Πολιτισμος

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα

Πολύχρωμες φιγούρες της Playmobil αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα και απεικονίζουν ήρωες της επανάστασης του 1821 σε μια έκθεση από την Τράπεζα Πειραιώς και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 758
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» από την Τράπεζα Πειραιώς
Η δολοφονία του Καποδίστρια. Διόραμα των Βασιλικής Φατή, Άγγελου Γιακουμάτου.© ΕΙΜ, Λ. Παπανικολάτος

Η Τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει την έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες & διοράματα PLAYMOBIL» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21

Την έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» παρουσιάζει η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των επετειακών της δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και θα περιοδεύσει σε τρία Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ.

«Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» από την Τράπεζα Πειραιώς

Στην έκθεση, με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL επιχειρείται μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν, από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα. Κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν είναι ο Όρκος των Φιλικών, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών, ενώ πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες PLAYMOBIL, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

«Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» από την Τράπεζα Πειραιώς

Η έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» σχεδιάστηκε από το ΕΙΜ, όπου και παρουσιάστηκε πρώτη φορά (13/10/2019-13/9/2020), σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas.


Info
Σχεδιασμός-υλοποίηση διοραμάτων: Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή. Σχεδιασμός-υλοποίηση μεμονωμένων φιγούρων ειδικής κατασκευής: Στέλιος Μυλωνάς.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 14/10 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Έως 17 Ιανουαρίου 2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ