Εικαστικα

Γιατί όλοι μιλούν για την 23χρονη μπλόγκερ Hoda Katebi

#becauseiveread: Η αναγνωστική λέσχη που προβοκάρει την Αμερική

A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Του Θάνου Γελαλή.

«Επειδή έχω διαβάσει!» ήταν η απάντηση της Hoda Katebi, που προκάλεσε αντιπαράθεση στο αμερικανικό κοινό. Η 23χρονη Ιρανο-Αμερικανή blogger, σχεδιάστρια μόδας και ακτιβίστρια ήταν προσκεκλημένη στο κανάλι WGN America, όταν ερωτήθηκε για την άποψή της πάνω στα ζητήματα του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν και της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Οι απαντήσεις της εξέπληξαν μάλλον αρνητικά τους αμερικανούς παρουσιαστές, αφού μία εξ αυτών της είπε πως «Δεν ακούγεσαι σαν Αμερικανή». Τότε, η Katebi την αφόπλισε ανταπαντώντας πως «Αυτό συμβαίνει επειδή έχω διαβάσει!».

Η θετική ανταπόκριση του κόσμου προς την ετοιμόλογη Katebi, εκφράστηκε με πληθώρα μηνυμάτων στα social media, τα οποία τη ρωτούσαν για το τι έχει διαβάσει, μέσω του hashtag #becauseiveread. 

H νεαρή ακτιβίστρια, ανταποκρινόμενη στις αντιδράσεις, αποφάσισε να δημιουργήσει μία διαδικτυακή αναγνωστική λέσχη (προτείνοντας κάθε μήνα βιβλία μέσω του blog της JooJoo Azad), την οποία ονόμασε Because We’ve Read.

Οι θεματικές των βιβλίων αφορούν σε ζητήματα ετερότητας, πολιτισμού, φύλου, ρατσισμού και διακρίσεων. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στην αντίληψη της Δυτικής κοινωνίας και την εικόνα που αυτή διαμορφώνει για άλλους πολιτισμούς, ενώ στόχος της είναι η πρόκληση και ο επαναπροσδιορισμός της αντίληψης των αναγνωστών. Έχοντας σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, επικρίνει το εκπαιδευτικό σύστημα για τις μονολιθικές ακαδημαϊκές προσεγγίσεις που συντηρεί στο πρόγραμμά του. Θεωρεί πως το πρόβλημα έγκειται ακριβώς στην έλλειψη εναλλακτικών ακαδημαϊκών προσεγγίσεων, που θα απηχούν τις απόψεις των Έγχρωμων ανθρώπων (POC) καθώς και των κοινωνικά καταπιεσμένων. Το βιβλίο του Ιουλίου (Covering Islam του Edward Said), αφορά στον τρόπο που τα δυτικά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την εικόνα του Ισλάμ. 

Προβλήματα όμως εντοπίζει η Katebi και στον χώρο της μόδας. Η σχέση της με αυτή δεν εξαντλείται στο αισθητικό αποτέλεσμα αφού η μόδα αποτελεί πολιτική δήλωση για εκείνη. Η είσοδός της στον συγκεκριμένο χώρο σηματοδοτείται από τη δημιουργία ενός εργατικού συνεταιρισμού αποτελούμενου από γυναίκες, πρόσφυγες ή μετανάστριες. Η δομή του έχει ως στόχο να διευκολύνει για τις γυναίκες αυτές, την πρόσβαση στην εργασία. Η ενασχόληση με τη μόδα πρέπει να είναι ολιστική, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη διαδικασία παραγωγής. Για τον λόγο αυτό η σχεδιάστρια Katebi περιλαμβάνει στο blog της μία boycott list, με εταιρίες που οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν εφόσον αυτές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους εργασιακούς νόμους ή και συμβάλλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Ως προς την καλλιτεχνική της κατεύθυνση, επηρεασμένη από την ιρανική αρχιτεκτονική, επιθυμεί να δημιουργήσει μία collection ρούχων που εξερευνά τη θηλυκότητα πέραν του έμφυλου χαρακτήρα. 

Η Katebi αξιοποιεί τα social media (Facebook, twitter, instagram, blogs) για να εκφράσει τις απόψεις της για τη μόδα και την πολιτική, σε καθημερινή βάση. Το τελευταίο διάστημα κύριο ενδιαφέρον της είναι η διεύρυνση της αναγνωστικής της λέσχης, με συζητήσεις μέσω του instagram live και τη δημιουργία αναγνωστικών ομάδων σε διάφορες πόλεις της Αμερικής.