Πολιτισμος

Η Αρχαία Ολυμπία αναβιώνει ψηφιακά - Το εντυπωσιακό έργο (βίντεο)

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τη Microsoft

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία «ζωντανεύει» ξανά με την τεχνητή νοημοσύνη
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία «ζωντανεύει» ξανά με την τεχνητή νοημοσύνη © ΥΠΠΟΑ

H Αρχαία Ολυμπία «ζωντανεύει» ξανά και παρουσιάζεται ψηφιακά όπως ήταν στην ακμή της πριν από 2.000 χρόνια. Η συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού με Microsoft.

Μια μοναδική ρεαλιστική εμπειρία μέσα από την ψηφιακή περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, ο επισκέπτης μπορεί με ένα κλικ να δει τα λαμπρά μνημεία στην Αρχαία Ολυμπία, όπως αυτά ήταν πριν από 2.000 χρόνια.

Το πρωτοποριακό έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη Microsoft Corp.

«Ένας συναρπαστικός ψηφιακός "Κοινός Τόπος" πολιτισμού», όπως αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. To έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» αποδόθηκε σήμερα Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία, μεταξύ αυτών το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του ιερού σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της Ιστορίας.

Η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλάζει με αυτήν την καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή από το μέλλον που μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας. Το συγκεκριμένο έργο επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία: 

  • Μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα,
  • μέσω περιήγησης στην ψηφιακή μορφή του ιστορικού χώρου σε υπολογιστή, καθώς και
  • μέσω της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Το έργο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft Corp, με στόχο την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Η ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του αρχαιολογικού χώρου σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας - που ζωντανεύει με έναν ρεαλιστικό, συναρπαστικό τρόπο που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατός.

Αυτή η νέα μορφή ψηφιακής αρχειοθέτησης θα συνεχίσει να προσφέρει μια «πύλη» σε μια άλλη εποχή, βοηθώντας τον επισκέπτη να κατανοήσει τι έχει επιτύχει η ανθρωπότητα στο παρελθόν και να υπενθυμίσει τι μπορεί να καταφέρει σήμερα.

Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος (Ancient Olympia: Common Grounds)

Αρχαία Ολυμπία: Πώς μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για να περιηγηθείτε ψηφιακά

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας ή να επισκεφτείτε τον χώρο μέσω υπολογιστή:

«Το έργο "Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος" είναι ένας μοναδικός τρόπος να γνωρίσεις την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο μπορούν να "επισκεφθούν" μέσα από τη ψηφιακή απεικόνιση το χώρο όπως ήταν στην αρχαιότητα και να βιώσουν την ιστορία και τις αξίες που πρεσβεύει χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό  επίτευγμα στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους» ανέφερε από τη μεριά του ο Brad Smith, πρόεδρος της Microsoft.

Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία σε ψηφιακή αναπαράσταση μέσα από το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία σε ψηφιακή αναπαράσταση μέσα από το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» © ΥΠΠΟΑ

Με το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» ο ναός του Δία παρουσιάζεται ψηφιακά σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής.

Η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, στην εκδήλωση για την απόδοση του έργου ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας
Η Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, στην εκδήλωση για την απόδοση του έργου ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας © ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

» Το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή  δυναμική», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Φιλιππείο στην Αρχαία Ολυμπία «ζωντανεύει» ψηφιακά με πρωτοποριακή εφαρμογή μετά τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τη Microsoft Corp

Ο ναός του Δία στην Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από 2.000 χρόνια - Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του πολιτισμού

«Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που χρειάστηκε για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο. Ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε μαζί τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το έργο αυτό για να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την εκπαίδευση αλλά και το τι σημαίνει σήμερα η Ελλάδα για τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής για τη Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας.

«Αρχαία Ολυμπία: Κοινός τόπος» - Ψηφιακή αναβίωση με τη συνεργασία της Microsoft | 10/11/21 | ΕΡΤ

Πώς αναβιώνουν ψηφιακά τα μνημεία στην Αρχαία Ολυμπία - Η εφαρμογή της Microsoft

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία στον αρχαιολογικό χώρο, μεταξύ αυτών, το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας, καθώς και το εργαστήριο του Φειδία.

Στην τρισδιάστατη εμπειρία αυτά τα κτίρια ανασυντίθενται με ρεαλιστική λεπτομέρεια, με επίπονη έρευνα από διεπιστημονική ομάδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για να είναι όσο το δυνατόν πιο πιστά στην αρχική τους μορφή. Αυτό περιλαμβάνει ιστορικά χρονοδιαγράμματα των αλλαγών του χώρου, με την πάροδο του χρόνου και απεικονίσεις τεχνουργημάτων από κάθε περίοδο.

Μέσω της πρωτοβουλίας της, AI for Cultural Heritage, η Microsoft συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνολογίας Iconem, η οποία ειδικεύεται στην ψηφιοποίηση ιστορικών τοποθεσιών σε 3D, για να δημιουργήσει το θεμελιώδες μοντέλο της Αρχαίας Ολυμπίας. Χρησιμοποιώντας επίγειες κάμερες και drones για τη λήψη εκατοντάδων χιλιάδων εικόνων του αρχαιολογικού χώρου, η Microsoft AI επεξεργάστηκε στη συνέχεια τις εικόνες για να δημιουργήσει μοντέλα τόσο ακριβή, που αποδίδονται ως φωτορεαλιστικά.

Η συνεργασία μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft έφερε κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα -θεωρητικά και τεχνικά, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και προγραμματιστές- και από διάφορα μέρη του κόσμου για να εργαστούν, να βρουν νέους τρόπους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και τελικά να βρουν ένα κοινό έδαφος για να ζωντανέψει αυτό το έργο - όχι μόνο για να διατηρήσει το παρελθόν με τη χρήση της τεχνολογίας AI, αλλά και για να οδηγήσει αυτές τις αρχές στο μέλλον. 

Αυτά τα μνημεία επέζησαν χιλιάδων ετών από καιρικές συνθήκες, πολέμους, σεισμούς και αλλαγών που επέφερε διαδοχικά ο χρόνος, και χρειάζονται ψηφιακή συντήρηση για να διασφαλιστεί ότι όλα τα στοιχεία της πλούσιας ιστορίας και των κοινών αξιών, τις οποίες εκπέμπουν τα μνημεία, θα παραδοθούν στις μελλοντικές γενιές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνεργασία με τη Microsoft και το σπουδαίο έργο για την Αρχαία Ολυμπία

«Σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό αλλά παγκόσμιο βήμα. Να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας σήμερα το πρωί το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, εξηγώντας το πώς πήρε «σάρκα και οστά» αυτή η ιδέα. «Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αρχαία Ολυμπία μιλά για το πρωτοποριακό έργο που αναβιώνει ψηφιακά τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αρχαία Ολυμπία μιλά για το πρωτοποριακό έργο που αναβιώνει ψηφιακά τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του © ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά».



«Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και φυσικά, κύριε δήμαρχε, ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον- αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



««Όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Τώρα που αποδείξαμε πια ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα το οποίο μπορεί στο παρελθόν να χώριζε τον κόσμο των κλασικών σπουδών από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη ξενάγηση που έγινε στον αρχαιολογικό χώρο από τους μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας και την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια.

Ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια του έργου της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας

Εικονική περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία μέσα από το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας

H έκθεση «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» περιλαμβάνει εικονική περιήγηση με το HoloLens 2. Είναι ανοιχτή σε ειδικό χώρο στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development και στεγάζει ένα σημαντικό μέρος της ολυμπιακής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στο λαμπρό παρελθόν της Αρχαίας Ολυμπίας παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο Πολιτιστικής Χορηγίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα να επισκεφθούν την έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Κηφισίας 37Α στο Μαρούσι. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ψηφιακά και χωρίς αντίτιμο εισιτηρίου τα εμβληματικά μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας και να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ