Πολιτισμος

Τατόι - Βασιλικές άμαξες: Τι αποφάσισε το Υπουργείο Πολιτισμού

Ποιες είναι και πού έχουν μεταφερθεί - Ποιες ενέργειες θα γίνουν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τατόϊ: Οι βασιλικές άμαξες μεταφέρθηκαν σε νέο χώρο αποθήκευσης
Τατόϊ: Οι βασιλικές άμαξες μεταφέρθηκαν σε νέο χώρο αποθήκευσης © EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Οι βασιλικές άμαξες στο Τατόι, μετά τις πρώτες άμεσες επεμβάσεις για τη συντήρησή τους, θα αποκατασταθούν πλήρως, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) η Μελέτη Συντήρησης και Αποκατάστασης για τις βασιλικές άμαξες, οι οποίες εντοπίστηκαν σε αποθήκη στο Τατόι.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η μελέτη της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων αφορά τις 12 τροχήλατες άμαξες της πρώην βασιλικής οικογένειας, οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες από το 1973 στο κτίριο του Στάβλου.

Στη μελέτη -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- περιλαμβάνεται λεπτομερής περιγραφή κάθε άμαξας ξεχωριστά και παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία, τα οποία τεκμηριώνονται φωτογραφικά σχετικά με το είδος και τη χρήση των αμαξών από τη βασιλική οικογένεια με παράλληλη περιγραφή της τεχνολογίας και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους. Επίσης, περιγράφονται οι παράγοντες φθοράς και η κατάσταση διατήρησης των αμαξών και των επιμέρους υλικών τους.

Οι επεμβάσεις που προτείνονται παρουσιάζονται ξεχωριστά για κάθε επιμέρους υλικό και περιορίζονται στη διατήρηση και αποκατάσταση αυτών ως στατικά μουσειακά αντικείμενα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, και όχι την αποκατάστασή τους ως χρηστικά οχήματα, καθώς απαιτείται περαιτέρω μελέτη.

Άμαξες κτήματος Τατοΐου

Βασιλικές άμαξες από το Τατόϊ - Πού θα γίνει η έκθεσή τους

Τέλος, προτείνεται η δημιουργία ενός κατάλληλα διαμορφωμένου εκθεσιακού χώρου αυστηρών προδιαγραφών με συγκεκριμένες και ελεγχόμενες συνθήκες εντός του κτήματος του Τατοΐου.

Η μελέτη προβλέπει τη:

 • Συντήρηση των μεταλλικών, ξύλινων, υφασμάτινων και δερμάτινων στοιχείων των αμαξών, με χημικό και μηχανικό καθαρισμό,
 • συμπλήρωση κενών τμημάτων,
 • συγκόλληση αποκολλημένων τμημάτων.

Επίσης, προβλέπεται ο έλεγχος και η αποκατάσταση της κίνησης των αμαξών.

Λίνα Μενδώδη: Οι βασιλικές άμαξες του Τατοΐου αποκαθίστανται

«Θέλω να συγχαρώ τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης. Είναι πολύ σημαντικό τέτοιου είδους μελέτες να εκπονούνται εσωτερικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, τα στελέχη των οποίων έχουν τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση.

» Οι άμαξες έχουν δεχθεί τις επείγουσες σωστικές επεμβάσεις από το κλιμάκιο συντηρητών της Διεύθυνσης Συντήρησης για την προσωρινή συγκράτηση και προστασία των αποκολλημένων χρωματικών στρωμάτων και την απομάκρυνση ρύπων και χαλαρών επικαθίσεων, μετά από τη μακρόχρονη παραμονή σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες. Με την εφαρμογή της μελέτης Συντήρησης και Αποκατάστασης, θα αποκτήσουν ξανά την αρχική τους εικόνα.

Οι βασιλικές άμαξες του Τατοΐου
Οι βασιλικές άμαξες του Τατοΐου © EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Τα έργα και οι εργασίες στον ιστορικό πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου προχωρούν συστηματικά και εντός χρονοδιαγράμματος» ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Οχήματα της τ. Βασιλικής Οικογένειας: Πρώτα σωστικά μέτρα και Μεταφορά σε νέο αποθηκευτικό χώρο

Τατόϊ: Ποιες είναι οι βασιλικές άμαξες - Πού έχουν μεταφερθεί

Όπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, τον Δεκέμβριο του 2020 οι άμαξες απομακρύνθηκαν από τον Στάβλο και μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο λυόμενο οικίσκο εντός του κτήματος του Τατοΐου.

Τοποθετήθηκαν σε νέο αποθηκευτικό χώρο σύγχρονων προδιαγραφών με συνθήκες αποθήκευσης ασφάλειας και προστασίας, ο οποίος κατασκευάστηκε με τη χορηγία της ΑΜΚΕ Αιγέας, δίπλα στον χώρο που φυλάσσονται τα αυτοκίνητα.

Η συλλογή -αναφέρει το ΥΠΠΟΑ- περιλαμβάνει:

 1. Την επίσημη άμαξα, τύπου Berlin, που κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1870 για τον κόμη του Chambort και αγοράστηκε από τον Γεώργιο Α' το 1871, ενώ χρησιμοποιήθηκε στον γάμο της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας.
 2. Μια ανοιχτή άμαξα, τύπου Ascot Landau, η οποία ήταν η γαμήλια άμαξα του τ. βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας.
 3. Μια άμαξα για συγκεκριμένες εκδηλώσεις τύπου, town chariot.
 4. Δύο ανοιχτές σπορ άμαξες, τύπου Phaeton, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για τις καθημερινές μετακινήσεις του Γεωργίου Β΄ αλλά και σε διάφορες επίσημες εκδηλώσεις της οικογένειας.
 5. Τρεις κλειστές άμαξες, τύπου Brougham, εκ των οποίων η μία δεν φέρει τους άξονες κίνησης.
 6. Μια κυνηγετική άμαξα Brake.
 7. Ένα μόνιππο, τύπου Tilbury.
 8. Δύο μόνιππα τύπου Chaise.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ