Πολιτισμος

Πέθανε ο Σταν Λι, «πάτερας» του Spiderman (εικόνες, video)

Και δημιουργός των διασημότερων κόμικ της Marvel

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-520810970.jpg
© Frazer Harrison/Getty/ Ideal Images

Σε ηλικία 95 ετών πέθανε o Σταν Λι, δημιουργός των γνωστότερων χαρακτήρων κόμικς της Marvel.

Ο Λι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες το πρωί της Δευτέρας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σύμφωνα με δηλώσεις της κόρης του στον αμερικανικό ιστότοπo TMZ.

Ο Αμερικανός συγγραφέας βρισκόταν πίσω από τους Spider-Man, Iron Man, Fantastic 4, Hulk, X-Men, Black Panther, Thor, Daredevil, The Avengers και άλλες διάσημες φιγούρες υπερηρώων στον μαγικό κόσμο της Marvel. Για τους λάτρεις των κόμικ ήταν η «ψυχή της Marvel», ο άνθρωπος που απογείωσε τη Marvel Comics και τη μετέτρεψε από έναν μικρό εκδοτικό οίκο σε ένα παγκόσμιο brand και σε μια κερδοφόρα επιχείρηση με παρουσία σε πολλούς κλάδους ψυχαγωγίας.

stan-lee.jpg
©EPA/DIEGO GARCIA

Προκειμένου να τιμηθεί η συνεισφορά του, έκανε εμφανίσεις λίγων δευτερολέπτων σχεδόν σε όλες τις ταινίες με ήρωες της Μarvel που έχουν προβληθεί στους κινηματογράφους τα τελευταία χρόνια.

Every Stan Lee Cameo Ever (1989-2018)

Γεννημένος στις 28 Δεκεμβρίου του 1922, ο Λι ξεκίνησε να εργάζεται το 1939 ως βοηθός στην εταιρεία Timely Comics και πολύ γρήγορα ξεχώρισε για το έργο την αστείρευτη φαντασία και δημιουργικότητά του. 

tan-le.jpg
©EPA/JASON REDMOND

Στις 17 Νοεμβρίου του 2008 τιμήθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας, ενώ το 2017 άφησε την υπογραφή και τα αποτυπώματα των χεριών και των ποδιών του σε ειδικά διαμορφωμένη πλακέτα, η οποία τοποθετήθηκε στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο του TCL Chinese Theatre IMAX στο Χόλυγουντ.

stan2342.jpg
©EPA/PAUL BUCK

Το 2017, είχε πεθάνει η σύζυγός του, Τζόαν, σε ηλικία 95 ετών. Ήταν μαζί για 70 χρόνια.

«Συλλυπητήρια»

«Σήμερα, η Marvel Comics και η Walt Disney Company, με βαριά καρδιά, μοιραζόμαστε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας με την κόρη και τον αδελφό του και τιμούμε και θυμόμαστε τον δημιουργό, τη φωνή και τον πρωτοπόρο της Marvel» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Marvel, η οποία περιλαμβάνει και δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της Disney Μπομπ Ίγκερ.

«Ο Σταν Λι ήταν εκπληκτικός, όπως και οι χαρακτήρες που δημιούργησε» ανέφερε ο Ίγκερ.

Αφού τον χαρακτηρίζει «υπερήρωα», υπογραμμίζει ότι «είχε τη δύναμη να εμπνεύσει, να ψυχαγωγήσει και να αναπτύξει δεσμούς. Μόνο το μέγεθος της καρδιάς του μπορούσε να ξεπεράσει την κλίμακα της φαντασίας του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ