Πολιτισμος

Τα φεστιβάλ του καλοκαιριού

Και φέτος το καλοκαίρι θα γίνει του φεστιβάλ! Συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές σε νησιά και πανέμορφα χερσαία location

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
ΤΕΥΧΟΣ 668
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
iliopoulou-cid_ii_149d2d4149c91a13.jpg
© Ειρήνη Ηλιοπούλου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Saristra Festival στην Κεφαλονιά

c42b22b1_josh_t_pearson_2017-798_72dpi_-_eliot_lee_hazel.jpg
Ο Josh T. Pearson, o τελευταίος gentleman της americana και της folk έρχεται στη σκηνή του Saristra Festival 2018 για ένα μοναδικό live

Πού: Παλιά Βλαχάτα, Σάμη. Πότε: 3,4,5/8. Είσοδος ελεύθερη.

Σε ένα μαγικό σημείο, μόλις 3 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης, βρίσκεται το ημιορεινό χωριό των Παλιών Βλαχάτων, απόκοσμο και εγκαταλελειμμένο ύστερα από τον σεισμό του 1953, ένα χωριό που κάθε καλοκαίρι εδώ και έξι χρόνια αποκτά ξανά ζωή για 3 ημέρες και φιλοξενεί ένα από τα πιο πρωτοποριακά φεστιβάλ της ελληνικής μουσικής σκηνής, το Saristra Festival. Για ακόμη μία χρονιά στο line up συμπεριλαμβάνονται τα πιο relevant ονόματα της αθηναϊκής σκηνής. Φέτος εγκαινιάζεται και δεύτερο stage στο οποίο θα εμφανιστούν αποκλειστικά γυναίκες καλλιτέχνες, ενώ ένας ιδιαίτερος καλεσμένος θα εμπλουτίσει το ήδη εκρηκτικό line up. Δεν είναι άλλος από τον Josh T. Pearson, τον αντισυμβατικό τεξανό μουσικό της folk και της americana και πρώην μέλος των Lift to Experience.

Πιο αναλυτικά: Josh T. Pearson, Nightstalker, Βazooka, Chickn, Εβρίτικη Ζυγιά, Jack Heart, Nalyssa Green, Tendts, Flokosh, 2 By Bukowski, The Steams, ΝΟΜΟΣ 751, Ta Toy Boy, Melentini, Bonebrokk, Nefeli Walking Undercover project, Κ.atou (dj set), Needless (dj set), Christos Aggelopoulos (dj set), Teranga Beat (dj set), The Prudence Tapes (dj set), Lysimachos (dj set) και η ομάδα του presspop.gr (dj set). Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα στηθούν εικαστικές εκθέσεις και πολλές ακόμα παράλληλες δράσεις. saristrafestival.gr για περισσότερα.

Los Almiros Festival στον Βόλο

20861752_1470695799674117_3279601141103495702_o.jpg
Los Almiros για πάντα!

Πού: Δάσος Κουρί, Αλμυρός. Πότε: 2,3,4/8.  Είσοδος ελεύθερη.

Το 7ο Los Almiros Festival, για άλλη μια χρονιά πιστό στο ραντεβού με τους φίλους του, έρχεται με περισσότερη φόρα από ποτέ στο μαγευτικό δάσος Κουρί του Αλμυρού, με τους: Downtown Association, Sonic Jesus, ΚΑΝΩΝ ΘΥΤΗΣ, Stoned Jesus, Panx Romana, The Last Drive, Wish Upon A Star, Stray Alley, Μέμφις, My Turn, Motorama, ΛΕΞ, ΧΑΤ ΤΡΙΚ, Atomic Bitchwax, Vodka Juniors, Breath After Coma, Hidden in the basement, Potergeist, 12os Πίθηκος, Oferta Especial, VIC. Περισσότερα στο losalmirosfestival.com

40ο River Party στην Καστοριά

Πού: Νεστόριο. Πότε: 1-5/8. Είσοδος: €35 / 5ήμερο (για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων) /  €10-15 ανά ημέρα.

Το φετινό River Party γιορτάζει τα 40 του χρόνια. Το φεστιβάλ-θεσμός φέτος μέσα από τον επετειακό χαρακτήρα του ανανεώνεται πλήρως. Ένα νέο team αναλαμβάνει τη διοργάνωση προσπαθώντας να διατηρήσει την ιστορικότητα του φεστιβάλ αλλά και να φέρει αέρα καινοτομίας. Τα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα για φέτος είναι: Kiko Navaro, Chris Low, Dj Skinny, Kiki Botonaki, Vegas, Kings, Λάζαρος Καψιμάλης, Scars of Tears (dj set), Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Λεωνίδας Μπαλάφας, Joey (dj set), Πάολα - BO (dj set), Σάκης Ρουβάς - Ειρήνη Παπαδοπούλου (dj set).

Ziria Music Festival 2018 στα Τρίκαλα Κορινθίας

10523602_791477247595433_2115284968151445347_n.jpg

Πού: Τρίκαλα Κορινθίας - Χιονοδρομικό Πάρκο Ζήρειας. Πότε: 23, 24, 25/8. Είσοδος ελεύθερη.

Το Ziria Music Festival γιορτάζει τη 10η διοργάνωσή του. Μια non stop μουσική γιορτή στα 1.550 μέτρα υψόμετρο που φέτος θα περιλαμβάνει τους: Εισβολέας & The Tedds, Kill Emil + Mamaletta, Bad Movies, Naxatras, Jef Maarawi, Μινέρβα, Universe217, Empty Frame, Afformance, The Bonnie Nettles, Bazooka, Nightstalker, ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ, Sworr., Deaf Radio. ziriafestival.gr για περισσότερες πληροφορίες.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Πού: Ανοιχτό θέατρο Χώρας Άνδρου Πότε: 26 Ιουλίου – 22 Αυγούστου Είσοδος: 5 έως 20 ευρώ

Ο Αριστοφάνης, ο Σαίξπηρ, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Ρίτσος, ο Κορνάρος και άλλο αποβιβάζονται στο νησί της Άνδρου για να κάνουν παρέα με βιρτουόζους της μουσικής όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιώργος Νταλάρα, οι Χαΐνηδες και η Κατερίνα Πολέμη. Τόπος συνάντησής για 4η χρονιά το πέτρινο θέατρο της Άνδρου. Περισσότερα: www.festivalandros.gr

Rhodes Summer Festival 2018

Πού: Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου & Παραλία Τσαμπίκα.  Πότε: 13/7 - 12/9. Είσοδος: από €10.

Έκτη χρονιά για το Rhodes Summer Festival που για ένα ακόμα καλοκαίρι θα γεμίσει με δυνατά live το νησί των Ιπποτών. Φέτος στο πανέμορφο νησί της Ρόδου θα βρεθούν: Μάριος Φραγκούλης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας & 100°C, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σταύρος Ξαρχάκος και Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Νατάσα Θεοδωρίδου και Γιώργος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης και Στέφανος Κορκολής.

15o Ireon Music Festival στη Σάμο

Πού: Ηραίο. Πότε: 7, 8, 9/8. Είσοδος: €10-12 / €20 - 25 εισιτήριο 3ημέρου.

To Ireon Music Festival γιορτάζει 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας με ένα τριήμερο μουσικό ταξίδι στο Ηραίον. Το εκρηκτικό line up της φετινής χρονιάς έχει ως εξης: Inner Circle, Κακό Συναπάντημα Sound System, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κωστής Μαραβέγιας, Cayetano, Sweet Gaga Sound. Mάθε περισσότερα στο ireon-music-festival-samos.gr.

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου στη Λέσβο

mimf-07-concert_molyvos_castle-photo_haris_akriviadis.jpg

Πού: Κάστρο Μολύβου, Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης, Λέσβος. Πότε: 8-19/8. Είσοδος: €5-30.

Για τέταρτη χρονιά συνεχίζει τα σταθερά του βήματα το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Φέτος το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Αυγούστου, ενώ νωρίτερα, 8 -12 Αυγούστου, θα οργανωθούν πρωτότυπες προ-φεστιβαλικές δραστηριότητες σε διάφορα σημεία της Λέσβου. Τι έρχεται μετά την «Κάθαρση», την περσινή θεματική του; Στο μουσικό μονοπάτι προς τη γένεση μιας νέας ταυτότητας, ενός νέου εαυτού, καλούμαστε να περπατήσουμε μαζί με 30 εξαιρετικούς καλλιτέχνες, νέους και καταξιωμένους, της κλασικής μουσικής.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

SeaNema Open Air Film Festival

2-1170x781.jpg
Όλη η Κεφαλονιά ένα σινεμά

Πού: Παραλίες Κεφαλονιάς. Πότε: 30/7 - 2/8. Είσοδος ελεύθερη.

Το SeaΝema Open Air Film Festival επιστρέφει για 4η συνεχή χρονιά από 30 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, για να μεταμορφώσει τις παραλίες του νησιού σε μαγικούς κινηματογράφους, κάτω από τον έναστρο ουρανό. Φέτος, επιχειρούν να φέρουν μαζί περισσότερες ταινίες σε περισσότερα μέρη με μεγαλύτερη συμμετοχή και απήχηση. Η Κεφαλονιά γίνεται ένα απέραντο θερινό σινεμά για όλους! Όπως και την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, το SeaNema στηρίζει τους νέους Έλληνες δημιουργούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προβάλλουν το έργο τους, λαμβάνοντας συμμετοχή στο 3ο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα, τις ταινίες που θα προβληθούν και το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ: seanemafestival.com

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου 2018

Πού: Πάρος Πότε: 24- 29/7. Είσοδος: Αναζήτησε πληροφορίες στο www.aegeanff.com

Το διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Αιγαίου που διοργανώνεται φέτος για 8η χρονιά δεν σταματά να εξελίσσεται. Αυτή τη φορά ενώνει δύο πανέμορφα ελληνικά νησιά εγκαθιστώντας στο Αιγαίο ένα διεθνές σηµείο συνάντησης. Από τις 17 έως τις 22 Ιουλίου στην Πάτµο και από τις 24 έως τις 29 Ιουλίου στην Πάρο, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες, ντοκιµαντέρ και µικρού µήκους, ενώ επίσης θα του δοθεί η ευκαιρία να λάβει µέρος σε µία σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων, σεµιναρίων και εκδηλώσεων. Σε ειδικά διαµορφωµένα θερινά σινεµά, κάτω από τα αστέρια, σε παραλίες, προαύλια σχολείων και πλατείες, το Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Αιγαίου παρουσιάζει το πρόγραµµά του σε πρωτότυπους χώρους.

SIFestival 2018

Πού: Πολλαπλές τοποθεσίες (Σίφνος). Πότε: 27-28/7. Είσοδος: Αναζήτησε πληροφορίες στο sifestival.com

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους SIFestival έρχεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά να μετατρέψει το νησί της Σίφνου σε μία δημιουργική πυξίδα. Η ομάδα προσπαθεί κάθε χρόνο να παρουσιάσει μια επιλογή από ποιοτικές ταινίες που να εμπεριέχουν τον ιδανικό συνδυασμό διανοητικής πρόκλησης και προσβασιμότητας.


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

LIF - Little Islands Festival στη Σίκινο

tasimadiatououranou.jpg

Πού: Σίκινος (πολλαπλές τοποθεσίες) Πότε: 23- 25/8. Είσοδος: Ελεύθερη 

Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στις οπτικοακουστικές τέχνες και οργανώνεται από μια κολεκτίβα καλλιτεχνών. Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογραφούν η Ιωάννα Λύκου, η Ελπίδα Γάδ και ο Δημήτρης Σιγάλας ενώ στην ομάδα είναι ακόμα οι Στέλλα Πιστοφίδου, Γαλάτεια Πανουργιά, Ελένη Συλιβάνη. Στόχος τους είναι η ανάδειξη και η προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας των μικρών νησιών, η σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο στοιχείο, την έρευνα, την τεχνολογία και τις τέχνες. Το φεστιβάλ LIF με θεματική «Something to Remember / Κάτι για να θυμάστε », θα προβάλλει έργα που αφορούν την έννοια της «Μνήμης» και το πώς αυτή διαμορφώνει την προσωπική και συλλογική ταυτότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Στον παραδοσιακό οικισμό της Σικίνου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και από διαφορετικά μέρη του κόσμου (video art, experimental documentaries, animation, ταινίες μικρού μήκους) και  ντοκιμαντέρ βραβευμένων Ελλήνων σκηνοθετών. Τις προβολές θα πλαισιώνουν performances με ψηφιακά στοιχεία και soundscapes. Ένα σκηνοθετημένο περιβάλλον οπτικο-ακουστικής πραγματικότητας για την μνήμη και τον τόπο, τα πράγματα που μας χωρίζουν κι αυτά που μας ενώνουν. Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

6ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Πού: Τήνος (πολλαπλές τοποθεσίες) Πότε: 28- 30/7. Είσοδος: Ελεύθερη 

Την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα της Τήνου, γίνεται η έναρξη το 6ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου, με 18 συγγραφείς και ποιητές από 8 χώρες. Η Τήνος από το 2010 φιλοξενεί αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ, με την παρουσία 100 παγκόσμια αναγνωρισμένων συγγραφέων από όλες τις ηπείρους.Φέτος, το τριήμερο 28 με 30 Ιουλίου, 16 πεζογράφοι και ποιητές από οκτώ χώρες θα μας ξεναγήσουν στον κόσμο της γραφής τους. Στα κείμενά τους, που θα ακούσουμε στη γλώσσα τους, δεν θα διαβάσουμε μόνο τους ίδιους τους συγγραφείς αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Την Παρασκευή το φεστιβάλ μεταφέρεται στον Τριπόταμο και το Σάββατο στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο. Το φεστιβάλ οργανώνει η Κοινωνία των (δε)κάτων με συνδιοργανωτές τον Δήμο Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ