- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βραβείο για τη ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη
Το «ARTS and SPORTS» πρώτη φορά σε καλλιτέχνη
Στην ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη έγινε η απονομή του μοναδικού βραβείου «Arts and Sports» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που απονέμεται πρώτη φορά σε καλλιτέχνη από την IOC- International Olympic Committee - για την τέχνη της και την μακροχρόνια μελέτη της στην αθλητική θεματολογία, έρευνα πάνω στην ανθρώπινη φιγούρα - σε κίνηση- κατ’ επέκτασιν «αθλητική φιγούρα».
Η τελετή έγινε με μεγάλη επισημότητα στην Έδρα της ΕΟΑ με τον Πρόεδρο της Σπύρο Καπράλο, όπου μετά την βράβευση της καλλιτέχνιδος έγινε κοπή της πίτας της ΕΟΕ ενώ η Μίνα Π. Βαλυράκη πρόσφερε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ως φόρο τιμής, ένα από τα ιστορικά αθλητικά της έργα με τίτλο «JUANTORENA» 2m/1,5m όπου καταγράφει τον τερματισμό του μεγάλου δρομέα.
Την ζωγράφο τίμησε με την παρουσία του ο Ιταλός Προέδρος του Φεστιβάλ FICTS του Μιλάνο και ΜΕΛΟΣ της IOC Cultural Committee Franco Ascani, ο οποίος της παρέδωσε το σημαντικότερο Βραβείο Τεχνών και Αθλητισμού της ΔΟΕ , όπου στο παρελθόν είχε απονείμει στην Μίνα Παπαθεοδώρου το Βραβείο «GUIRLANDE d' HONEUR» του Φεστιβάλ του Μιλάνο υπό την Αιγίδα του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η παρούσα βράβευση με το τρόπαιο «Arts and Sports» της ΙOC, πέρα από μία συνολική ματιά στο πλούσιο έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης ζωγράφου, αποτελεί ένα φόρο τιμής στο κομμάτι του έργου της που έχει να κάνει με την μελέτη της πάνω στο σώμα του «Αθλητή» την κίνηση και την προσπάθεια του να σπάσει τα όρια προς την «Ελευθερία».
Σε κομμάτι από κείμενο της μονογραφίας της, αναφέρει η Μαργαρίτα Δρίλλια-Λιβάνη: «...Οι εκπληκτικοί σε κίνηση «Αθλητές», τέκνα της πολύχρονης μελέτης του ανθρώπινου σώματος και της παρότρυνσης ενός συλλέκτη να ασχοληθεί με την ανθρώπινη φιγούρα σε κίνηση, αποτελούν τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της καλλιτέχνιδας. Η σωματική προσπάθεια, η στάση του ανθρώπινου σώματος σε ένταση δύσκολα αποδίδονται σε μία εξ αντικειμένου δισδιάστατη επιφάνεια, χωρίς βάθος. Οι αθλητές της Μίνας όμως καταργούν κάθε έννοια περιορισμένου χώρου και γίνονται καθαρές και ανεξάρτητες παρουσίες σε αυτόν και πέρα από αυτόν, προσδιορίζοντάς τον: δεν κατακυριεύουν μόνο την έκταση του ζωγραφικού πίνακα, αλλά ξεφεύγουν από το πλαίσιο του τελάρου, χάρη στον έμφυτο δυναμισμό τους και κυρίως στην ποιητική υφή και δεδομένη πλέον ικανότητα της ζωγράφου να εννοεί πολλά περισσότερα από όσα αποτυπώνει στο μουσαμά και μας αποκαλύπτονται με μία πρώτη ματιά. Το χρώμα εδώ, με μία καθαρότητα και ένταση συνάμα, εκρηκτικό και πάλι, ξεπερνά τη φόρμα αποκτώντας τη δική του αυτόφωτη υπόσταση. Πάνω σε αυτό δομείται και τελικά συγκεντρώνεται η σύνθεση...»
Μετά την τελετή, έγινε ξενάγηση στην έκθεση της ζωγράφου με τίτλο «The Mind and the Body» με τα μνημειώδη αθλητικά μεγάλων διαστάσεων έργα της, εκτεθειμένα στο foyer του κτιρίου της ΕΟΕ στο Χαλάνδρι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τον Πρόεδρο κο Σ. Kαπράλο, o Franco Ascani της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Πολιτισμού που της απένειμε το Μετάλλιο, φίλοι της ζωγράφου από τον κόσμο των γραμμάτων και τεχνών, των επιχειρήσεων της πολιτικής κλπ όπως η κα Δέσποινα Γιαννακοπούλου, το ζεύγος Χάρη Δαβίδ, Βασίλης και Γιάννα Δεσποτοπούλου, το ζεύγος Βαχάρη-Τσούβελεκακη, Ηρώ Βαχάρη, Αμαλία Βαρδινογιαννη, Σπύρος Μερκούρης, Ηλίας Ψινάκης, Θ. Παπαθεοδώρου, Φ. Πετσάλνικος, Σούλα Παπουτσίδη, Λάκης Νικολάου , Γ. Λυμπεράκης, Χ. Αηδόνης, Δ.Μουτζούρη και ο πρέσβης και Γ.Γ. της προεδρίας κ. Κ. Γεωργίου κ,α.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την 99η διοργάνωση της Ακαδημίας
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν η δήλωση βασίζεται σε εσωτερική πληροφόρηση ή αποτελεί προσωπική εκτίμηση
THE BAUSA, Yulia Niko b2b Ede, BRB, Pablo Nuevo και Evanjelia αναλαμβάνουν τα decks στο Θέατρο Άλσος
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
Περισσότερες από 50 ταινίες σε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών
Ο Δήμος Πειραιά διαθέτει συγκοινωνία τις ημέρες των παραστάσεων - Το πλούσιο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου
Η υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε τα νέα έργα φωτισμού και προστασίας στον αρχαιολογικό χώρο
Αποθέωση για τους αδελφούς Γκάλαχερ - Δείτε βίντεο
Rap, punk, reggae, graffiti, parkour και street dance συναντιούνται ξανά στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.
Από το «Rocky Horror Picture Show» και το «The Room» μέχρι τον Ντέιβιντ Λιντς, τι είναι αυτό που μετατρέπει μια ταινία σε αντικείμενο λατρείας για γενιές θεατών
Όσα πρέπει να γνωρίζεται για τη φετινή διοργάνωση
Η ορθογραφία είναι η ευγένεια του γραπτού λόγου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Από τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς έως το Venice Immersive, το Onassis Culture στηρίζει σημαντικές διεθνείς παραγωγές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.