Πολιτισμος

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελευσίνα

Οι ευρωβουλευτές περιήγηθηκαν στους χώρους και τις εκθέσεις και ανακάλυψαν τα μυστήρια της πόλης

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελευσίνα.
© John Stathis

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Οι ευρωβουλευτές A. Slabov, J. Albuquerque, E. Maurel, M. Semedo, T. Frankowski και M. Walsh βρέθηκαν και περιηγήθηκαν στην Ελευσίνα

Στην Ελευσίνα βρέθηκε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενημερωθούν από τους αρμόδιους φορείς, να περιηγηθούν στους χώρους και τις εκθέσεις και να ανακαλύψουν τα μυστήρια της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

«Ήρθαμε εδώ διότι η Ελευσίνα είναι ένα από τα πανάρχαια κέντρα πολιτισμού. Η οργανωτική επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση έκαναν μια πολύ καλή δουλειά και ως επικεφαλής της αποστολής πιστεύω ότι μεταφέρω τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων μου λέγοντας ότι για τρίτη μέρα δεν νιώθουμε καλεσμένοι, αλλά μέτοχοι σε όλο αυτό που γίνεται» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας Andrey Slabov.

eurwvouleutes

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έκανε εδική μνεία στην Μελίνα Μερκούρη, που ήταν εμπνεύστρια του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και για την οποία υπάρχει έκθεση που ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητά της. Τόνισε μάλιστα πως απώτερος σκοπός της διοργάνωσης είναι να μετατραπεί η Ελευσίνα από βιομηχανική πόλη σε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. «Θέλουμε να ξαναγίνει ένας τόπος “προσκυνήματος”. Έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές και εμείς δεσμευόμαστε πως θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως κάνουμε εδώ και τριάμισι χρόνια, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία όχι μόνο σε σχέση με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και για οτιδήποτε σχετίζεται με έργα στο χώρο της δημιουργίας».

Από την έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη. Από την έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη.
Από την έκθεση για την Μελίνα Μερκούρη.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής João Albuquerque επισήμανε πως μέσω της Ελευσίνας είναι η ευκαιρία να προβληθεί ότι ο πολιτισμός είναι ικανός να αλλάξει το πρόσωπο μιας πόλης και να αναδειχθεί ότι βελτιώνει ακόμα και την οικονομία μιας περιοχής. Ο ευρωβουλευτής Emmanuel Maurel έδωσε παράδειγμα τον τόπο προέλευσης του, την Γαλλία, για να επισημάνει την σημασία του πολιτισμού στην οικονομική ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας. «Οι ευρωπαϊκές πολιτιστικές πολιτικές πρέπει να ενισχυθούν. Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας». Ο Slabov είπε πως το 2% του ΑΕΠ της ευρωπαϊκής οικονομίας κατανέμετε στον πολιτισμό και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο πολιτισμός οφείλει να είναι ένας πρωτογενής τομέας, μιας και είναι το πρόσωπο κάθε χώρας. Η πολυμορφία μας είναι ο συνδετικός κρίκος που θα αναδείξει τις διαφορές μας και θα μας ενώσει».

Η Ελευσίνα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023
Η Ελευσίνα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 © John Stathis / 2023 Eleusis

Η ευρωβουλευτής Monica Semedo έκανε ειδική αναφορά στους καλλιτέχνες, που είναι και η «ψυχή» του πολιτισμού, αναφέροντας πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια οικονομική δραστηριότητα. Πρέπει να αλλάξουμε το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να ζήσουν από τις τέχνες τους. Για αυτό οι αποφάσεις και οι πολιτικές μας οφείλουν να στηρίξουν τους καλλιτέχνες ως προς αυτή την κατεύθυνση».

Η ελευσίνα από σήμερα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Η φαντασμαγορική τελετή
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ