- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε χθες στο Παρίσι σε ηλικία 92 ετών, ο Γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ, «περιβαλλόμενος από την οικογένειά του», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο παραγωγός των τελευταίων του ταινιών Ζαν-Λουί Λιβί.
Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου του 1922 στη Vannes και ήταν γιος φαρμακοποιού. Έγινε γνωστός κυρίως για τις ταινίες του «Χιροσίμα, αγάπη μου» (1959), «Πέρυσι στο Μάριενμπαντ» (1961) και «Providence» (1977). Κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής σταδιοδρομίας του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις ενώ συνδέθηκε και με το κινηματογραφικό ρεύμα «Nouvelle Vague». Το 1940 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου σπούδασε στην κινηματογράφο στο IDHEC. Η πρώτη του σημαντική επιτυχία ήρθε το 1956 με το ντοκιμαντέρ για τα ναζιστικά στρατόπεδα «Νύχτα και ομίχλη». Το 1961 ολοκλήρωσε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Χιροσίμα, αγάπη μου» (1959), με την οποία συστήθηκε στο παγκόσμιο κοινό. Δύο χρόνια αργότερα (1961) κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι, του Φεστιβάλ της Βενετίας, για την ταινία «Πέρυσι στο Μάριενμπαντ». Οι δύο προηγούμενες ταινίες αποτέλεσαν τριλογία με τελευταία την ταινία «Μύριελ» (1963).
Το 1978 και 1994 τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας για τις ταινίες «Providence» (1997) και «Smoking/No Smoking» (1993) ενώ το 1980 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του απένειμε για την ταινία του, «Ο θείος μου από την Αμερική», το Μεγάλο Βραβείο. Το 1998 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου του απένειμε την Αργυρή Άρκτο για τη συνεισφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου. Ο Ρενέ τιμήθηκε πρόσφατα στο 64ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου με το βραβείο Αλφρεν Μπάουερ για την τελευταία του ταινία «Να αγαπάς, να πίνεις και να τραγουδάς».
Ήταν παντρεμένος δύο φορές: σε πρώτο γάμο με την Φλοράνς Μαλρώ, κόρη του Αντρέ Μαλρώ και βοηθός σκηνοθέτη του Ρενέ στις ταινίες της περιόδου 1961 - 1986, και σε δεύτερο με την ηθοποιό Σαμπίν Αζεμά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ορθογραφία είναι η ευγένεια του γραπτού λόγου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Πατάκη
Η διεθνής διοργάνωση ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου με 66 καλλιτεχνικές πλατφόρμες, performances, ομιλίες, workshops και ελεύθερη είσοδο
Η ποπ σταρ πρωταγωνιστεί στην τέταρτη ταινία του δημοφιλούς κωμικού franchise
Από τη νέα ταινία του Βιμ Βέντερς έως το Venice Immersive, το Onassis Culture στηρίζει σημαντικές διεθνείς παραγωγές
Ο Γάλλος δημιουργός μετέτρεψε την τσιγγάνικη κουλτούρα σε κινηματογραφική γλώσσα
Το «B’Day» είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2006, στα 25α γενέθλιά της
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Η Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας του ογδόντα ήταν μια Πόλη στις Φλόγες
Η προσπάθεια για να γίνει το βιβλίο ξανά καθημερινή συνήθεια
«Στον κομμουνισμό όταν σε κλοτσάνε πρέπει να χειροκροτήσεις· στον καπιταλισμό, όταν σε κλοτσάνε μπορείς να ουρλιάξεις»
Το 5ο «The Chios Festival» διεξάγεται στο πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου από τις 24 Αυγούστου και ρίχνει αυλαία στις 4 Σεπτεμβρίου
Λιτός και συνάμα πυκνός νοήματος, ο «νέος» Παβλικόφσκι μοιάζει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πριν από οχτώ χρόνια με το «Ψυχρός πόλεμος».
Σε τι τιμή θα κυμανθεί
Το 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2026
Το χιουμοριστικό μήνυμά του στο Φεστιβάλ Βενετίας
Τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της
Μέχρι στιγμής, η αιτία θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.
Η βραβευμένη με δύο Grammy ερμηνεύτρια, με τη βαθιά φωνή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.