Πολιτισμος

Movement radio στη Στέγη: Μια πλατφόρμα με ιδέες και ήχους

Το νέο ραδιόφωνο που φιλοδοξεί να καταγράψει, να διαδώσει και να ενώσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, εκπέμποντας από την Αθήνα

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 760
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Detach (Voltnoi & Quetempo)
© DANIEL PEACE

Μovement Radio: Ο διεθνής διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της Στέγης, σε επιμέλεια των Detach (Voltnoi & Quetempo), εκπέμπει

Πρωτοσυναντήσαμε τo Μovement Radio τον Φεβρουάριο του 2020 στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Movement 1920-2020: Πέρα και ανάμεσα από σύνορα». Τώρα, από τις 2 Νοεμβρίου 2020 στις 12.00 το μεσημέρι, o διεθνής διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός άρχισε να εκπέμπει και πάλι από τη Στέγη, σε επιμέλεια των Detach (Voltnoi & Quetempo) 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Το πρόγραμμά του αποτελείται από καθημερινές ζωντανές εκπομπές, dj-sets και θεματικά μουσικά αφιερώματα, αφιερώματα που σχετίζονται με θέματα της επικαιρότητας, συνεντεύξεις και εκπομπές λόγου, ζωντανά events και πρωτότυπες ραδιοφωνικές δράσεις από μια πολυάριθμη ομάδα παραγωγών από την ελληνική και παγκόσμια hip hop και electronica σκηνή. Θα ακούσουμε από τους Optimo έως τη Moor Mother, από τον Alan Bishop έως τον Christopher C. King, από τον Black Athena (γνώριμος από το Athens Voice Radio) έως την Carina καθώς και από διάφορες άλλες σκηνές και υβρίδια που αναδύονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Με έμφαση στον ήχο και τις ιστορίες της Μεσογείου, το Movement Radio εστιάζει στην πολιτιστική δυναμική που έχει αναπτυχθεί ιστορικά μέσα από τη μουσική και τις τέχνες σε αυτό το κομμάτι του κόσμου που ανήκουμε και εμείς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πολιτιστική πλατφόρμα που μιλάει με ιδέες και ήχους και εστιάζει στη νέα μουσική παραγωγή και στην ιστορική διαδρομή της, αφουγκράζεται την τρέχουσα πολιτική με κριτική σκέψη και περιλαμβάνει την καλλιτεχνική δυναμική η οποία εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή, τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τη Βόρεια Αφρική έως το Χαρτούμ και την Καμπάλα, το Ντέρμπαν και την Κινσάσα, το Ντιτρόιτ και το Κίνγκστον, την Ινδία και την Ινδονησία. Το νέο αυτό ραδιόφωνο είναι ένας πομπός που φιλοδοξεί να καταγράψει, να διαδώσει και να ενώσει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, εκπέμποντας από την Αθήνα.

Movement Radio - Στέγη

Σε αυτή την πρωτοβουλία συμμετέχουν μερικά από τα πιο σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής και ραδιοφωνικής σκηνής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη Moor Mother, πειραματική ράπερ από τη Φιλαδέλφεια, την Tash LC, Αγγλίδα παραγωγός τζαμαϊκανής καταγωγής, την Τυνήσια παραγωγό Deena Abdelwahed, τον Αμερικανοαρμένιο dj και δημοσιογράφο Jackson Allers, τον βραβευμένο με Grammy παραγωγό Christopher C. Κing, γνωστό στη χώρα μας από το διεθνές μπεστ σέλερ βιβλίο του «Ηπειρώτικο Μοιρολόι», τον Αμερικανό Alan Bishop, συνιδρυτής του εμβληματικού εθνομουσικολογικού label Sublime Frequencies και της αβανγκάρντ μπάντας Sun City Girls, τον Maxton Fort, ιδρυτή του αιγυπτιακού avant label Nashazphone, τον Λιβανέζο ραδιοφωνικό παραγωγό Ziad Nawfal αλλά και τη μουσικό και θερεμινίστρια από τη Θεσσαλονίκη May Roosevelt. Στις εκπομπές λόγου συμπεριλαμβάνονται επίσης ραδιοφωνικές παρεμβάσεις από μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων τις Αθήνας όπως οι Syrian Greek Youth Forum, και οι C.I.G.

Επιμέλεια: Detach (Voltnoi & Quetempo)
Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Σε συνεργασία με: Goethe
-Institut Athen

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ