Πολιτισμος

Τα e- "Σινεμά της Αθήνας 1896-2013" του Δημήτρη Φύσσα

Ηλεκτρονικό βιβλίο του συγγραφέα και συνεργάτη της Athens Voice που έφυγε από την ζωή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
50705-103938.jpg

Τα e- "Σινεμά της Αθήνας 1896-2013" του Δημήτρη Φύσσα

Με αφορμή τον θάνατο του Δημήτρη Φύσσα, δημοσιογράφου, συγγραφέα και για χρόνια συνεργάτης της ATHENS VOICE σε ηλικία 68 ετών, αναδημοσιεύεται το κείμενο «Τα e- "Σινεμά της Αθήνας 1896-2013"».

Με παρουσίαση σ' έναν ασυνήθιστο χώρο, το λαϊκό σκακιστικό καφενείο «Πανελλήνιον» της οδού Μαυρομιχάλη, συνδυάστηκε το διαδικτυακό ανέβασμα του βιβλίου «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013. Ιστορίες του αστικού τοπίου». Το βιβλίο υπογράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας και υπάρχει μόνο στο ίντερνετ, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση.

Μεταξύ των παρευρεθέντων ο συγγραφέας Θανάσης Βαλτινός, οι εκδότες λογοτεχνικών περιοδικών Κώστας Μαυρουδής («Το δέντρο») και Δημήτρης Κανελλόπουλος («Οροπέδιο»), ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Τάσος Γουδέλης, οι εκδότες Εύα Καραϊτίδη («Εστία»)και Βασίλης Χατζηιακώβου («Παρουσία»), ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης και άλλοι.

Διαβάστε εδώ και εδώ το λεξικό.

Βασικά δεδομένα για το βιβλίο:

  • Είναι ένα Αλφαβητικό Λεξικό 960 σελίδων (word 12άρι), με 3.500 υποσημειώσεις και μη ακαδημαϊκό γράψιμο
  • Αποτελείται από 600 περίπου λήμματα / 550 περίπου σινεμά (υπάρχουν και λήμματα παραπεμπτικά)
  • Περιλαμβάνονται όλων των ειδών οι κινηματογράφοι: χειμωνιάτικοι και θερινοί, εντοπισμένοι και μη, λαϊκοί και κυριλέ, κανονικοί και τσοντάδικα, διατηρητέοι και όχι, βραχύβιοι και μακρόβιοι, κατεδαφισμένοι, κουφάρια ή σε λειτουργία κλπ
  • Χρονικά, καλύπτεται η περίοδος από τον Νοέμβρη του 1896 μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2013
  • Τοπικά, καταγράφονται όσα σινεμά λειτούργησαν/λειτουργούν στα όρια του σημερινού Δήμου Αθηναίων
  • Η δουλειά κράτησε 10 χρόνια, με επιτόπια έρευνα σε οικόπεδα, 300 περίπου προφορικές μαρτυρίες (άνθρωποι του κλάδου συν θεατές), προγράμματα, εισιτήρια, εφημερίδες, βιβλία, μπλογκ, χειρόγραφα, σκίτσα, περιοδικά, φιλμ κ.λπ.
  • Ένα ιδανικό λήμμα περιλαμβάνει: ονομασία/ διεύθυνση/ τηλέφωνο/ σχόλια για το όνομα / διάταξη / σχόλια για το χώρο/ ιδιοκτήτης/ εποχή του χρόνου που λειτουργεί/ χρονολόγηση λειτουργίας/ ερευνητικά ή άλλα περιστατικά/ προσωπικές, λογοτεχνικές, κινηματογραφικές ή άλλες αναφορές/ σημερινή κατάσταση του χώρου /διαφημίσεις / διάφορα/ ενδεικτικές ταινίες κάθε χρονιάς

Μ.Φ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ