Πολιτισμος

Οι Καρυάτιδες όρθωσαν το ανάστημά τους (εικόνες)

Αποκαλύφθηκαν τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
77606-156439.JPG

Στα 3 μέτρα και 67 εκατοστά φτάνει το ύψος των Καρυάτιδων στο δεύτερο θάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Στο πλαίσιο των εργασιών της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανακοινώθηκε ότι αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολό τους τα μαρμάρινα βάθρα πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες. Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων.

image

Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40 μ., έχουν πλάτος 1,36 μ. και πάχος 0,72 μ. Το συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67 μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07 μ.

image

Ίχνη μπλε χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας. Συνεχίστηκαν επίσης οι ανασκαφικές εργασίες στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, με αφαίρεση χωμάτων σε βάθος μέχρι 1,5 μ., αποκαλύπτοντας τη συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων, όπως και στον προηγούμενο χώρο, καθώς και μεγάλο μέρος του θυρώματος που οδηγεί στον τρίτο χώρο.

image

Ολοκληρώθηκαν ακόμη οι εργασίες αντιστήριξης με την προσθήκη υποστυλωμάτων στον πρώτο χώρο και ταυτόχρονα τοποθετήθηκαν οριζόντιες αντηρίδες στον δεύτερο, προκειμένου να προχωρήσει η αποχωμάτωση. Παράλληλα με τη συνέχιση της αποχωμάτωσης, στο θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου ξεκίνησαν οι εργασίες υποστύλωσης στον τρίτο χώρο.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ