Πολιτισμος

Του μαραθωνίου / Marathon Project

Ο Νάνος Βαλαωρίτης διηγήθηκε ιστορίες σουρεαλιστών μεταξύ Αθήνας και Παρισιού και υπογράμμισε το έργο του Σεφέρη ως σταθερά του ελληνικού πνεύματος

4570-643697.jpg
Παναγιώτης Μένεγος
ΤΕΥΧΟΣ 322
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9827-22342.jpg

Ο Νάνος Βαλαωρίτης διηγήθηκε ιστορίες σουρεαλιστών μεταξύ Αθήνας και Παρισιού και υπογράμμισε το έργο του Σεφέρη ως σταθερά του ελληνικού πνεύματος. Η Ζυράννα Ζατέλλη με το γκροτέσκο στιλ της περιπλανήθηκε στη συνύπαρξη ζωής και θανάτου στη δημιουργική διαδικασία.

Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης μίλησε σπιντάτα για την πόλη που χρειάζεται όραμα και restart, βλέποντας από το β΄ όροφο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης τον Παρθενώνα.

Ο Jeff Koons έδωσε συμβουλές στους νέους, τους προέτρεψε να ρισκάρουν, να θυσιάζουν και να θυσιάζονται.

Ο αρχιτέκτονας Rem Koolhaas δεν ήταν εκεί, αλλά έστελνε τις δικές του ερωτήσεις στα κινητά τηλέφωνα των επιμελητών-συντονιστών.

Στον Χανς-Ούλριχ Ομπρίστ και τη Νάντια Αργυροπούλου, που ανέλαβαν για σχεδόν ένα δεκάωρο να μοιράσουν τη σκυτάλη στους 42 ομιλητές του Marathon Project, σε ένα διαφορετικό μαραθώνιο από εκείνον που είχε μόλις ολοκληρωθεί στους αθηναϊκούς δρόμους. Αναβίωσαν ακόμα και οι αγγελιοφόροι με τη μορφή performers, χρησιμοποιήθηκε το skype ή τα applications των «έξυπνων συσκευών» για να προωθηθεί ο διάλογος και να μείνει ένα αρχείο σκέψης με θέμα την Ελλάδα και τον κόσμο, το «τώρα» και την αρχαιότητα.

Όσοι δεν ήταν εκεί θα μπορέσουν να εκτιμήσουν το υλικό στην ειδική έκδοση που θα κυκλοφορήσει σύντομα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ