Εικαστικα

Η γκαλερί Citronne υποδέχεται τη Μαίρη Χριστοφίδη

Η ατομική έκθεση φωτογραφίας «Αντιστάσεις και αποκλεισμοί» έχει εγκαίνια το Σάββατο 27 Ιουλίου

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
γκαλερί Citronne, Μαίρη Χριστοφίδη
© Μαίρη Χριστοφίδη

Η έκθεση φωτογραφίας «Αντιστάσεις και αποκλεισμοί» της Μαίρης Χριστοφίδη, σε επιμέλεια Πλάτωνα Ριβέλλη, εγκαινιάζεται στην γκαλερί Citronne στον Πόρο.

Η γκαλερί Citronne συνεχίζει το καλοκαιρινό εκθεσιακό της πρόγραμμα στον Πόρο με την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη «Αντιστάσεις και αποκλεισμοί» σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο, 27 Ιουλίου στις 8.30 μμ και θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπεμβρίου.

γκαλερί Citronne, Μαίρη Χριστοφίδη
© Μαίρη Χριστοφίδη


Η Μαίρη Χριστοφίδη είναι  φωτογράφος με οξεία οπτική αντίληψη και διεισδυτικό βλέμμα. Συγκροτεί ένα προσωπικό φωτογραφικό «ντοκουμέντο», εικόνες με έντονη αισθητική υπόσταση. Κινείται με ευκολία από την κλασική ασπρόμαυρη στην έγχρωμη φωτογραφία, χωρίς φόβο, με την αντίληψη της ειδικής αισθητικής την οποία εμπνέει ή και επιβάλλει η καθημερινότητα.

Ο κόσμος καδράρεται σε φωτογραφικά καρέ• η φωτογραφική μηχανή συλλαμβάνει και «εκτελεί» τις στιγμές. Έτσι, η φωτογράφος συγκροτεί και αναπτύσσει ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Κάποτε οι συνθέσεις της αγγίζουν την αφαίρεση κάποτε, με οπτικό χιούμορ, τονίζει το οξύμωρο της φωτογραφικής αποτύπωσης, δηλαδή την ίδια την φύση της φωτογραφίας, ως απλή αντανάκλαση της πραγματικότητας και όχι ως καθεαυτή προβολή ή ερμηνεία.

O επιμελητής της έκθεσης Πλάτων Ριβέλλης γράφει στο σημείωμα της έκθεσης ότι η Μαίρη Χριστοφίδη, όπως και τόσοι καλοί φωτογράφοι, δεν εικονογραφεί μηνύματα, ούτε αφηγείται ιστορίες• απλώς επισημαίνει μικρές συμπτώσεις στο πλαίσιο της καθημερινότητας, ως σπαράγματα με τα οποία χτίζει την προσωπική της χρονική καμπύλη.

γκαλερί Citronne, Μαίρη Χριστοφίδη
© Μαίρη Χριστοφίδη


Επίσης, με αφορμή την έκθεση της Μαίρης Χριστοφίδη στον Πόρο, η γκαλερί Citronne οργανώνει διήμερο σεμινάριο φωτογραφίας, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη του Πόρου. Ο Πλάτων Ριβέλλης, σε δύο διαδοχικά τετράωρα (Παρασκευή 26.7 και Σάββατο 27.7), θα παραδώσει φωτογραφικό σεμινάριο, με τίτλο «Άχρηστες φωτογραφίες.» Το σεμινάριο αυτό ανιχνεύει  την προέλευση, τον στόχο και την προβολή μιας φωτογραφίας που ξεκινάει από την μνήμη, τρέφεται από την παρατήρηση και υπερβαίνει κάθε πιθανό μήνυμα. Η συμμετοχή στο σεμινάριο θα είναι δωρεάν, αλλά όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν παρακαλούνται να αποστείλουν mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση platon@rivellis.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

γκαλερί Citronne, Μαίρη Χριστοφίδη
© Μαίρη Χριστοφίδη

Για περισσότερες πληροφορίες: Γκαλερί Citronne

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ