Πολιτισμος

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 16 - 22 Μαρτίου 2023

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 863
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κώστας Χριστόπουλος, "Justice"
Κώστας Χριστόπουλος, "Justice"

11 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 16-22 Μαρτίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Ο Κώστας Χριστόπουλος, το τοπίο και η ιστορία
Τα όρια της ύλης, η σχέση με τη μνήμη και η υποκειμενικότητα του βλέμματος βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας δουλειάς του γνωστού καλλιτέχνη και επίκουρου καθηγητή της ΑΣΚΤ. Στην έκθεση με τίτλο «Flashbang» παρουσιάζει έργα ζωγραφικά, γλυπτικά και μικτής τεχνικής, βασισμένα σε φωτογραφικά στιγμιότυπα. Όψεις νεόδμητων κτιρίων, επιγραφές αιτημάτων, εικόνες από συγκρούσεις σε διαδηλώσεις (επικαλυμμένες από λεπτή επίστρωση κεριού) και άνυδροι χείμαρροι σε τόπους εξορίας συνθέτουν μια εικονογραφία που επιδιώκει να πυροδοτήσει αλληλουχίες συνδέσεων και αντιφατικών συνειρμών.
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 17 Μαρτίου-22 Απριλίου (εγκαίνια: Πέμπτη 17/3, 18.00 - 21.00) 

«Έγκλημα και τιμωρία» στην Αθήνα του 2023
Στην πρώτη του σκηνοθεσία στη Στέγη, ο Βασίλης Μπισμπίκης «διαβάζει» το εμβληματικό μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ως ένα λαϊκό νουάρ. Ο δικός του Ρασκόλνικοφ (που ερμηνεύει ο Θοδωρής Σκυφτούλης) ακούει στο όνομα Μιχάλης Σχίζας και είναι ένας νέος υποταγμένος στις εξεγέρσεις της καρδιάς και του νου. Τι συνιστά έγκλημα στην Αθήνα του 2023; Πώς προσδιορίζεται χρονικά η μετάβαση από τη νομιμότητα στην παρανομία; Και ποια η τιμωρία της; Ζωντανή κινηματογράφηση και ένας 20μελής θίασος έρχονται να αναδείξουν την ηθική και τον κυνισμό, το σκοτάδι και το φως, την εσωτερική μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 22 Μαρτίου-9 Απριλίου (Τετάρτη-Κυριακή στις 20:30) 

"Εγκλημα και τιμωρία: Αθήνα" στη Στέγη
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει
Κλασικό σινεφιλικό ραντεβού, στην 23η έκδοσή του «τρέχει» όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε Πάτρα, Λάρισα, Χανιά και Ηράκλειο. Η φετινή σοδειά: δέκα ταινίες πρώτης προβολής στο διαγωνιστικό τμήμα, 17 φιλμ που δεν θα δούμε στα σινεμά στην Ελλάδα, οκτώ ταινίες από άλλες γαλλόφωνες χώρες, έξι επιλογές από το φεστιβάλ ταινιών μεσαίου μήκους της Brive, αφιέρωμα «Σινεμά και φύλλο» με δημιουργίες από το 1933 έως το 2023, νεανικό πρόγραμμα με ταινίες και ανιμέισιον και οκτώ ειδικές προβολές. Η αυλαία ανεβαίνει με «Το έγκλημά μου» του Φρανσουά Οζόν ενώ τη λήξη σηματοδοτεί το « Οι τρεις σωματοφύλακες: Nτ’ Αρτανιάν»
Δαναός, Άστορ, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, 21-29 Μαρτίου 

Η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» από τον ΟΠΑΝΔΑ
Μια εξωτική τοποθεσία, μια χαμένη αδελφή, ένας κυνηγημένος από τις Ερινύες αδελφός, μια καταιγίδα που ησυχάζει: στη σκηνή του Παλλάς μεταφέρεται, λόγω της κατάληψης στο Ολύμπια, το (βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη) εμβληματικό έργο του ανανεωτή της όπερας Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ. Σκηνοθετεί ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν οι Σούλα Παρασίδη, Φιλίπ-Νικολά Μαρτέν και Χουάν Φρανσίσκο Γκατέλ.
Θέατρο Παλλάς, 18 Μαρτίου στις 20:00, 19 Μαρτίου στις 18:30

"Ιφιγένεια εν Ταύροις" σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου
© Χριστίνα Μαυρίδη

«Μια υγρή καρδιά» για το περιβάλλον
Σε ζητήματα περιβαλλοντικής και κοινωνικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και το σώμα εστιάζει το διεπιστημονικό πρόγραμμα που επιμελείται η Ελένη Ρήγα. Μέσα από μια έκθεση, ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δημόσιων δράσεων, αλλά και ένα «γραφείο έρευνας» και με κεντρικό στοιχείο την Υγρή καρδιά, το πηγάδι που υπάρχει στον χώρο του Atopos cvc, επιχειρεί να διερευνήσει διαφορετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με το νερό και τις συνέπειες που επιβαρύνουν άνισα τα σώματα των γυναικών, των κουήρ, τρανς και ιθαγενών ατόμων. Στην έκθεση συμμετέχουν με δημιουργίες τους, γλυπτά, περφόρμανς και οπτικοακουστικά έργα οι Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, Ελένη Μυλωνά, Μαρία Νικηφοράκη, Δέσποινα Χαριτωνίδη.  
Atopos cvc, Εγκαίνια: 22 Μαρτίου στις 18:00. Μέχρι 1 Ιουλίου (Πέμπτη-Σάββατο 17:00-21:00)

Δέσποινα Χαριτωνίδη, "To fall with grace"
Δέσποινα Χαριτωνίδη, "To fall with grace"

D3lta και Amalia & The Architects live
Διπλό ραντεβού την Παρασκευή στο six d.o.g.s. Μετά από μια σειρά εμφανίσεων στην Αθήνα και σε κλαμπ του Λονδίνου, ο D3lta παρουσιάζει το Into the rabbit hole που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο. Με καινούργιο υλικό (κομμάτια από το πρώτο τους EP που αναμένεται τον Απρίλιο), το φρέσκιας εσοδείας single Why is the Night αλλά και παλιότερα τραγούδια τους θα βγουν στη σκηνή οι Amalia & The architects. Αν σας άνοιξε την όρεξη το live opening τους στους Belle and Sebastian τον περασμένο Σεπτέμβρη, ραντεβού στην Αβραμιώτου.
six d.o.g.s., 17 Mαρτίου στις 21:00 

Amalia
Amalia © Σοφία Θρουβάλα

Τριήμερο στο Κύτταρο
Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν αυτή την Παρασκευή (στις 22:00) στη σκηνή της Ηπείρου και Αχαρνών με «Αδρεναλίνη», «Μανιφέστο» και καλεσμένους τους τον Σταμάτη Μορφονιό και τους Utopia που παρουσιάζουν για πρώτη φορά ζωντανά μέρος από τον νέο τους δίσκο «Ένα ηλιόλουστο πρωινό στην Ουτοπία». Το Σαββατόβραδο (στις 22:30) ανήκει στον Φοίβο Δεληβοριά, ενώ η Κυριακή (από τις 20:30) θα βγει με τους Σουηδούς punkrockers Perkele να στέλνουν με τους στίχους τους μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό, την βιομηχανία όπλων, τον καπιταλισμό και τον πόλεμο.

Τα Μωρά στη φωτιά στο Κύτταρο
Τα Μωρά στη φωτιά στο Κύτταρο

Τα «ζωγραφικά σημάδια» του Φίλιππου Τάρλοου
Πέρασαν δέκα χρόνια από την τελευταία έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη (και πατέρα του σκηνοθέτη Δημήτρη Τάρλοου) στην Αθήνα. Στις αποσκευές του αυτή τη φορά φέρνει έργα της περιόδου 2005 – 2023: καμβάδες με πρωταγωνιστές skateboarders και σκηνές γεμάτες κίνηση από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο, ελαιογραφίες φτιαγμένες στα βουνά του Κολοράντο, αλλά και τοπία σε χαρτί με γκουάς και νερομπογιές.
Gallery Genesis, 16 Μαρτίου-1 Απριλίου (εγκαίνια: 16/3 στις 20:00)

Φίλιππος Τάρλου, "Tokyo Olympics skateboarder"

Ο Διογένης Δασκάλου και η κάθοδος των βορείων
«Έλα σε λέω» αναφωνούν ο Διογένης Δασκάλου και οι Monie & Monie Conniente και υπόσχονται με το… όρθιο μουσικό γλωσσοθέατρό τους να μιλήσουν για υποκλοπές και εκλογές, για το μετρό και για τον πύργο τον Λευκό. Ο γνωστός καλλιτέχνης και η μπάντα του σατιρίζουν την επικαιρότητα με έξω καρδιά διάθεση κι αέρα από τον Βαρδάρη.
Faust, 17 Μαρτίου στις 21:30

Διογένης Δασκάλου

4 ραντεβού για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Έρχεται κάθε χρόνο στην Εαρινή Ισημερία για να φωτίσει την καθημερινότητά μας με τη δύναμη των στίχων. Στις 21 Μαρτίου (στις 20:30) στο Μέγαρο ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη παρουσιάζουν μελοποιημένα έργα σπουδαίων ποιητών μας (Αναγνωστάκη, Γκάτσου, Ελύτη, Καβάφη, Ρίτσου κ.ά.). Με συνθέσεις Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λάγιου κ.ά. πάνω στον λόγο ποιητών αλλά και με έργα των Ερίκ Σατί και Κλωντ Ντεμπισί γιορτάζουν την ημέρα στο θέατρο Σταθμός (στις 21:00) η Χριστίνα Μαξούρη και ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης. Ο Κύκλος Ποιητών προβάλει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (στις 20:30) βίντεο με περαστικούς που διαβάζουν ένα ποίημα με φόντο την πόλη, ενώ ο Ιανός (στις 19:00) αφιερώνει φέτος τη βραδιά στον ποιητή Μήτσο Παπανικολάου με απαγγελίες και τραγούδια. 

O Κωνσταντίνος Μάρκελλος σκηνοθετεί τα «Ορφανά»
Σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του Λονδίνου η Έλεν και ο Ντάννυ γιορτάζουν την δεύτερη εγκυμοσύνη που έρχεται στη ζωή τους. Ώσπου ο αδελφός της Έλεν, Λίαμ, εμφανίζεται με ρούχα βουτηγμένα στο αίμα. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κάποιος για να προστατεύσει την οικογένειά του; Οι Ελένη Στεργίου, Χρήστος Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Μάρκελλος πρωταγωνιστούν στο έργο του Ντένις Κέλλυ που αναδεικνύει στην πολυδιάστατη φύση της βίας, σε μια παράσταση η οποία επιδιώκει να κινηθεί στο όριο ανάμεσα στον νατουραλισμό και το παράλογο.
Μικρό Γκλόρια, πρεμιέρα 16 Μαρτίου (Πέμπτη-Σάββατο 21:15, Κυριακή 20:15)

"Ορφανά" σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μάρκελλου
© Στέφανος Σάμιος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ