Πολιτισμος

Ακαδημία Αθηνών: Εκλέχθηκε ως Τακτικό Μέλος ο Ανδρέας Τζάκης

Εκλέχθηκε επίσης ως Ξένος Εταίρος της ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης κ. Philippe C. Schmitter

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ακαδημία Αθηνών
Η Ακαδημία Αθηνών © Eurokinissi

Εξελέγησαν από την Ακαδημία Αθηνών ως Τακτικό Μέλος ο Ανδρέας Τζάκης και ως Ξένος Εταίρος ο Philippe Schmitter

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Ιουνίου 2021, εξέλεξε τον Καθηγητή Χειρουργικής Δρα Ανδρέα Τζάκη, ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο «Ιατρικές Επιστήμες “Χειρουργική-Μεταμοσχεύσεις”», στην A’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Αποφοίτησε το 1974 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1978 έως το 1985 πραγματοποίησε την εξειδίκευσή του στη Χειρουργική και τις Μεταμοσχεύσεις στα Νοσοκομεία Mt. Sinai και SUNY της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, PA. Από το 1985 έως το 2019 υπηρέτησε διαδοχικά σε όλες τις Πανεπιστημιακές βαθμίδες και εξελέγη Καθηγητής και Διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Πίτσμπουργκ, του Μαϊάμι, του Κλήβελαντ, της Πενσυλβανία, της Φλόριντα και του Οχάιο. Το 1999 έλαβε το Διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολοκλήρωσε το κλινικό του έργο τον Ιανουάριο του 2019 και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ερευνητική του εργασία, η οποία επικεντρώνεται στις μεταμοσχεύσεις μήτρας. Ο ίδιος εισήγαγε για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευση μήτρας από πτωματικό δότη. Αποτέλεσμα των προσπαθειών του ήταν να πετύχει την πρώτη τεκνοποίηση στις ΗΠΑ το 2019 με μεταμοσχευμένη μήτρα από πτωματικό δότη.

Η εμπειρία και η προσφορά του στο πεδίο της Χειρουργικής και δη των Μεταμοσχεύσεων είναι πολλαπλή. Διηύθυνε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Pittsburgh (1989-1994), όπου ανέπτυξε το πρώτο επιτυχές πρόγραμμα πολυσπλαγχνικών μεταμοσχεύσεων στον κόσμο. Είναι ο Ιδρυτικός Διευθυντής του “Miami Transplant Institute”, ενώ το πρόγραμμα στο Νοσοκομείο Jackson Memorial του Miami έγινε παγκοσμίως γνωστό για τις πρότυπες χειρουργικές τεχνικές του, όπως η μεταμόσχευση του κοιλιακού τοιχώματος, οι αναμεταμοσχεύσεις του εντέρου, η αντιμετώπιση ασθενών με θρόμβωση της  πυλαίας φλέβας και άλλες. Το 2001 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην Ελλάδα.

Είναι μέλος σε 21 επιστημονικές ιατρικές εταιρείες διεθνούς κύρους, όπως η American Surgical Association (300 μόνο μέλη), και έχει συμμετάσχει στην ηγεσία 5 μεγάλων επαγγελματικών οργανισμών που σχετίζονται με τις μεταμοσχεύσεις και τη χάραξη της κρατικής πολιτικής στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν την υγεία στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με μία πληθώρα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά (περισσότερα από 800 άρθρα στη διεθνή βιβλιογραφία και υψηλότατο δείκτη αναγνωρισιμότητας (h-index) 103). Παράλληλα, έχει επιδείξει σημαντικό διδακτικό έργο, εκπαιδεύοντας χειρουργούς ανά τον κόσμο να πραγματοποιήσουν περιπεπλεγμένες χειρουργικές επεμβάσεις και να εφαρμόσουν τεχνικές, στις οποίες ήταν πρωτοπόρος.

Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, όπως τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης και το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Holy Cross της Βοστώνης και έχει βραβευθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής (House of Representatives). Τιμήθηκε με τον τίτλο «Άρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν ο πρώτος κάτοχος της έδρας, που φέρει το όνομά του, “Τzakis chair of Transplantation” στην Ιατρική σχολή του Μαϊάμι στη Φλόριντα, η οποία δημιουργήθηκε προς τιμήν του. Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness δύο φορές το 2000 (Millennium Edition p. 38: Most organs Transplanted in a single operation) και το 2001 (p. 179: Most organs Transplanted). Το 2015 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Ξένο Εταίρο της τον Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης κ. Philippe C. Schmitter

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Ιουνίου 2021, εξέλεξε ως Ξένο Εταίρο της, τον Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία κ. Philippe C. Schmitter, στη Γ’ Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Schmitter γεννήθηκε στην Αμερική το 1936 και θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους και πιο καταξιωμένους διεθνώς πολιτικούς επιστήμονες της μεταπολεμικής περιόδου, με μακρά θητεία σε μείζονα αμερικανικά αλλά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Η ιδιαίτερη επιστημονική εξειδίκευσή του είναι ο επιμέρους κλάδος της Συγκριτικής Πολιτικής.

Διετέλεσε διαδοχικά Επίκουρος, Αναπληρωτής και Τακτικός Καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Chicago από το 1967 έως το 1982. Από το 1982 έως το 1986 υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (ΕUΙ) στη Φλωρεντία, ενώ από το 1986 έως το 1996 ως Καθηγητής στο προβεβλημένο Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Το 1996 επέστρεψε στο ΕUI στη Φλωρεντία, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2004, οπότε και αφυπηρέτησε. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του ιδίου ιδρύματος.

Το έτος 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Johan Skytte για την Πολιτική Επιστήμη, το οποίο έχει απονεμηθεί σε 26 μόνο πολιτικούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. 'Έχει επίσης τιμηθεί για το συνολικό του έργο με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας για Πολιτική Έρευνα (ECPR) το 2007, με τo Βραβείο Mattei Dogan της Διεθνούς Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης το 2009, καθώς επίσης και με το Βραβείο της Ένωσης Μελετών για την Ευρωπαϊκή Ένωση το ίδιο έτος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ