Η Kovacs μιλάει στην Athens Voice λίγες μέρες πριν τη συναυλία της στην Αθήνα
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Τα 24 highlights του φετινού προγράμματος
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024: Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Οι 24 εκδηλώσεις και οι δράσεις που ξεχωρίζουν
Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι με την πέμπτη φιλόδοξη διοργάνωσή του, δίνοντας νέα ζωή στο μοναδικό σκηνικό των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του 2024, με κεντρικό θεματικό άξονα την έννοια της Σύγκρουσης, έρχεται να προσφέρει μια αξέχαστη βιωματική εμπειρία σε αρχαία θέατρα, βυζαντινά μουσεία, κάστρα, φρούρια, ιερές μονές, εκκλησίες, τζαμιά, αρχοντικά και προϊστορικούς οικισμούς.
Για δύο ολόκληρους μήνες, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2024, το κοινό της περιφέρειας θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 70 νέες παραγωγές υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης με συνολικά 140 εκδηλώσεις μουσικής (25), θεάτρου (19), παραστάσεων / δράσεων για παιδιά και εφήβους (9), χορού (7), εικαστικών / περφόρμανς (6) και μουσικού θεάτρου (4). Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ.
Από το Οθωμανικό Λουτρό στο Κάστρο Χίου έως τον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών και από Αρχαιολογικό χώρο Μαντινείας στην Αρκαδία έως την Ιερά Μονή Ουρσουλινών Tήνου, η Athens Voice επιλέγει 24 παραγωγές που μας προσφέρουν την καλύτερη απόδραση το φετινό καλοκαίρι.
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024: Οι παραγωγές που ξεχωρίσαμε
«Των κοχυλιών η γλώσσα»
Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα
6, 7 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Η πολυεπίπεδη μουσική παράσταση «Των κοχυλιών η γλώσσα» με ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη, έναν από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές της νέας γενιάς, και απαγγελία από τη Μαρίνα Καλογήρου, παρουσιάζει τα μουσικά ιδιώματα των λαών της Μεσογείου αλλά και ψηφίδες από κείμενα του γραπτού λόγου τους, καταφέρνοντας έτσι να συγκινεί. Μαζί τους συμπράττει η μοναδική Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.
«Ρενάτο Μόρντο: Οι ώρες»
Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, Ξάνθη
8, 9 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Μια θεατρική σύνθεση που φωτίζει την «Οδύσσεια» του καλλιτέχνη Ρενάτο Μόρντο και της συζύγου του Τρούντε με φόντο τη δραματική φυλάκισή του στο Χαϊδάρι στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρίστος Λύγκας, ενώ η θεατρική σύνθεση είναι του Νίκου Τριβουλίδη. Ερμηνεύουν οι Χρίστος Λύγκας και Αγγελική Δημητρακοπούλου. Στην παράσταση, η μουσικός Καλλιόπη Μητροπούλου ζωντανεύει συνθέσεις που είναι είτε μεταγραφές γνωστών θεμάτων είτε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις στο ύφος της εποχής του Μεσοπολέμου που γεωγραφικά μας ταξιδεύουν από τις παρυφές της Αφρικής ως τα καμπαρέ της κεντρικής Ευρώπης.
«Το νησί των θαυμάτων»
Αρχαίο Θέατρο Σάμου (Ξύλινο)
9, 10 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 20.00
Η δημιουργική ομάδα του ΑΠΑΡÄΜΙΛΛΟΝ, σταθερά προσανατολισμένη σε πρωτότυπες δραματουργίες που προκύπτουν μέσα από έρευνα, στρέφει την προσοχή της για πρώτη φορά στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη και συγκεκριμένα στη θρυλική «Αυλή των θαυμάτων», προτείνοντας μια συμμετοχική παράσταση, που εστιάζει στη σύγκρουση συμφερόντων γύρω από τον υπερτουρισμό στα ελληνικά νησιά. Ερμηνεύουν οι Δάφνη Αηδόνη, Ειρήνη Κυριακού, Θανάσης Κριτσάκης, Δήμητρα Λούπη, Δημήτρης Μπαμπίλης και Ελένη Χούμου.
«Ο κόσμος που στέκει ανάμεσά μας»
Γενέσιο της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά), Βουργαρέλι Άρτας
11, 12 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Η ομάδα Black Forest παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή «Ο κόσμος που στέκει ανάμεσά μας», σε κείμενο Κατερίνας Λούβαρη Φασόη και σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, σε έναν μοναδικό χώρο, στο Γενέσιο της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά) στο Βουργαρέλι Άρτας. Βρισκόμαστε στον απόηχο μιας εμφύλιας εξόντωσης. Τα πρόσωπα νοσούν· οι πληγές τους τα έχουν αποκτηνώσει και μετατρέψει σε πλάσματα που ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Ερμηνεύουν οι Σεμίραμις Αμπατζόγλου, Στέλιος Δημόπουλος, Κατερίνα Λούβαρη Φασόη και Πηνελόπη Μαρκοπούλου.
«Τελευταία ώρα: Γυμναστική»
Φρούριο Παλαμηδίου, Ναύπλιο (εντός του Προμαχώνα Αγ. Ανδρέα)
12, 13 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 20.15
Η θεατρική ομάδα b.p.m. (beats per minute) theater group παρουσιάζει την περιπατητική χοροθεατρική παράσταση «Τελευταία ώρα: Γυμναστική», σε κείμενο και σκηνοθεσία Δανάης Λιοδάκη, με στοιχεία θεάτρου ντοκιμαντέρ και θεάτρου της επινόησης, η οποία απευθύνεται σε εφήβους και νέους. Οι συντελεστές της παράστασης καλούν το κοινό να αναρωτηθεί γιατί η φράση του γυμναστή «Πάρτε μπάλες, τα αγόρια για ποδόσφαιρο και τα κορίτσια για μήλα» τους φαίνεται τόσο γνώριμη; Ερμηνεύουν οι Ευσταθία Λαγιόκαπα, Εύα Φρακτοπούλου και Αντώνης Χρήστου.
«Μια φωτεινή ελεγεία για την Ανθούλα Σταθοπούλου»
Μετοχιακό συγκρότημα Νέων Φλογητών - Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού - Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής
13, 14 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Στην παράσταση, μια ποιήτρια ακροβατεί στα όρια της ζωής και του θανάτου και, καθώς η ζωή της τελειώνει, προσπαθεί να κρατηθεί από τις λέξεις, αυτές που υπηρέτησε. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Γιάννη Σολδάτου και της Έφης Βενιανάκη βασίζεται στην επεξεργασία και τον ιδιαίτερο τονισμό της κάθε λέξης. Οι λέξεις μετατρέπονται σε «σκηνικά αντικείμενα» και εκφέρονται με ιδιαίτερη έμφαση, χωρίς να γίνονται μανιέρα. Τα ζητήματα της υπαρξιακής αγωνίας του ανθρώπου, η φθορά και ο θάνατος στο ποιητικό σύμπαν του έργου δεν παύουν να έχουν τολμηρή επικαιρότητα, αφού και η εποχή μας δοκιμάζεται στα ίδια διαχρονικά ζητήματα. Ερμηνεύει η Ευτυχία Γιακουμή.
«Ο παππούς Whanganui: Η αληθινή ιστορία του ποταμού που έγινε άνθρωπος»
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Τορνικίου, Γρεβενά
14, 15 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 20.30
Η περιβαλλοντική οργάνωση The Bee Camp παρουσιάζει, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανθής Φουντά, μια μεταμορφωτική παραστατική εμπειρία που εμπνέεται από αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο: την απόδοση δικαιωμάτων νομικού προσώπου σε στοιχεία της φύσης. Κάπως έτσι, ο ποταμός Whanganui, μετά από 160 χρόνια διαμάχης, γίνεται ο πρώτος ποταμός στη γη που ανήκει στον εαυτό του, από το βουνό ως τη θάλασσα. Μπορείς να το φανταστείς; Η φύση να ανήκει στον εαυτό της; Ερμηνεύουν οι Μυρτώ Αδοσίδη, Μαρία Μενεγάκη και Νατάσα Ρουστάνη.
«Στον Λαβύρινθο: Μαρτυρίες και ποιήματα φυλακισμένων γυναικών»
Αρχαιολογικός χώρος Μαντινείας, Αρκαδία
15, 16 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.15
Η μουσικοθεατρική παράσταση Στον Λαβύρινθο: Μαρτυρίες και ποιήματα φυλακισμένων γυναικών ζωντανεύει ποιήματα, σκέψεις και μαρτυρίες φυλακισμένων και αποφυλακισμένων γυναικών. Με όχημα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κάτω Ιταλίας αναδεικνύονται οι συναισθηματικές διακυμάνσεις, οι εσωτερικές συγκρούσεις και ο ψυχικός αγώνας των γυναικών αυτών. Στη σκηνή, επτά γυναίκες καλλιτέχνιδες –πέντε μουσικοί, μια ηθοποιός και μια χορεύτρια– δημιουργούν από κοινού μια ποιητική, μουσική και εικαστική αναπαράσταση του Λαβυρίνθου. Σύλληψη, μουσική επιμέλεια, δραματουργία, τραγούδι, κιθάρα, λαούτο: Αντιγόνη Στάππα. Σκηνοθεσία: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου
«Να πώς άρχισε»
Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
16, 17 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.15
Η παράσταση θεάτρου και μουσικής Να πώς άρχισε, σε σκηνοθεσία Βικτώριας Φώτα και μουσική Λευτέρη Βενιάδη, βασίζεται στο πρώτο μέρος του μυθιστορήματος Ταξίδι στην άκρη της νύχτας του Λουί-Φερντινάν Σελίν. Σε μια έκρηξη ενθουσιασμού, ο νεαρός φοιτητής ιατρικής Φερντινάν Μπαρταμού κατατάσσεται εθελοντικά στον γαλλικό στρατό αμέσως μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο σύντομα μετανιώνει για την πράξη του, βλέποντας από κοντά τη δολοφονική ανικανότητα των ανωτέρων του, την αγριότητα της ανθρώπινης φύσης και το παράλογο του πολέμου. Ερμηνεύουν οι Ιουλία Γεωργίου, Βασίλης Καλφάκης, Γιάννης Καραούλης και Χρήστος Πίτσας.
«hot dark matter»
Ανάκτορο Νέστορα, Πύλος
18, 19 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.15
Η νέα παραγωγή χορού «hot dark matter», σε σύλληψη και χορογραφία της Ζωής Ευσταθίου, εξερευνά και παραλληλίζει το «πέρασμα» των προσφύγων με το πέρασμα από τον ουρανό στη γη και την υποδοχή του πρόσφυγα με την άφιξη μιας θερμής σκοτεινής ύλης, μιας αριστερόστροφης δίνης που μεταφέρει πληροφορία, μιας αμφιλεγόμενης μάζας. Απαγγελία, φωνή, πρωτότυπο κείμενο: Έλενα Τοπαλίδου. Συνδημιουργία, ερμηνεία: Θέμις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη, Πετρίνα Γιαννάκου, Ναταλία Μπάκα, Ευίνη Παντελάκη.
«The River / Voicing Water»
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια έκθεσης «The River»: από 18/7 έως 31/8
Η εικαστική έκθεση προσεγγίζει την έννοια της σύγκρουσης μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού. Το «The River» ένα ψηφιδωτό μεγάλης κλίμακας της Χριστίνας Νάκου παρουσιάζεται μέσα σε ένα ηχητικό περιβάλλον. Το έργο εμπνέεται από τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά δάπεδα του Αρχαιολογικού Μουσείου και επιχειρεί μέσω της παραδοσιακής αυτής τέχνης, να αναδείξει την χειρωναξία ως εμπειρία βιωμένου χρόνου, τον ήχο ως δονούμενο αποτύπωμα της διαδικασίας και την σημασία της αφής στην σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας. Η έκθεση εγκαινιάζεται με δύο performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο «Voicing Water» (18, 19/7 στις 20.30) που εκφράζουν την μυθολογία του νερού, δίνοντας φωνή στο τώρα.
«Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο ανάποδος χορός»
Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, Θεσπρωτία
19, 20 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 19.30
Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος (συγγραφέας των έργων «Η απαγωγή της Τασούλας», «Χορευτική πανούκλα» και «Δυο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα») εμπνέεται από έναν λαϊκό θρύλο της Ηπείρου για να συνθέσει ένα δημοτικοφανές κείμενο στα πρότυπα των Παραλογών, σε έμμετρο στίχο και ηπειρώτικο γλωσσικό ιδίωμα.Μια ομάδα ηθοποιών-μουσικών ερμηνεύουν άλλοτε ως Αφηγητές κι άλλοτε ως Δρώντες Χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα τραγουδούν πρωτότυπες συνθέσεις σε δρόμους πολυφωνικού ηπειρώτικου από τη Βασούλα Δελλή και τη Ναταλία Λαμπαδάκη, μέλη του φωνητικού σχήματος «Πλειάδες». Ερμηνεύουν: Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννης Μαστρογιάννης, Ιωάννα Λέκκα , Δήμητρα Βήττα. Μουσικός επί σκηνής: Βασίλης Ντοροβάτας.
«+ΘΛΙΨΙΣ»
Ιερά Μονή Ουρσουλινών Tήνου
Διάρκεια έκθεσης: από 20/7 έως 20/8
Η ομαδική έκθεση «+ΘΛΙΨΙΣ» ανιχνεύει την έννοια της εσωτερικής σύγκρουσης, όπως αυτή εκδηλώνεται στο πεδίο των αντιθέσεων ανάμεσα στην «αρχή της ευχαρίστησης» και την «αρχή της πραγματικότητας», ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, στην πίστη και το ένστικτο που διέπει το ανθρώπινο σώμα, στη νομοτέλεια του φυσικού περιβάλλοντος και την τάση ανακάλυψης και φιλοπεριέργειας, στην πειθαρχία και την αναίρεση, στο φυσικό και το μεταφυσικό. Εννέα καλλιτέχνες αλληλοεπιδρούν με τον νοηματικά, συναισθηματικά, θρησκευτικά και κοινωνικά φορτισμένο χώρο της Μονής Ουρσουλινών. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κατερίνα Κατσιφαράκη, Γιάννης Μπουτέας, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Ρένα Παπασπύρου, Εύα Στεφανή, Πέτρος Τουλούδης, Παντελής Χανδρής, Κατερίνα Χρηστίδη. Συνεπιμέλεια: Σοφία Ζωιτού, Μαρία Μανέτα, Σοφία Ελίζα Μπουράτση
«Κάμπος»
Οθωμανικό Λουτρό, Κάστρο Χίου
22, 23 Ιουλίου 2024
Ώρες έναρξης: 19.45 (Audio walk), 20.45 (Θεατρική performance)
Ένα ξεχωριστό διακαλλιτεχνικό έργο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Στρατή Βογιατζή, σε σκηνοθεσία και δραματουργία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη. Ποιος είναι αυτός ο τόπος, αυτή́ η ανοιχτή́ έκταση στην οποία, όταν ετερόκλητα στοιχεία έρχονται κοντά, γονιμοποιείται η δυνατότητα ενός κόσμου που έως εκείνη τη στιγμή́ περίμενε «υπομονετικά τις κατάλληλες συνθήκες για να εμφανιστεί»; Ποιος είναι αυτός ο τόπος ο οποίος αντέχει να λειτουργήσει σαν το φόντο της εικόνας που πρόκειται να αποκαλυφθεί μα και σαν την ίδια την εικόνα; Ποιος είναι αυτός ο Κάμπος; Ερμηνεύουν οι Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Μαρία Μαμούρη και Μαρία Μοσχούρη.
«Σύγκρουσις / Sýnkrousis»
Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»
27, 28 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 20.40
To Ergon ensemble παρουσιάζει τρία συναρπαστικά, σύγχρονα, μουσικά έργα με θέμα τη σύγκρουση ως ενιαίο αφήγημα για πιάνο, κλαρινέτο, τσέλο, βιολί και αφηγητή. Πρόκειται για τα έργα «Shattila» (2004-05) του Σαμίρ Οντέχ-Σαμίμι, « Stalag VIIIA» (2018) και «Quatuor pour la fin du temps» (1940) του Ολιβιέ Μεσσιάν. Μουσικοί: Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο). Επιμέλεια, σύνθεση, παρουσίαση κειμένων: Πάρις Μέξης.
«Τα μετά θάνατον: Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη»
Διασκευή, σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, Βόλος
27, 28 Ιουλίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
H Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» παρουσιάζει την παράσταση «Τα μετά θάνατον: Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη», σε διασκευή και σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη. Με άξονα τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη («Η Πιτρόπισσα», «Η Χολεριασμένη», «Η Φωνή του Δράκου»), αναδύεται η μαγεία της διαχρονικότητας του έργου του διάσημου Έλληνα συγγραφέα. Τα διηγήματα περιστρέφονται γύρω από τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, τις ισχύουσες πατριαρχικές ή κοινωνικές απόψεις και τις πολλαπλές συγκρούσεις που προκαλούνται είτε εξαιτίας της ανέφικτης επικοινωνίας ενός ενιαίου γλωσσικού κώδικα είτε εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων των γυναικών. Ερμηνεύουν οι Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Έλλη Μερκούρη και Μαρία Στεφανή. Μουσικός επί σκηνής: Άννα Καραγεωργιάδου.
«Et in Arcadia ego / Ήμουν κι εγώ στην Αρκαδία»
Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας
31 Ιουλίου, 1 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 19:00
Η θεατρική παράσταση «Et in Arcadia ego / Ήμουν κι εγώ στην Αρκαδία» παρουσιάζεται σε κείμενο και δραματουργία Γρηγόρη Λιακόπουλου και σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Τέσσερις ηθοποιοί και ένας μουσικός ταξιδεύουν στην Αρκαδία, αναζητώντας τα θραύσματα του μύθου. Σκοπός τους: να ιδρύσουν μια ουτοπική κοινότητα σε αρμονία με τη φύση, στην παράδοση του Αρκαδικού Ιδεώδους. Ερμηνεύουν οι Γιάννης Αναστασάκης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Δανάη Σαριδάκη και Bertrand Moreau.
«Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών»
Προϊστορικός οικισμός Μύρινας Λήμνου
31 Ιουλίου, 1 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Το παράσταση για παιδιά και εφήβους «Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών» αποτελεί μια ελεύθερη θεατρική διασκευή βασισμένη στο ομότιτλο παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη και παρουσιάζεται μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Σοφίας Παλάντζα.Μια βροχερή νύχτα τα παλιά παιχνίδια αποφασίζουν να κάνουν επανάσταση. Με θάρρος και ενθουσιασμό θα ζήσουν την περιπέτεια και τον κίνδυνο, αποφασίζοντας να συγκρουστούν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που έκλεβαν τις σκέψεις των παιδιών, αλλά και με τον ίδιο τους τον αρχηγό, ανακαλύπτοντας πως δεν είναι παιχνίδι αλλά άνθρωπος. Ερμηνεύουν: Λευτέρης Καταχανάς, Σοφία Παλάντζα, Αντώνης Παπαδάκης.
«ΝΥΚΛΙΑΝΟΙ»
Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παλαιά Καρδαμύλη
9, 10 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 21.15
Στον πύργο των Μούρτζινων, στην παλαιά Καρδαμύλη, μνημείο που μαρτυρεί την ιστορία των τελευταίων Παλαιολόγων, η Φένια Παπαδόδημα μας ξεναγεί στη χώρα των Νυκλιάνων. Έναν τόπο και έναν κόσμο σκληρό αλλά και σαγηνευτικό, όπου ο θάνατος είναι διαρκώς παρών. Μέσα από την πρωτότυπη μουσική της, τις προσωπογραφίες του Γιώργου Κόρδη ζωγραφισμένες πάνω σε πέτρες που προβάλλονται στους τοίχους του πύργου, τα κείμενα –Μάνη του Πάτρικ Λη Φέρμορ, «Νέκυια» του Ομήρου, λαογραφικές, φιλοσοφικές μελέτες και προφορικές παραδόσεις– η παράσταση πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας μέσα σε μια σκληρή πατριαρχική οικογένεια. Ερμηνεύουν: Φένια Παπαδόδημα, Γιώργος Παλαμιώτης, Κώστας Μπαλταζάνης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, Θωμάς Μελετέας, Παναγιώτης Κωστόπουλος.
«BALKANIA»
Ελληνιστικό θέατρο στο Δίον, Πιερία
20, 21 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Τρία φωνητικά σύνολα, οι Ισοκράτισσες από την Ελλάδα, το Lot Kurbeti από την Αλβανία και το Abagar Quartet από τη Βουλγαρία, προσκεκλημένα από τη WOMO και το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES, δίνουν το δικό τους στίγμα στη μουσική παράσταση BALKANIA ξεδιπλώνοντας την εκφραστικότητα και την αισθητική τους μέσα από τις τοπικές μουσικές τους παραδόσεις. Η επιλογή του ρεπερτορίου σκοπεύει να αναδείξει σημεία τομής μα και αντίθεσης ανάμεσά τους, που θα σκιαγραφήσουν έναν πολύμορφο καμβά βαλκανικών χρωμάτων και πολυφωνικών υφών
«Μόρτισσα κι Αλάνης»
Αρχαίο Θέατρο Απτέρας, Χανιά
20, 21 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Η μουσική παράσταση «Μόρτισσα κι Αλάνης» χρησιμοποιεί τη σύγκρουση δύο αρχετυπικών χαρακτήρων της μυθολογίας του ρεμπέτικου τραγουδιού, ενός ιδιότυπου ελληνικού μουσικού είδους, της μόρτισσας και του αλάνη, για να εξερευνήσει τη γενικότερη θεματική της σύγκρουσης. Επιχειρώντας να ξεφύγει από τα στερεοτυπικά σχήματα, θέλει να εισχωρήσει βαθύτερα στην εξερεύνηση μιας βαθιάς εσωτερικής υπαρξιακής σύγκρουσης, της αδυναμίας συγκρότησης ενός «εγώ» που θα μπορέσει να αποδεχθεί έναν ισότιμο «άλλον». Μουσική επιμέλεια, μπουζούκι, ούτι, γιαλί ταμπούρ: Ευγένιος Βούλγαρης. Σαντούρι: Ουρανία Λαμπροπούλου. Τραγούδι: Θεοδώρα Μπάκα. Δραματουργική κίνηση, χορός: Έλενα Βακάλη.
«Τραγούδι στη γη»
Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών
24, 25 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 18.00
Ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Ζιάβρας και η διακεκριμένη σκηνοθέτις Σοφία Πάσχου, παρουσιάζουν το έργο «Τραγούδι στη γη», μια spatial performance βασισμένη στο Das Lied von der Erde του Γκούσταβ Μάλερ. Στο «Τραγούδι στη γη», οι μουσικοί του συνόλου ακροβολίζονται σε καίρια σημεία της βασικής περιπατητικής διαδρομής του νησιού του Αγίου Αχιλλείου της Μικρής Πρέσπας και ερμηνεύουν σολιστικά έργα των Billone, Xenakis, Murail, Saariaho, Yun, Hosokawa κ.ά. Η πορεία θα καταλήξει στον τόπο της τελετουργίας-συμφιλίωσης, στο μισογκρεμισμένο κοίλο της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου.
«Across Time»
Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη
26, 27 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 21.15
H παράσταση σύγχρονου χορού ACROSS TIME της ομάδας Die Wolke Art Group εξερευνά την έννοια της σύγκρουσης με δομικό υλικό αναφορές και παραπομπές σε εικόνες, κείμενα, και ήχους από την αρχαιότητα ως και σήμερα, που αντηχούν στην αντίληψη μέσω της αναγνωρισιμότητάς τους. Το έργο ακολουθεί ένα πρωτότυπο σενάριο, φτιαγμένο συνδυάζοντας νέο κείμενο με λεκτικά και σκηνοθετικά αποσπάσματα από έργα όπως η Έρημη χώρα του Τ.Σ. Έλιοτ, ο Μακμπέθ του Σαίξπηρ, οι Βάκχες, και πλήθος άλλων διαχρονικών αναφορών.
«Ο Ερωτόκριτος στον Λαβύρινθο»
Φρούριο Καζάρμα Σητείας
27, 28 Αυγούστου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» βρίσκει μια νέα, πιο ελεύθερη διάσταση, μέσα σε μια μουσική παράσταση με αφήγηση και εικαστικό μέρος, προκειμένου ο θεατής να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πλοκή του. Ειδικότερα η μουσική της παράστασης εστιάζει σε σύγχρονες, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και σε μια πολυδιάστατη ενορχηστρωτική προσέγγιση, οι οποίες προκύπτουν από τη συνεργασία, τη συλλογικότητα και τις διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των καλλιτεχνών, στοιχεία που διαχρονικά χαρακτηρίζουν το έργο του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ross Daly.
Info
Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr
Δειτε περισσοτερα
Οι ταινίες, οι αριθμοί, οι αλλαγές, οι διαμάχες
Ένα φαινόμενο που η παρουσία του μεταξύ ψηφιακού κόσμου και αληθινών γειτονιών καταργεί τα όρια μεταξύ κατασκευασμένου και υπαρκτού
Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας θα ανοίξει νέους ορίζοντες για τη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας
Πείνα και εκπόρνευση; Μητέρα - προαγωγός; Άγνωστοι σύζυγοι και εραστές; Ναρκωτικά και παιχνίδια εξουσίας;