Πολιτισμος

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν ανήκουν στην Ελλάδα»

Τι λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
glupta_parthenona
Μουσείο Ακρόπολης/ ©INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Κατηγορηματικός όσον αφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο Χάρτβιχ Φίσερ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Ο διακεκριμένος ιστορικός τέχνης, ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του Μουσείου από το 2016, μίλησε στα ΝΕΑ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα».

«Εμείς εκθέτουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα σε ένα πλαίσιο παγκόσμιου πολιτισμού προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη» σημείωσε,  ενώ παραδέχθηκε πως δεν είναι το ίδιο να βρίσκονται στην Αθήνα με το Λονδίνο.

«Έχουμε άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους μας στο Μουσείο Ακρόπολης» είπε ο κ. Φίσερ και τόνισε ότι το Μουσείο δανείζει κάθε χρόνο χιλιάδες αντικείμενα, δανείζει και στο μουσείο Ακρόπολης αλλά σε ότι αφορά τις φημολογούμενες κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες σε εξέλιξη.

Ερωτώμενος αν η Ελλάδα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης των γλυπτών ο κ. Φίσερ είπε: «Δεν θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου».

Επεσήμανε δε ότι δεν υπάρχει περίπτωση δανείου επ΄αόριστον των γλυπτών, ενώ ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο όταν δανείζει, το κάνει σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία των αντικειμένων.

Υπερασπίστηκε δε για μία ακόμα φορά την άποψή του ότι ιδιοκτήτης είναι το βρετανικό κράτος και πως τα Γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ