- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πλάκα
Aναζωογονείται μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας
Πλάκα: Εγκαίνια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσία της Λίνας Μενδώνη - Συγκροτείται από 18 κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ) στην Πλάκα, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Το ΜΝΕΠ αναπτύσσεται στο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς Άρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου, και συγκροτείται από 18 κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Η νέα έκθεση διακρίνεται σε αυτοτελείς θεματικές ενότητες, κάθε μία από τις οποίες στεγάζεται σε ένα κτήριο. Εκτός της μόνιμης έκθεσης, το ΜΝΕΠ διαθέτει χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο.
Το 1918 ιδρύθηκε το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού
Το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, ένα από τα παλιότερα μουσεία της χώρας, ιδρύθηκε το 1918. Στη νέα μόνιμη έκθεση το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον άνθρωπο. Ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται σφαιρικά, μέσα από μια ερμηνευτική προσέγγιση της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος της ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον.
Η αποκατάσταση των 18 κτιρίων του ΜΝΕΠ
Η αποκατάσταση των 18 κτιρίων του ΜΝΕΠ, ολοκληρώθηκε το 2021, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικό προϋπολογισμό 6.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκθεση των μονίμων συλλογών του Μουσείου, που περιλαμβάνουν αντικείμενα από τα μέσα του 18ου αι. έως τη δεκαετία του 1970, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και ποικίλο εποπτικό υλικό, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 8.166.000 ευρώ, ενώ οι ψηφιακές εφαρμογές στο ΕΠΑΝΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2.183.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης στα δύο τελευταία έργα ήταν το ΜΝΕΠ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με την έκδοση των δύο συλλογικών τόμων «Εκατό και είκοσι φωνές» και το προσεχές φεστιβάλ, το δίκτυο «Η Φωνή της» επιδιώκει να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην έμφυλη βία
Μεγάλες ορχήστρες, τζαζ, όπερα, θέατρο και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο
Ο πρίγκιπας του Nouveau Roman στη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’50
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Ο σταρ δυσκολεύτηκε στη σκηνή και παρουσίασε συμπτώματα αφυδάτωσης
Δεν χρωστάμε τίποτα σε μια ταινία που δεν μας κερδίζει
Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου Δόρα Στράτου, ο Θοδωρής Βουτσικάκης μιλάει στην ATHENS VOICE για τη μουσική, τη Λίνα Νικολακοπούλου, το συναίσθημα και την τέχνη του
Ο 48χρονος ηθοποιός αποδεικνύει ότι οι ικανότητές του δεν περιορίζονται στην υποκριτική
Ο ηθοποιός συμμετείχε στην πρωτότυπη ταινία του 1990
Πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες στις 30 Οκτωβρίου
Η διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδοποιός επιλέχθηκε από την ΕΟΕ για την Τελετή Αφής και Παράδοσης Φλόγας για το «Ντακάρ 2026»
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Προώθησης και Διανομής Ελληνικού Κινηματογράφου
Συγγενείς και καλλιτέχνες αποχαιρέτησαν με συγκινητικά μηνύματα τη θρυλική τραγουδίστρια της κάντρι
Η πλοκή φέρνει στο φως τις αντιθέσεις ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τον μύθο και τον ρεαλισμό
H τανία που κάνει την έκπληξη στο αμερικανικό box office
Πάνω από 36.000 email προς κινηματογράφους
Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του 5ου Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Δημήτρης Κρεμαστινός
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τη σύγχρονη κουλτούρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.