Πολιτισμος

Το πρότζεκτ που δίνει ζωή στη Στοά Εμπόρων

Ανοιχτή πρόσκληση για εικαστικές παρεμβάσεις στα κλειστά καταστήματα

51224-191786.jpg
Ναταλία Δαμίγου - Παπώτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63268-127240.jpg

Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους μεταβάλλονται τα επαγγέλματα, οι συνθήκες άσκησής τους και οι χώροι που συνδέονται μ’ αυτά. Τα παλιά μαγαζιά της Αθήνας, με τους τοπικούς παραγωγούς, τους εμπόρους και τους τεχνίτες εξαφανίζονται και οι παλιές δεξιοτεχνίες δίνουν τη θέση τους σε νέες μεθόδους και πρακτικές.

Σκοπός της έκθεσης «Ίχνη Εμπορίου» είναι να διερευνήσει τα ίχνη των εμπορικών δραστηριοτήτων που έχουν πια εκλείψει, να αναδείξει νέους τρόπους χρήσης των παλιών δεξιοτεχνιών και να προτείνει καινούργιες χρήσεις των υλικών που μένουν ανεκμετάλλευτα, οι οποίες θα αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες.

Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών «Έργο Αθήνα» και με το δίκτυο ενεργών πολιτών «Συν Αθηνά» καλεί το δημιουργικό δυναμικό της πόλης να αναλάβει δράση και να χρησιμοποιήσει τα κλειστά μαγαζιά της Στοάς Εμπόρων.

n

Η ανοιχτή πρόσκληση απευθύνεται σε νέους δημιουργούς, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, φοιτητές, δημιουργικά δίκτυα, πολυδιάστατες ομάδες εργασίας και άτυπες συλλογικότητες. Σε κάθε συμμετοχή που θα επιλεγεί θα διατεθεί ένας από τους κενούς χώρους της στοάς. Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν τα υλικά και τις εμπορικές δραστηριότητες του κέντρου της πόλης που χάνονται και να καταλήξουν στην κατασκευή μιας εγκατάστασης mixed media, η οποία και θα εκτεθεί στον συγκεκριμένο χώρο από 12 Μαΐου έως 10 Ιουνίου.

Η Στοά Εμπόρων, όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση, αποτελεί τμήμα του Μεγάρου Ταμείου Εμπόρων, ενός ιστορικού κτιρίου, χαρακτηριστικού της μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής. Το κτίριο οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1949-1953 από δύο σημαντικούς αρχιτέκτονες της πόλης, τον Λεωνίδα Μπόνη (σχεδιαστή του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του Rex κ.ά) και τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη (σχεδιαστή του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κ.ά.).

Μετά τη μετακίνηση του Ταμείου Εμπόρων στην Ακαδημίας το κτίριο του Μεγάρου στην οδό Βουλής έχει καταστεί ουσιαστικά ανενεργό, ενώ η Στοά Εμπόρων είναι αδρανής εδώ και πολλά χρόνια και τα περισσότερα καταστήματά της παραμένουν κλειστά. Από αυτή την άποψη ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί ως ένα συμβολικό σημείο του εμπορικού κέντρου της πόλης που καλείται να επαναπροσδιοριστεί και να βρει το νέο του ρόλο σε συνθήκες μεταβολής και κρίσης.

n

Οι εγγραφές στο διαγωνισμό πραγματοποιούνται μέχρι τις 04/04 και η κατάθεση προτάσεων μέχρι τις 16/04. Περισσότερες πληρηφορίεςγια τη συμμετοχή στην έκθεση «Ίχνη Εμπορίου» μπορείτε να βρείτε εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ