- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Το Βρετ. Μουσείο είναι ελεύθερο να δανείζει γλυπτά του Παρθενώνα
Ο δήμαρχος του Λονδίνου παίρνει θέση στη διαμάχη
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, τοποθετείται για τη διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα σε άρθρο του στη βρετανική Telegraph
«Το Βρετανικό Μουσείο είναι ελεύθερο να στέλνει τον Ιλισσό στη Ρωσία, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και σε αυτή τη δυσχερή περίοδο, τα Ελγίνεια Μάρμαρα του ανήκουν και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο Λονδίνο».
Αυτά αναφέρει ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον σε σημερινό του κείμενο στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, στην οποία αρθρογραφεί τακτικά.
Ο Τζόνσον προσεγγίζει το θέμα κυρίως υπό την οπτική της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, χωρίς ωστόσο να διστάσει να τοποθετηθεί γενικότερα απέναντι στο θέμα της διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα.
Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου δεν έχει σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά η διοίκησή του δεν χρειάζεται την έγκριση της κυβέρνησης και αυτό δείχνει τη διαφορά μεταξύ Βρετανίας και άλλων χωρών του κόσμου, όπως και της Ρωσίας. Δεν έχουμε τυραννία. Απολαμβάνουμε και προστατεύουμε την ιδέα της πολιτιστικής ελευθερίας, όπως και της ελευθερίας της σκέψης και διανόησης».
»Φαντάζεστε άλλη χώρα στον κόσμο, όπου ένα εθνικό μουσείο θα λάμβανε μια τέτοια πολιτικά φορτισμένη απόφαση χωρίς τη γνώση και την αποδοχή της κυβέρνησης; Στην Ελλάδα; Τη Γαλλία; Τη Ρωσία; Μην με κάνετε να γελάσω!»
»Να γιατί κάνει λάθος ο Τζορτζ Κλούνεϊ όταν ζητά την επαναφορά των μαρμάρων στο Πάνθεον (στο σημείο αυτό ο Τζόνσον σαρκάζει τον ηθοποιό που φέρεται να μπέρδεψε το Πάνθεον της Ρώμης με τον Παρθενώνα).
Σε άλλο σημείο του κειμένου του, ο Τζόνσον χαρακτηρίζει τα γλυπτά ως «έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς της Βρετανίας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ταινίες και δράσεις για παιδιά, εφήβους και μεγάλους, από τις 9 ως τις 15 Νοεμβρίου
Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία ενός μνημειώδους έργου του ελληνικού πολιτισμού
Δύο μονόπρακτα, δύο ρόλοι με το ίδιο όνομα
Ένα ταξίδι από τον έρωτα έως το χωρισμό, μέσα από τα τραγούδια του νέου του άλμπουμ αλλά και προηγούμενων τραγουδιών του και απρόσμενων διασκευών.
Στο Καφέ Φίλιον - Με τη συμμετοχή Ευάγγελου Βενιζέλου, Σπύρου Βούγια και Νίκης Λυμπεράκη
Δείτε εικόνες από το τελευταίο αντίο
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
Το «High Noon» καταφθάνει με σημαντικές συνεργασίες και φόρο τιμής στον Κλεμ Μπερκ
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Οι τίτλοι που αγαπήσαμε περιμένουν την ψήφο μας
Η θρυλική «Λωξάντρα» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών
Ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης από τον επιδραστικό Ιταλό φυσικό
Πριν από έναν χρόνο είχε χάσει τη σύζυγό του
Η σκληρή πραγματικότητα μιας απλήρωτης «δουλειάς»... ή μήπως μιας απλής απασχόλησης... ή ενός χόμπι;
Γιατί ένας θεός ή ένας άνθρωπος μεταμορφώνεται σε ένα συγκεκριμένο ζώο και όχι σε κάποιο άλλο;
Μια δυνατή δόση ντοπαμίνης από τον Grian Chatten και την παρέα του
Οι καλλιτέχνες και δημιουργοί του πεζόδρομου μιλούν στην Athens Voice για τη μαγεία της συνύπαρξης
Ο καλλιτέχνης μιλάει στην ATHENS VOICE για το «Someone Else» που μόλις κυκλοφόρησε από τη Veego Records
Έργο από κεραμικό και γυαλί τιμά τον «θρύλο του Σάλφορντ» και τη μουσική του κληρονομιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.