olglo_elviela.jpg
© backpacker.gr
Design & Αρχιτεκτονικη

O Γιώργος Τριανταφυλλάκος επανασχεδιάσε μερικά από τα πιο εμβληματικά ελληνικά λογότυπα

Όσα από αυτά είναι ακόμη σε χρήση μετρούν μισό αιώνα ζωής

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μία συλλογή γεμάτη νοσταλγία και αγάπη για το ελληνικό lettering δημιούργησε ο προγραμματιστής, σχεδιαστής τυπογραφικών στοιχείων και σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας, Γιώργος Τριανταφυλλάκος

«Η συλλογή με τα ελληνικά τυπογραφικά εμπορικά σήματα και λογότυπα (ή, πιο σωστά, λογότυπους) των αρχών/μέσων του προηγούμενου αιώνα δημιουργήθηκε με σκοπό μια όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή καταγραφή σχετικών γραφικών αντικειμένων από τα πρώιμα χρόνια ενός επαγγέλματος που αν και παγκόσμιο έδειξε από νωρίς δείγματα διαφοροποίησης και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα εξαιτίας των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, αισθητικών συνθηκών μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε, αλλά και ως ένας φόρος τιμής και μια προσπάθεια εύρεσης/αναγνώρισης του ανώνυμου σχεδιαστή, ζωγράφου εικονογράφου, επιγραφοποιού, χαράκτη που δημιούργησε τα σήματα αυτά», αναφέρει ο ίδιος αναφορικά με την πρωτοβουλία του να επανασχεδιάσει από την αρχή τα εν λόγω λογότυπα - σήματα και να τα διαθέσει ελεύθερα (Creative Commons license) για όποιον θέλει να τα μελετήσει περαιτέρω.

Ο Γιώργος παρουσίασε τη συλλογή στα social media αξιοποιόντας την εξαιρετική δυναμική τους και την ικανότητά τους να συνδέουν ανθρώπους με κοινές ανησυχίες, όπως λέει, με σκοπό να συμπληρωθούν οι σχετικές πληροφορίες για τους σχεδιαστές και τις χρονολογίες σχεδιασμού που σε κάποια είναι ελλιπείς. 

Ο Γιώργος Τριανταφυλλάκος είναι Διδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Εργάζεται ως freelance Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε την ψηφιακή τυποθήκη Atypical (atypical.gr). Έχει σχεδιάσει γραμματοσειρές για την Εταιρία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων (greekfontsociety-gfs.gr). Το 2017 συμμετείχε στην ομάδα που διακρίθηκε στον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό της νέας οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, Δημήτρης Παπάζογλου, Γιώργος Τριανταφυλλάκος και Axel Peemöller). Την ίδια χρονιά διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ 2017).

olglo_agno.jpg
olglo_algkon.jpg
olglo_antzelko.jpg
olglo_antinikot.jpg
olglo_atthis.jpg
olglo_evga.jpg
olglo_eis.jpg
olglo_elviela.jpg
olglo_epsa.jpg
olglo_ion.jpg
olglo_ion_kakao.jpg
olglo_melo.jpg
olglo_oxal.jpg
olglo_propo.jpg
olglo_tzoy.jpg
olglo_froytal.jpg
olglo_2.jpg
olglo_3.jpg

Δειτε περισσοτερα