ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο φωτορεπόρτερ που απαθανάτισε την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο

Τι λέει σήμερα για την εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81374-164244.jpg

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο το 1973. Οι φωτογραφίες του, μαζί με το φιλμ 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα μοναδικά ντοκουμέντα και διέψευσαν τις αρχικές δηλώσεις της αστυνομίας ότι «στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό».

image

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βετεράνος φωτογράφος περιέγραψε τη στιγμή της εισβολής του τανκ: «Tρεις παρά πέντε, παρά τέσσερα λεπτά, βλέπω ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου, και όχι μόνο αυτό, αλλά έκανε και όπισθεν. Aμέσως μετά ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές και με όση ιπποδύναμη είχε πήγε χτύπησε την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως η πόρτα. Πέσανε όμως όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω στα κολονάκια δεξιά και αριστερά. Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν πολλοί φοιτητές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας. Οι φωτογραφίες του λίγες ώρες μετά έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Associated Press.

«Επί 37 χρόνια φωτογραφίζω τη φρίκη του πολέμου» λέει και συνεχίζει: «Τα μάτια μου έχουν δει πολύ χειρότερα πράγματα. Η μηχανή μου έχει απαθανατίσει χιλιάδες νεκρούς ανά την υφήλιο. Όμως με το Πολυτεχνείο οφείλω να ομολογήσω ότι συγκλονίστηκα, και αυτό γιατί συνέβαινε στην πατρίδα μου, στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου. Αισθάνεσαι τελείως διαφορετικά και το λέω με μεγάλη συγκίνηση». Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Κάρολο Παπούλια για τις φωτογραφίες του Πολυτεχνείου.

*Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας εκθέτει περισσότερες από 100 φωτογραφίες του στο Παλαιό Δημαρχείο Γλυφάδας, έως τις 24 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 10.00-15.00 και απόγευμα 18.00-21.00. Σάββατο και Κυριακή 10.00-18.00, είσοδος ελεύθερη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάνος Χατζιδάκις, «Παίδες επί Κολωνώ» | Αλκίνοος Ιωαννίδης
Μάνος Χατζιδάκις: Οι ανέκδοτοι «Παίδες επί Κολωνώ» κυκλοφορούν σήμερα με τη φωνή του Αλκίνοου Ιωαννίδη

Στην επέτειο των 101 χρόνων από τη γέννησή του, ένα έργο που παρέμεινε ανολοκλήρωτο από το 1978 βρίσκει τον δρόμο του προς το κοινό, με έξι τραγούδια που κυκλοφορούν για πρώτη φορά

Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης: «Τα ωραία φιλιά δημιουργούν τόπους»
Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης: «Τα ωραία φιλιά δημιουργούν τόπους»

Μια συζήτηση τη ζωή και τη δουλειά του στη Λήμνο, τη σειρά του για το Ελληνικό που εντάχθηκε στη συλλογή του Smithsonian, αλλά και τη συνεχή του έρευνα γύρω από την οικονομία της προσοχής

Αλίκη Βουγιουκλάκη
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ο αδελφός της, Αντώνης, αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της

Η αγαπημένη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου μέσα από τις αναμνήσεις του αδελφού της, που έζησε από κοντά τις πιο προσωπικές και σημαντικές στιγμές της ζωής της

Γιώργος Ρόρρης: Συνέντευξη του ζωγράφου στην ATHENS VOICE
Γιώργος Ρόρρης: «Ο Τέτσης παρακολουθούσε την εξέλιξή μου με σχεδόν πατρικό ενδιαφέρον»

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκθεση «Παναγιώτης Τέτσης – Γιώργος Ρόρρης. Φως και Χώμα» στην Πινακοθήκη Αβέρωφ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY