Εικαστικα

Βερολίνο: Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει έξι χρόνια μετά

Η Νέα Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει την έκθεση του δημοφιλούς Αμερικανού γλύπτη και καλλιτέχνη, Αλεξάντερ Κάλντερ.

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο
© Staatliche Museen zu Berlin

Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο πρόκειται να ανοίξει ξανά για το κοινό το καλοκαίρι του 2021, μετά από έξι χρόνια «λουκέτου» λόγω ανακαίνισης.

Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη (Neue Nationalgalerie) στο Βερολίνο πρόκειται να ανοίξει ξανά για το κοινό το καλοκαίρι του 2021, περισσότερο από έξι χρόνια μετά το κλείσιμο για ανακαίνιση. Η Νέα Πινακοθήκη θα φιλοξενήσει την έκθεση του δημοφιλούς Αμερικανού γλύπτη και καλλιτέχνη Αλεξάντερ Κάλντερ, στον ψηλότερο όροφο του κτιρίου, το οποίο υπέστη τη μεγαλύτερη ανακαίνιση

Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο
© Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie / Roman März

Σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε, το μουσείο σύγχρονης τέχνης που άνοιξε για πρώτη φορά το 1968, βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού κόστους 100 εκατομμύρια ευρώ και ανακαίνισης από τον Βρετανό αρχιτέκτονα, με έδρα το Βερολίνο, Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ. Ο ανακαινισμένος χώρος περιλαμβάνει νέο κλιματισμό, επιπλέον ασφάλεια, νέο φωτισμό, καλύτερη πρόσβαση για άτομα με αναπηρία και βελτιωμένες υπηρεσίες για τους επισκέπτες όπως βεστιάριο, καφετέρια και το πωλητήριο του μουσείου.

«Η ανακαίνιση δεν συμβολίζει μια νέα ερμηνεία, αλλά μια σεβαστή επιδιόρθωση αυτού του κτιρίου-ορόσημου του διεθνούς στιλ», αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο David Chipperfield Architects σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Art Newspaper. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ εκσυγχρονισμού στη γερμανική ιστορία.

Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη στο Βερολίνο
© Staatliche Museen zu Berlin, Foto: Achim Kleuker

Σε Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε, η Πινακοθήκη αναφέρει: «Δεν έχει γίνει καμία τόσο μεγάλη εργασία στο κτίριο από τότε που άνοιξε το 1968, σχεδόν 50 χρόνια πριν. Στόχος της ανακαίνισης της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης είναι να επιδιορθώσει όλα τα κατεστραμμένα χαρακτηριστικά και να διορθώσει σοβαρά ελλείματα ασφαλείας. Οι εργασίες περιλαμβάνουν μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς, ανακαίνιση του εξωτερικού χώρου, επισκευή του εξωτερικού καλύμματος του σκυροδέματος και ανανέωση της τεχνολογίας του κτιρίου».

Το μουσείο θα παρουσιάσει επίσης μια κινηματογραφική εγκατάσταση της εικαστικού Ρόζα Μπάρμπα, καθώς και μια νέα έκθεση της μόνιμης συλλογής, με όνομα «The Art of Society».

Σύμφωνα με το Art Newspaper, έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός νέου μουσείου τέχνης του 20ού αιώνα, δίπλα στη Νέα Εθνική Πινακοθήκη που όμως δεν διαθέτει το χώρο για να εκθέσει το πλούσιο υλικό μοντέρνας τέχνης του Βερολίνου. Το χαμηλό κτίριο, μια κατασκευή από τούβλα σχεδιασμένη από το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron, εκτιμάται να κοστίσει 450 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ