Πολιτισμος

Επιλογές 318

Μάκης Παπαδημητρίου Θέσαμε μερικές ερωτήσεις στο νέο ηθοποιό με τη feelgood αύρα.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 318
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9032-20686.jpg

Μάκης Παπαδημητρίου

Με αφορμή την πολυσυζητημένη «Λυσιστράτη» του Εθνικού που θα επαναληφθεί στο «Θέατρον» του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», θέσαμε μερικές ερωτήσεις στο νέο ηθοποιό με τη feelgood αύρα, την ακαταμάχητη ενέργεια και το πνευματώδες χιούμορ.

1)  Έχει ξεχωρίσει στον κινηματογράφο από την πρώτη του εμφάνιση («Παρέες» και ύστερα «Ώρες κοινής ησυχίας», «Η γυναίκα είναι... σκληρός άνθρωπος» και μέσα στο χειμώνα «Χάρισμα» σε σκηνοθεσία Χριστίνας Ιωακειμίδη). 2) Έχει κερδίσει το Βραβείο Χορν το 2009 για τον Λι στο “Motortown” (σκην.: Β. Θεοδωρόπουλου). 3)  Έχει κάνει τον κόσμο να τον αγαπάει μέσα από το ρόλο του Ζαν Κλοντ, του ψευδού –άκρως συμπαθητικού– μπάτσου στα «Μαύρα μεσάνυχτα» στο Mega. 4)  Έχει συμμετάσχει σε ένα σωρό καλές παραστάσεις, από την πρώτη του «Υπολοχαγός του Ίνισμορ» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μέχρι την περσινή «Λεόντιος και Λένα» στο Εθνικό.  5) Το καλοκαίρι που μας πέρασε μαζί με ένα all star cast ηθοποιών (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώργος Παπαγεωργίου κ.ά.) βγήκε σε περιοδεία με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Μια παράσταση που θα επαναληφθεί στο «Θέατρον» του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 13/10 και για 20 μόνο παραστάσεις.

Μίλησέ μας λίγο για το ρόλο σου στη «Λυσιστράτη». Ο ρόλος μου είναι ο Κινησίας. Και η Μυρίνη. Ανάποδα μάλλον. Ο ρόλος μου είναι η Μυρίνη. Και ο Κινησίας. Ο άντρας της Μυρίνης. Δηλαδή, είμαι ο άντρας και η γυναίκα μου ταυτόχρονα. Το βασικό είναι ότι είτε είμαι Μυρίνη είτε Κινησίας… με ποθώ, δηλαδή ποθώ τον Κινησία και τη Μυρίνη αντίστοιχα!

Πώς ήταν το making off της παράστασης; Η περίοδος των προβών ήταν πολύ μεγάλη, με πολλή ζέστη και πολλά κουνούπια και –αντιθέτως– η περίοδος των παραστάσεων πολύ μικρή και παραδόξως με ακόμα περισσότερα κουνούπια. Πολύ σουτιέν και πολύ τακούνι, πολύς ιδρώτας, σκόνη και πολύ πολύ γέλιο.

Μια εικόνα από την καλοκαιρινή περιοδεία;  Στην τελευταία παράσταση, στην Ελευσίνα, διακόψαμε στη μέση γιατί μια έγκυος… σχεδόν θα γεννούσε στις κερκίδες. Ο Χαραλαμπόπουλος ρώτησε το κοινό αν υπήρχε γυναικολόγος και… υπήρχε (!) – ο οποίος την ανέλαβε μέχρι να έρθει ασθενοφόρο. Μάθαμε ότι το μωρό είναι αγόρι και ότι θα το βαφτίσουν… Αριστοφάνη!

Έχεις μια ροπή στους κωμικούς ρόλους. Το επιδιώκεις ή σε καταδιώκει; Μου αρέσουν εξίσου η κωμωδία και το δράμα αλλά «τυχαίνει», επειδή όντως έχω μια ροπή στη «σακατιλικομπαλαφαροσύνη», οι ρόλοι που μου προτείνουν να είναι οι περισσότεροι κωμικοί. Όμως ο ρόλος του Λι στο “Motortown” ήταν αυτός για τον οποίο πήρα το Βραβείο Χορν.

Πρωταγωνιστείς στην ταινία «Χάρισμα»… Είναι μια πολύ καλογυρισμένη ταινία, κι αυτή νομίζω είναι και η δύναμη των ταινιών που γυρίζονται τελευταία. Χωρίς να είναι υπερπαραγωγές καταφέρνουν να παράγουν τέχνη.

Και τώρα η ερώτηση κλισέ: τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφος. Τι προτιμάς; Θα ήθελα να μπορώ να ζω από το θέατρο και να κάνω σινεμά όποτε είναι δυνατόν. Τότε ίσως και να μη χρειαζόμουν και τα τρία. Αν συμπέσουν, τότε δεν προλαβαίνω όχι μόνο εγώ, ούτε ο Flash Gordon.

Τι σου λένε οι άνθρωποι στο δρόμο; Πολλά αστεία και ατάκες από τα «Μαύρα μεσάνυχτα».

Ποια είναι τα αγαπημένα σου σημεία σε αυτή την πόλη; Η Φωκίωνος, τα Εξάρχεια και… το Σούνιο.

Η αγαπημένη σου ελληνική ταινία; Η «Σαπουνόπετρα» και η πρώτη «Λούφα» .

Ο ρόλος που έχεις απολαύσει περισσότερο; «Το κόκκινο μανιτάρι που καπνίζει μόνο Silk Cut γαλάζιο και πίνει πάντα Batida de Coco», στον «Αγλέορα και οι Φίλοι της Ευριδίκης Μπόντυ» του Λάρκου.

Η πιο σημαντική συμβουλή που σου έδωσε ένας δάσκαλος; Η Τιτίκα Νικηφοράκη στο Β΄ έτος της σχολής στο Εθνικό μού είπε «…κατάλαβες τώρα;». Είχα καταλάβει, νομίζω, αλλά δεν θα πω τι μου είχε πει. Είναι μυστικό!

Τι άλλο κάνεις φέτος; Θα είμαι στην παράσταση “Cock” της Ευαγγελάτου, στην ταινία “L” του Μακρίδη και tv στο Mega.

INFO

«Λυσιστράτη» στο «Θέατρον» του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Αίθουσα «Αντιγόνη», Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540.312, € 15-35, www.theatron254.gr και στα Public. Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας.


MISCHA MAISKY

Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοιο βιολοντσέλο θα μάθεις. Και δικοί του δάσκαλοι ήταν οι Ροστροπόβιτς και Πιατιγκόρσκι. Οπότε καταλαβαίνουμε γιατί θεωρείται κορυφή στο βιολοντσέλο. Στο ρεσιτάλ του θα ερμηνεύσει Μπετόβεν, Ντε Φάγια κ.ά. Μαζί του εμφανίζεται και η κόρη του Λίλυ. 14/10, 20.30, Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

11 απόφοιτοι σκηνογραφίας και αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου του Κολλεγίου Βακαλό σχεδίσαν πέρσι τα σκηνικά και τα κοστούμια για το έργο «Εσύ και τα σύννεφά σου». Οι μελέτες τους παρουσιάζονται τώρα στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». 6-24/10, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 210 5242.211-13

MURIEL BORDIER

Για τη Γαλλίδα φωτογράφο τα μουσεία είναι χώροι ασηπτικοί, ενώ οι επισκέπτες τους είναι κάτι  μικροσκοπικά ανθρωπάκια. Προφανώς η νικήτρια του βραβείου Arcimboldo 2010 ειρωνεύεται τις σημερινές πρακτικές της τέχνης. 11/10 - 27/11, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31

Η MARIZA ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΣ

Δεν χρειάζεται κανέναν πρόλογο. Ερμηνεύει τα fados με τον τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει, ίσως και επειδή μεγάλωσε στα στενά της Mouraria στη Μοζαμβίκη, γενέτειρα και πηγή του fado. Έχει αντισταθεί στις πιέσεις των εταιρειών να τραγουδήσει fado στα αγγλικά, αλλά φλερτάρει συνεχώς με άλλα είδη. Στο τελευταίο της άλμπουμ “Terra” (γη) μεγάλα ονόματα (Dominic Miller, Ivan Lans, Chucko Valdés) έδωσαν ραντεβού για να  προμηθεύσουν τη Mariza με το υλικό που χρειαζόταν. Αυτή τη φορά η «παραμυθένια φωνή των fados» ήθελε να μετατρέψει σε ερμηνείες τα ταξίδια της στον κόσμο. Στις 11/10  έρχεται στο Παλλάς μετά τη sold out συναυλία του 2007. Όποιος δεν χορτάσει ας γυρέψει την ταινία του Carlos Saura “Fado” – σ’ αυτήν πρωταγωνιστεί. Εισιτ. € 45- 70, Βουκουρεστίου 5, 210 3213.100 και στο Public

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Ετήσιο σεμινάριο της Ελληνοαμερικάνικης  Ένωσης στην αγγλική γλώσσα με τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Εξολοκλήρου αφιερωμένο στην καλλιτεχνική φωτογραφία, η οποία εξετάζεται τόσο από την πλευρά του θεατή όσο και από την πλευρά του φωτογράφου. Από 4/11, πληρ.: 210 3680.052 & 210 3680.071

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

Οι τεχνολογικές εξελίξεις αυξάνουν τις δυνατότητες των καλλιτεχνών. Στην εγκατάσταση της Οικονομίδου, μια προβολή κινούμενης εικόνας αλληλεπιδρά με ένα σύνολο τυπωμάτων που έχουν προέλθει από σχέδιο με ελεύθερο χέρι αλλά και χρήση λογισμικού. Έως 23/10, Galerie Astra, Καρυατίδων 8, Ακρόπολη, 210 922 0236

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ