Πολιτισμος

Πέθανε ο Νίκος Χουρμουζιάδης

Σημαντικός σκηνοθέτης, φιλόλογος και ακαδημαϊκός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51832-105892.jpg

Πέθανε τα ξημερώματα της 19ης Οκτωβρίου, μετά από πολυετή ασθένεια, ο φιλόλογος, πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης. Ήταν 83 ετών. Μόλις τρεις μέρες πριν είχε πεθάνει ο μικρότερος αδελφός του Γιώργος, καθηγητής αρχαιολογίας και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Νίκος Χουρμουζιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (κλασσικές σπουδές) και στη συνέχεια μετέβη στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπου ειδικεύτηκε στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1963. Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση (Κολλέγιο “Ανατόλια” και σχολή “Μωραΐτη” ) ενώ από το 1971 ως το 1988, οπότε και παραιτήθηκε, διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Από το 1990 έως το 1999 δίδαξε στα τμήματα θεάτρου των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ και της Καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ ενώ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε και τη γενική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

Σκηνοθέτησε σειρά παραστάσεων στην “Πειραματική σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε έργα των Μπρέχτ, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπέκετ, Ευριπίδη κ.ά., ενώ σειρά έργων κυρίως αρχαίου δράματος σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο ΚΘΒΕ. Άφησε πίσω του σημαντικό συγγραφικό και μεταφραστικό έργο.

Η σορός του Νίκου Χουρμουζιάδη σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία θα αποτεφρωθεί.

Κ. Τ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ