Πολιτισμος

Bloomberg Businessweek για Χρήστο Τσιρογιάννη: Αν το κλέψεις, ο αυτόκλητος τιμωρός θα σε βρει

Εκτενές ρεπορτάζ για τον Έλληνα αρχαιολόγο-ερευνητή που έχει κλονίσει τη διεθνή αγορά αρχαιοτήτων

33446-75562.JPG
Ευγενία Μίγδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
bn-un441_arthun_m_20170802115552.jpg

Εκτενέστατο ρεπορτάζ του Bloomberg Businessweek, αφιερώνει περίπου 4 χιλιάδες λέξεις στον αρχαιολόγο Χρήστο Τσιρογιάννη και στους τριγμούς που έχει επιφέρει η δράση του στο σύστημα της διεθνούς αγοράς αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά άρθρο (προηγήθηκαν τα δημοσιεύματα των Times του Λονδίνου και των Financial Times) στον διεθνή τύπο, σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που αποδεικνύει πως, πράγματι, η συγκεκριμένη αγορά έχει κλονιστεί σοβαρά, και ότι ένας νέος διάλογος ανοίγει επιτακτικά ως προς τις πρακτικές εμπορίας αρχαιοτήτων.

Με τίτλο «Αν το κλέψεις, ο αυτόκλητος τιμωρός θα σε βρει», ο δημοσιογράφος του Bloomberg επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ, και να καταγράψει την πορεία του Έλληνα αρχαιολόγου, που τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται με έδρα το Κέιμπριτζ. Το άρθρο εστιάζει στα ερευνητικά εργαλεία και στη μέθοδο με την οποία εργάζεται, ενώ παραπέμπει σε σημαντικές υποθέσεις ταυτίσεων. Γίνεται αναφορά στη μυστική βάση δεδομένων χιλιάδων φωτογραφιών που χρησιμοποιεί (κυρίως από τα κατασχεμένα αρχεία Medici, Becchina, Symes-Μιχαηλίδη), προκειμένου να αποτρέψει πωλήσεις κλεμμένων αρχαιοτήτων.

horis_titlo.jpg

Ως προς το ψηφιακό αρχείο που έχει δημιουργήσει ο Τσιρογιάννης (περισσότερες από 30000 φωτογραφίες που εικονίζουν πάνω από 100000 αρχαία αντικείμενα), πληροφορούμαστε για ένα όγκο μισό terabyte σε server που βρίσκεται σε χώρα που δεν αποκαλύπτεται, κάπου στο Νότιο Ειρηνικό. Στον διακομιστή αυτό εισέρχεται μόνον ο αρχαιολόγος με κωδικούς που αλλάζει ο ίδιος δυο φορές την εβδομάδα.

800x-1.jpg

Σημειώνεται, πως με περισσότερες από 50 δικές του ταυτίσεις αντικειμένων που επρόκειτο να δημοπρατηθούν τα τελευταία μόλις χρόνια, ανέκοψε πωλήσεις τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι πως ο αρχαιολόγος έχει αλλάξει δραστικά την τελευταία δεκαετία τους κανόνες του παιχνιδιού, ότι κατά καιρούς και άλλοι έχουν καταγγείλει τις πρακτικές των οίκων, ωστόσο κανείς δεν διέθετε τέτοιο αρχειακό/οπτικό θησαυρό. Το εμπεριστατωμένο αφιέρωμα-ρεπορτάζ του Bloomberg Businessweek, συμπληρώνεται από περαιτέρω ενδιαφέρουσες  καταγραφές, επισημάνσεις, δηλώσεις και σχόλια εμπλεκόμενων, για να καταλήξει στην πρόσφατη αγωγή του Sotheby’s  κατά του ελληνικού υπουργείου πολιτισμού.

Παρεμπιπτόντως, κοινοποιήθηκε η αγωγή αυτή στο υπουργείο ή όχι; Γιατί ακόμα να δούμε σχετικό σχόλιο.

«Ο τρομοκράτης των οίκων δημοπρασιών και των μουσείων!»

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg που πρόσφατα συναντήθηκε επί τούτου με τον ογδοντάρη Giacomo Medici στη Ρώμη, αποκαλύπτει πως όταν ο τελευταίος αναφέρεται στον Τσιρογιάννη,  τον αποκαλεί σκέτα «ο αρχαιολόγος», λέγοντας πως «τρομοκρατεί τους οίκους δημοπρασιών και τα μουσεία!».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ