Πολιτισμος

Μενδώνη για Λουκά Σαμαρά: Πρωτοπόρος, με παγκόσμια ακτινοβολία

O Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης πέθανε σε ηλικία 87 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λίνα Μενδώνη για Μέγα Αλέξανδρο στο Netflix: Ευτελούς περιεχομένου, βρίθει ιστορικών ανακριβειών - Το σχόλιο της υπουργού Πολιτισμού.
© Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Λουκά Σαμαρά: Πρωτοπόρος, με παγκόσμια ακτινοβολία

Ο Λουκάς Σαμαράς, ο «άνθρωπος που ήταν ο ίδιος του ο καμβάς», όπως προσφυώς τον χαρακτήρισαν οι New York Times, υπήρξε πρωτοπόρος εικαστικός, που κατέκτησε, με το πολύπλευρο και διαρκώς ανανεούμενο έργο του, παγκόσμια ακτινοβολία, τονίζει η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη σε ηλικία 87 ετών. 

«Καλλιτέχνης ανήσυχος σε όλη του την πορεία, πειραματιζόταν διαρκώς με νέα εργαλεία και τεχνικές, ξεκινώντας από τη ζωγραφική και τη γλυπτική για να περάσει γρήγορα στη φωτογραφία, επί πολλά χρόνια στην αναλογική και εσχάτως και στην ψηφιακή της διάσταση, ανάγοντάς τη σε κατ’ εξοχήν εκφραστική του δίοδο.

Το έργο του Σαμαρά μοιάζει αυτοβιογραφικό, καθώς επικεντρώνεται στο σώμα του, που αποτελεί και το κύριο αντικείμενο των πειραματισμών του. Ο Σαμαράς φτάνει, όμως, πολύ πιο μακριά. Εκκινεί από τον εαυτό του, τον οποίο επανατοποθετεί, μετωνυμικά και απροσωποποιημένα, στη σιωπή και τη βουή της μεγαλούπολης, της οποίας αναδεικνύεται σε εικαστικό ανθρωπολόγο. Η δεξίωση και η οικείωση του έργου στην Ελλάδα υπήρξε σχετικά αργή, αλλά καθολική. Στους οικείους του απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, καταλήγει η Λίνα Μενδώνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ