Πολιτισμος

Ανοίγει ο Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος Περιστέρας Αλοννήσου

Ο «Παρθενώνας των ναυαγίων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλόννησος: Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας
Αλόννησος: Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας © youtube / video

Το περίφημο ναυάγιο Περιστέρας Αλοννήσου, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας, θα λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου

Ο Επισκέψιμος Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος (ΕΕΑΧ) Περιστέρας Αλοννήσου, θα λειτουργήσει από την 1η Ιουνίου, όπως ορίζεται από την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.

Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος Περιστέρας Αλοννήσου

Το περίφημο ναυάγιο Περιστέρας Αλοννήσου, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας, λόγω του ανέπαφου και μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ο Αλοννησιώτης ψαράς Δημήτρης Μαυρίκης κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία και βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και την Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Peristera shipwreck - Alonissos, Greece

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 21 και 28 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων, που καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν ενδιαφέροντα προορισμό για κάθε έμπειρο αυτοδύτη, ενώ χαρακτηρίζεται από άποψη μοναδικότητας ως ο «Παρθενώνας των ναυαγίων»

Ancient shipwreck @ Peristera island- Alonnisos- Greece

Παράλληλα, όλοι οι επισκέπτες της Αλοννήσου θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα εκθέματα του ναυαγίου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, στη Χώρα της Αλοννήσου, κάνονοντας εικονικές καταδύσεις
και λαμβάνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ