Εικαστικα

Γουστάρουμε comics

Comicdom Con, το μεγαλύτερο φεστιβάλ comics εξαπλώνεται στην Αθήνα

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126125-648070.jpg

Τα κόμικς είναι λατρεία και πολλά παραπάνω από απλές ιστορίες με σχέδια. Είναι τέχνη και ευτυχώς εξαπλώνονται ήδη στην ανοιξιάτικη Αθήνα χάρη στο φεστιβάλ Comicdom Con.

Το λατρεμένο φεστιβάλ, άλλαξε τα ελληνικά δεδομένα στο χώρο των comics και φέτος κάνει χαρούμενους τους απανταχού κομιξάδες για 11η χρονιά. Από την παρθενική του εμφάνισή, το 2006, μέχρι σήμερα το Comicdom Con Athens κάνει χαμό. Μπορεί να γνώρισε μιμητές, αλλά παραμένει το σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ comics στην Ελλάδα με χιλιάδες επισκέπτες. Για να μιλήσουν οι αριθμοί, στην περσινή διοργάνωση συγκέντρωσε περισσότερους από 12.000 επισκέπτες.

image

Tomek

Μπαίνοντας θριαμβευτικά στη δεύτερη δεκαετία του, το Comicdom Con Athens ανανεώνει το ραντεβού του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και επεκτείνεται σε δυο νέους χώρους: το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Γίνεται πλέον και αποδεδειγμένα η μεγαλύτερη γιορτή των comics στην Ελλάδα που φέρνει τα πάνω κάτω στη Νεάπολη Εξαρχείων. Για τρεις ημέρες, από την Παρασκευή 15 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 17 Απριλίου, μια ολόκληρη γειτονιά μεταμορφώνεται με δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά και συναρπαστικά street events.

Η παράδοση συνεχίζεται με διεθνείς προσκεκλημένους από όλες τις γεωγραφικές και καλλιτεχνικές σχολές της Ένατης Τέχνης και φέτος θα θαυμάσουμε από κοντά το έργο εκλεκτών καλεσμένων:

Ο βρετανός Charlie Adlard, επί 12 χρόνια σχεδιαστής του THE WALKING DEAD, της σειράς comics που ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα της σύγχρονης pop κουλτούρας και πυροδότησε την παγκόσμια zombie-mania.

Ο Ted Benoit, διάσημος γάλλος δημιουργός, που έχει συνεργαστεί με πολλά σημαντικά έντυπα, όπως το À SUIVRE και το METAL HURLANT, ενώ είναι και ένας από τους καλλιτέχνες που αναβίωσαν τη θρυλική σειρά του Edgar P. Jacobs, BLAKE & MORTIMER.

image

Ted Benoit, Rey et Niki

Ο Al Ewing, βρετανός συγγραφέας comics, που αυτή την περίοδο γράφει τους δημοφιλείς τίτλους της Marvel, ULTIMATES, NEW AVENGERS και CONTEST OF CHAMPIONS.

image

El Ewing, The Ultimates

Ο Goran Sudzuka, βραβευμένος με Eisner Award, κροάτης σχεδιαστής comics και εικονογράφος, με συνεργασίες που εκτείνονται από τη γαλλική Delcourt, μέχρι την αμερικανική DC Comics.

Ο P.J. Holden, βορειοϊρλανδός σχεδιαστής, γνωστός για τη δουλειά του στο 2000AD, όπου έχει σχεδιάσει ιστορίες με τους Judge Dredd, Rogue Trooper, κ.ά.

Η Christina Plaka, η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης manga της Γερμανίας, και κάτοχος του πρώτου παγκοσμίως master στις «Σπουδές Manga».

image

Christina Plaka, White Stripes

Ο Mysh, ισραηλινός δημιουργός comics και animator, σκηνοθέτης και σχεδιαστής μιας πλειάδας τηλεοπτικών σειρών, ταινιών μικρού μήκους, μουσικών βίντεο κλιπ και comics.

Η Sookyoung Yoo, νοτιοκορεάτισσα mangaka και ερευνήτρια, με αντικείμενο την οπτική έκφραση των manga, και τα manga για γυναίκες.

image

Sookyoung Yoo

Ο Tomek, είναι ο τιμώμενος έλληνας καλλιτέχνης για φέτος και επιμελείται και το επίσημο εικαστικό του φεστιβάλ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς και τα έργα τους, στα αντίστοιχα Q&A και signings.

Στη φετινή διοργάνωση είναι καλεσμένοι και οι τρεις ιδρυτές της κυπριακής ανθολογίας Current Comic Book Anthology, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο Artists Alley του Comicdom Con.

Πέραν της καθιερωμένης πλέον κεντρικής έκθεσης στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, εντάσσεται από φέτος στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, η ιστορική έκθεση comics και εικονογράφησης Εν Αιθρία. Περισσότεροι από 50 καταξιωμένοι, αλλά και νέοι έλληνες δημιουργοί, φιλοξενούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, δίνοντας το στίγμα μιας ακμαίας και δημιουργικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Το πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2016 περιλαμβάνει, επίσης, sketch events, προβολές, workshops από διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς, παρουσιάσεις νέων τίτλων, bazaar καταστημάτων και εκδοτικών, παιδικό πρόγραμμα, τον υπερ-δημοφιλή Διαγωνισμό Comicdom Cosplay, καθώς και τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Comicdom Con Athens 2016, 15-17 Απριλίου, 11.00-21.30, Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Comicdom Press, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος & Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων

Πού: Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Κολωνάκι, Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50

Γραμματεία-Εγγραφές-Πληροφορίες: Μασσαλίας 22, Κολωνάκι Κεντρική φωτογραφία: Charlie Adlard, We are the walking dead

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.