- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελευσίνα
Οι ευρωβουλευτές περιήγηθηκαν στους χώρους και τις εκθέσεις και ανακάλυψαν τα μυστήρια της πόλης
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Οι ευρωβουλευτές A. Slabov, J. Albuquerque, E. Maurel, M. Semedo, T. Frankowski και M. Walsh βρέθηκαν και περιηγήθηκαν στην Ελευσίνα
Στην Ελευσίνα βρέθηκε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενημερωθούν από τους αρμόδιους φορείς, να περιηγηθούν στους χώρους και τις εκθέσεις και να ανακαλύψουν τα μυστήρια της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
«Ήρθαμε εδώ διότι η Ελευσίνα είναι ένα από τα πανάρχαια κέντρα πολιτισμού. Η οργανωτική επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση έκαναν μια πολύ καλή δουλειά και ως επικεφαλής της αποστολής πιστεύω ότι μεταφέρω τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων μου λέγοντας ότι για τρίτη μέρα δεν νιώθουμε καλεσμένοι, αλλά μέτοχοι σε όλο αυτό που γίνεται» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας Andrey Slabov.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έκανε εδική μνεία στην Μελίνα Μερκούρη, που ήταν εμπνεύστρια του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και για την οποία υπάρχει έκθεση που ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητά της. Τόνισε μάλιστα πως απώτερος σκοπός της διοργάνωσης είναι να μετατραπεί η Ελευσίνα από βιομηχανική πόλη σε ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο. «Θέλουμε να ξαναγίνει ένας τόπος “προσκυνήματος”. Έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές και εμείς δεσμευόμαστε πως θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όπως κάνουμε εδώ και τριάμισι χρόνια, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία όχι μόνο σε σχέση με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και για οτιδήποτε σχετίζεται με έργα στο χώρο της δημιουργίας».
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής João Albuquerque επισήμανε πως μέσω της Ελευσίνας είναι η ευκαιρία να προβληθεί ότι ο πολιτισμός είναι ικανός να αλλάξει το πρόσωπο μιας πόλης και να αναδειχθεί ότι βελτιώνει ακόμα και την οικονομία μιας περιοχής. Ο ευρωβουλευτής Emmanuel Maurel έδωσε παράδειγμα τον τόπο προέλευσης του, την Γαλλία, για να επισημάνει την σημασία του πολιτισμού στην οικονομική ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας. «Οι ευρωπαϊκές πολιτιστικές πολιτικές πρέπει να ενισχυθούν. Ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας ταυτότητας». Ο Slabov είπε πως το 2% του ΑΕΠ της ευρωπαϊκής οικονομίας κατανέμετε στον πολιτισμό και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο πολιτισμός οφείλει να είναι ένας πρωτογενής τομέας, μιας και είναι το πρόσωπο κάθε χώρας. Η πολυμορφία μας είναι ο συνδετικός κρίκος που θα αναδείξει τις διαφορές μας και θα μας ενώσει».
Η ευρωβουλευτής Monica Semedo έκανε ειδική αναφορά στους καλλιτέχνες, που είναι και η «ψυχή» του πολιτισμού, αναφέροντας πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια οικονομική δραστηριότητα. Πρέπει να αλλάξουμε το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να ζήσουν από τις τέχνες τους. Για αυτό οι αποφάσεις και οι πολιτικές μας οφείλουν να στηρίξουν τους καλλιτέχνες ως προς αυτή την κατεύθυνση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακαίνιση, επανέκθεση, καθολική προσβασιμότητα
Το αγαπημένο ροκ συγκρότημα θα εμφανιστεί στον Λόφο της Σάνης το Σάββατο 1 Αυγούστου
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Από το πρώτο live με Beirut και PJ Harvey στην Πλατεία Νερού έως τη μετάβαση σε νέο, μεγαλύτερο χώρο από το 2027, το Release Athens γιορτάζει μια δεκαετία παρουσίας.
Συζήτηση με τον δρα Δημιουργικής Γραφής Αλέξανδρο Μυροφορίδη για την αστυνομική λογοτεχνία, με αφορμή το νέο περιοδικό για το Crime Fiction
Πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Inter Alia»
«Η φωτογραφία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι»: Μια συνομιλία με τον Μιχαήλ Μοσχολιό για τον δρόμο, τη μοναξιά και τη δραματικότητα της εικόνας
Οι διαφημίσεις της εποχής δεν πουλούσαν απλώς προϊόντα αλλά ρυθμό, στάση και νεανικότητα
Το καινούργιο single του κυκλοφορεί με video clip, προαναγγέλλοντας το άλμπουμ του φθινοπώρου και τη μεγάλη συναυλία στο Release Athens 2026
Θλίψη στον κόσμο των ελληνικών γραμμάτων - Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη
Τα γραπτά του έχουν ασκήσει επιρροή τόσο στους ακαδημαϊκούς όσο και στους ακτιβιστικούς κύκλους
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ύστερα από δεκαετίες αναστήλωσης, το Παλάτι των Δεσποτών ξαναβρήκε, με έναν τρόπο σχεδόν συγκινητικό, τη φωνή του
Το νέο άλμπουμ σημείωσε επίδοση-ορόσημο για την ελληνική μουσική - Ο κορυφαίος ράπερ ετοιμάζει συναυλίες
Ο Καναδός ράπερ ξεπέρασε τον Μάικλ Τζάκσον στο Billboard μετά την κυκλοφορία τριών άλμπουμ ταυτόχρονα
Έφυγε από τη ζωή ο «παγκόσμιος στοχαστής» και εμβληματικός κοινωνιολόγος με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη
Το μυθιστόρημα «Μεταξύ φίλων» του Hal Ebbott (μετάφραση Κάλλια Παπαδάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο), κυκλοφορεί στις 2 Ιουνίου
Στις 13, 14, 27 και 28 Ιουνίου σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Στάθη Γράψα
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.