Εικαστικα

«Αποθέματα: Inventory»: Μία ιδιαίτερη παράσταση στην Ελευσίνα

Η ιστορία του τόπου ζωντανεύει

Γιώργος Παπαδόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Αποθέματα: Inventory», Ελευσίνα

Ένα κοντέινερ που περιλαμβάνει την ιστορία και τις μνήμες των κατοίκων της Ελευσίνας. Τα «Αποθέματα» (Inventory) είναι ένα ιδιαίτερο έργο παραστατικών τεχνών, που ξεκίνησε από την Τζένη Αργυρού και τον Βασίλη Γεροδήμου σε συνεργασία με συλλογικότητες και κατοίκους της περιοχής. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στα εργατικά κινήματα της Ελευσίνας, όπως αυτά ξεκίνησαν 100 χρόνια πριν.

Με αφορμή την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στις 11 Νοεμβρίου θα γίνει μία πομπή/πορεία παράσταση προς τα σημεία της πόλης που σχετίζονται ιστορικά με το εργατικό κίνημα.

«Αποθέματα: Inventory», Ελευσίνα

Το έργο «Αποθέματα» όμως δεν σταματάει εκεί. Η παράσταση στις 11ης Νοεμβρίου αποτελεί απλώς το αποκορύφωμα μίας συλλογικής διαδικασίας. Στην παραλία της Ελευσίνας δημιουργήθηκε με κοντέινερ ένα εργαστήριο συλλογής υλικού, όπου οι κάτοικοι αποθέτουν τμήματα της εμπειρίας και της μνήμης τους (φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδας, προφορικές μαρτυρίες και άλλα). Στον χώρο αυτό δημιουργείται ένα έργο μνήμης για την πόλη, υπό τη μορφή μιας «ζωντανής εικαστικής εγκατάστασης, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό, από τις 11 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις ως ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, ξαναζωντανεύουν στην πόλη, μέσα από μία συλλογική διαδικασία που θέλει να διατηρήσει τη μνήμη του τόπου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς τίτλο, λάδι σε καμβά
Μια έκθεση στην Τήνο που συνομιλεί με τον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς

Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται

5o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς ΚΥΜΑΤΑ
4 εκθέσεις στην Κεφαλονιά παράλληλα με το 5ο Φεστιβάλ ΚΥΜΑΤΑ

Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου

Έργο του Αλέξη Αυλάμη, Amalia Gardens Residency 2026
«Ξηρανθοί, Ριζωμένοι στη Πέτρα»: Η τρίτη καλλιτεχνική φιλοξενία του Amalia Gardens Residency στην Άνδρο

Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY