρης Ιωνάς - The Callas, Στέλλα Καπεζάνου, Βασίλης Καρούκ, Πέγκυ Κλιάφα, Βασιλική Κούκου, Νίκος Λαγός, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Αναστασία Παπαλεωνίδα, Στέφανος Ρόκος, Βαλίνια Σβορώνου, Παύλος Τσάκωνας, Cacao Rocks, Georgia Fambris είναι οι καλλιτέχνες αυτής της λαμπρής ομάδας.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του 2020 από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σχετικά με την κουλτούρα του skateboarding, αποδείχθηκε ότι βελτιώνει την πνευματική υγεία, ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας υποστηρίζει τη διαφορετικότητα. Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη σύστησε στην ελληνική αγορά τη The Skateroom το 2014. Θα τα έχετε δει στο Art Shop Zoumboulakis Galleries της οδού Κριεζώτου: τα αστραφτερά skate με υπογραφή διάσημων καλλιτεχνών υποστηρίζουν το όραμά της να ενώσει buyers, καλλιτέχνες, γκαλερί, μουσεία, ιδρύματα, εμπόρους λιανικής και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε όλο τον κόσμο, σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο: το «Art for Social Impact». Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 1.000.000 $ για τη χρηματοδότηση 37 κοινωνικών πρότζεκτ αφιερωμένων στην ενδυνάμωση των ανήλικων παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο παγκοσμίως.
Την Πέμπτη, η Γκαλερί Ζουμπουλάκη ανοίγει τον δρόμο προς την υποδοχή επισκεπτών. Πέρασε καιρός, μπορεί να απωλέσαμε εν μέρει την ικανότητα για κοινωνική συναναστροφή, μπορούμε όμως σίγουρα να ενδυναμώσουμε την κοινωνική μας συνείδηση και να δούμε από κοντά πώς κατάφεραν να διαχειριστούν το συγκεκριμένο καμβά των λίγων εκατοστών οι καλλιτέχνες.
Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας. Διάρκεια έκθεσης: 17/6 - 3/7. Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, 2103608278
Δειτε περισσοτερα
Η Ρεβέκκα Καμχή γράφει για τη γνωριμία της με τον καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά και για την αναδρομική του έκθεση στην γκαλερί της
«Η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη της διάρκειας»
Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού