- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γούντι Άλεν: «Οι Άραβες δεν φέρθηκαν και τόσο καλά στους Εβραίους»
Σπάνιο πολιτικό σχόλιο του σκηνοθέτη/ηθοποιού με αφορμή τη Γάζα
Ο Γούντι Άλεν, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος με περισσότερες από 44 ταινίες στον κινηματογράφο, διακρίσεις και δεκάδες υποψηφιότητες για Όσκαρ σπάνια μπαίνει στη λογική του σχολιασμού της πολιτικής επικαιρότητας . Αυτή τη φορά, όμως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Μάρλοου Στερν του ιστότοπου Ντέιλι Μπιστ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση υποστηρίζοντας ότι εξ αρχής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι «Άραβες δεν φέρθηκαν και τόσο καλά στους Εβραίους».
«Συνεχίζεται η ίδια τρομακτική κατάσταση. Από τότε που θυμάμαι, από 21 ετών, όλοι μου έλεγαν ότι η ειρήνη μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών είναι κοντά. Στην επόμενη γενιά. Τώρα υπάρχει πικρία, έλεγαν, αλλά με τον καιρό, οι νέες γενιές θα μεγαλώνουν και θα μάθουν να είναι πιο ειρηνικές μεταξύ τους. Τίποτα, όμως, δεν έχει αλλάξει. Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη, αλλά κάποια στιγμή θα διορθωθεί από μόνη της. Το λέω αυτό χωρίς να ξέρω αν τελικά θα γίνει, αλλά θέλω να ελπίζω. Από την άλλη, καμία από τις δύο πλευρές σήμερα δεν είναι έτοιμη, ούτε πρόθυμη, ούτε σε θέση να αλλάξει την κατάσταση». Ανατρέχοντας στο παρελθόν ο Γούντι Άλεν τοποθέτησε το πρόβλημα στο πώς συμπεριφέρθηκαν οι Άραβες στους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. Είπε χαρακτηριστικά: «Έχω την αίσθηση ότι οι Άραβες δεν αισθάνονταν πολύ καλά στην αρχή, και αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι Εβραίοι είχαν μόλις βγει από ένα τρομερό πόλεμο στον οποίο εκατομμύρια εξοντώθηκαν και διώχτηκαν σε όλη την Ευρώπη, και τους δόθηκε αυτό το μικρό, μικρό κομμάτι γης στην έρημο. Οι Άραβες θα μπορούσαν να είχαν πει ‘Κοιτάξτε, ξέρουμε τι έχετε περάσει, πάρτε αυτό το μικρό κομμάτι γης και όλοι θα είμαστε φίλιοι, θα σας βοηθήσουμε’,- όπως και οι Εβραίοι ήρθαν ειρηνικά,- αλλά δεν το έκαναν. Αυτό δεν ήταν ωραίο (από την πλευρά των Αράβων) και οδήγησε σε προβλήματα ».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
«Στον κομμουνισμό όταν σε κλοτσάνε πρέπει να χειροκροτήσεις· στον καπιταλισμό, όταν σε κλοτσάνε μπορείς να ουρλιάξεις»
Το 5ο «The Chios Festival» διεξάγεται στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου από τις 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Από τους Basement και JPEGMAFIA μέχρι τους Idles και τους Deftones, το Outbreak διευρύνει ακόμα περισσότερα τα όριά του
Χοακίν Φίνιξ και Τζόελ Κοέν μεταξύ αυτών που τον στηρίζουν
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας μουσικής, θεάτρου και ανακαλύψεων
Ένα μνημείο με ιστορία αιώνων συναντά το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες και ζωγράφους
Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στον ιστορικό ελαιώνα των Καμπόνων στη Νάξο
Η ανησυχία του για τη δημοσιογραφία
Από τις 4 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το μεγάλο ραντεβού του βιβλίου επιστρέφει στην Αθήνα, με 285 περίπτερα, παρουσιάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους
Το Calderone Art Space σε προσκαλεί να μοιραστείς τις πιο δυνατές καλοκαιρινές σου αναμνήσεις
Ήταν ο ίδιος σεναριογράφος των ταινιών του και φημιζόταν για την τελειομανία του
Μας χάρισε τα μεγαλύτερα δώρα: τη μουσική και το συναίσθημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.