Πολιτισμος

Ένα σχολείο στην Αθήνα και ένα στην ανατολική Κίνα. Τι τα ενώνει;

Ο Δημήτρης Μπελέζος μας μιλάει για το μαθητικό φεστιβάλ Encounter China, αφιέρωμα στον Κινέζικο πολιτισμό

Έλενα Χάλαρη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου «Ώθηση», σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς της επαρχίας Hangzhou στην ανατολική Κίνα, διοργανώνουν το Encounter China Festival. Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των λαών, η γνωριμία των επισκεπτών με τα ήθη και τα έθιμα της Κίνας, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εκθέσεις και τα περίπτερα με τα παραδοσιακά κινέζικα προϊόντα, να λάβουν μέρος στα διαδραστικά εργαστήρια και να δοκιμάσουν παραδοσιακές κινέζικες γεύσεις. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πραγματοποιηθεί το θεματικό εργαστήρι «Ο δρόμος του μεταξιού» που διοργανώνεται από τον Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο “Dandolina”. Η διοργάνωση του φεστιβάλ αποτελεί αντίδωρο της φετινής συνεργασίας του Γυμνασίου- Λυκείου «Ώθηση» με εκπαιδευτικούς της επαρχίας Hangzhou, με στόχο την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών, ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθούν μαθητές και καθηγητές από την επαρχία Hangzhou της Κίνας. Η εκδήλωση θα ενισχύσει το Ινστιτούτο Prolepsis, για την προσφορά υγιεινών γευμάτων σε μαθητές που έχουν ανάγκη.

Με αφορμή το Encounter China Festival, ήρθαμε σε επαφή με την κύριο Δημήτρη Μπελέζο, καθηγητή Ιστορίας των εκπαιδευτηρίων «Ώθηση», ώστε να μάθουμε περισσότερα.

Πως αποφασίσετε να "συνομιλήσετε" με την μακρινή Κίνα; Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Η επαφή μας με την Κίνα δεν αποτελεί μεμονωμένη επιλογή αλλά εντάσσεται σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του σχολείου μας. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται «Meet the World» και η διεξαγωγή του καλύπτει όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές έρχονται σε επαφή μέσω διαθεματικής προσέγγισης με διαφορετικούς πολιτισμούς. Κάθε σχολικό έτος οι μαθητές μας μέσω του προγράμματος «Meet the World» έρχονται σε επαφή με μία περιοχή του πλανήτη μας, τον πολιτισμό, τα πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει και τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει. Αυτή τη χρονιά διοργανώνουμε το πρόγραμμα για τρίτη φορά. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε ασχοληθεί με την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Το πρόγραμμα αυτό εξάλλου βραβεύτηκε φέτος στη διοργάνωση Educational Leader Awards.

Επιλέξαμε για το 2018 να πραγματοποιήσουμε αφιέρωμα στην Κίνα όχι μόνο επειδή αποτελεί μία ανερχόμενη δύναμη αλλά περισσότερο επειδή αποτελεί έναν «γνωστό άγνωστο». Όλοι μας χρησιμοποιούμε μεγάλο αριθμό αντικειμένων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, παρατηρούμε τον μεγάλο αριθμό Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας, βλέπουμε τους Κινέζους μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα και τα καταστήματα που πολλοί από αυτούς έχουν ανοίξει, γνωρίζουμε τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν μεγάλες κινεζικές εταιρείες στη χώρα μας, ακούμε στις ειδήσεις τη διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις διεθνείς διπλωματικές και οικονομικές εξελίξεις, ίσως να έχουμε αντιληφθεί και το γεγονός ότι αυξάνονται τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών τα οποία προσφέρουν μαθήματα κινεζικών. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά πίσω από αυτά τα στοιχεία; Πόσο πραγματικά γνωρίζουμε την Κίνα πίσω από την επιφάνεια των Made in China προϊόντων; Επιθυμώντας να προσφέρουμε στους μαθητές μας μία βαθύτερη γνώση του σύγχρονου κόσμου και ένα ουσιαστικό υπόβαθρο για την ερμηνεία των εξελίξεων που έρχονται στο άμεσο μέλλον, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τους προσφέρουμε μία βαθύτερη γνώση της Κίνας, της χώρας η οποία επηρεάζει τις σύγχρονες εξελίξεις στον μέγιστο βαθμό αλλά τη γνωρίζουμε ελάχιστα.

Το ενδιαφέρον αυτό εξάλλου υπάρχει και από την άλλη πλευρά. Αναπτύσσοντας επαφές με εκπαιδευτικούς φορείς της Κίνας, διαπιστώσαμε ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα λόγω της μακράς της ιστορίας και παράδοσης, χαρακτηριστικά τα οποία μοιραζόμαστε μαζί τους. Έλληνες και Κινέζοι μιλάμε γλώσσες οι οποίες έχουν μακρά ιστορία αλλά παραμένουν σταθερές στα βασικά τους χαρακτηριστικά παρά τις χιλιετίες συνεχούς χρήσης τους. Διαθέτουμε επίσης σημαντικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε και να αναδείξουμε. Αν και μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, τελικά μας ενώνουν πολύ περισσότερα.

Σκοπεύετε να αναπτύξετε παρόμοιες συνεργασίες με εκπαιδευτικούς φορείς από άλλα κράτη;

Στo Γυμνάσιο Λύκειο Ώθηση θεωρούμε ότι αποστολή μας είναι να ενθαρρύνουμε την προσωπική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη κάθε μαθητή σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε ερεθίσματα και προκλήσεις. Για να προσφέρουμε στους μαθητές μας αυτό το περιβάλλον είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αυτού του είδους. Η επαφή με εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς από άλλα κράτη εξάλλου υφίσταται στο σχολείο μας και εκτός του προγράμματος «Meet the World». Στο πλαίσιο της διδασκαλίας ξένων γλωσσών έχουμε αναπτύξει επαφές και συνεργασία με διεθνείς εκπαιδευτικούς φορείς της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και του εμπλουτισμού της διδασκόμενης ύλης παρέχουμε στους μαθητές μας τη δυνατότητα επικοινωνίας (δια ζώσης ή ηλεκτρονικά) με ακαδημαϊκούς κορυφαίων πανεπιστημίων, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Έχουμε καθιερώσει εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο CERN. Συμμετέχουμε επίσης σε καθιερωμένες δράσεις οι οποίες διευρύνουν την επαφή των μαθητών με τις διαδικασίες της διεθνούς κοινότητας, όπως το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN) και από την τελευταία χρονιά το σχολείο μας συμμετέχει και στον διεθνή εκπαιδευτικό διαγωνισμό World Scholars Cup, μία διοργάνωση η οποία αξιολογεί τις συνθετικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε έως τώρα και ποια οφέλη πιστεύετε ότι θα αποκομίσουν οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους σε αυτή ή άλλες παρόμοιες δράσεις;

Οι δυσκολίες εντοπίστηκαν κυρίως στο ότι δεν είχαμε ένα παράδειγμα να ακολουθήσουμε. Το πρόγραμμα «Meet the World» ήταν μία νέα ιδέα, η οποία δεν στηρίχθηκε σε κάποιο συγκεκριμένο προηγούμενο πρότυπο. Αν και αξιοποιήσαμε την εμπειρία από παλαιότερες εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου, η τελική διαμόρφωση και υλοποίηση του προγράμματος μας υποχρέωσε να αντιμετωπίσουμε πρακτικά προβλήματα τα οποία αναδύονταν σταδιακά. Δυσκολία επίσης δημιουργεί και το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν επαναλαμβάνεται, δεν κάνουμε κάθε χρονιά τα ίδια πράγματα, πρέπει αντίθετα κάθε χρονιά να σχεδιάσουμε μία νέα διαφορετική δομή του προγράμματος, βασισμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής που παρουσιάζουμε. Κάθε χρονιά επίσης πρέπει να εντοπίσουμε τους φορείς που μας ενδιαφέρουν, όπως διπλωματικές αντιπροσωπείες, κοινότητες, πολιτιστικούς συλλόγους και εμπορικούς αντιπροσώπους από την περιοχή με την οποία σκοπεύουμε να ασχοληθούμε, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να εξασφαλίσουμε τη συνεργασία τους. Οι δυσκολίες αυτές ωστόσο λειτουργούν περισσότερο ως ασκήσεις, ειδικά για τους μαθητές μας, οι οποίοι εμπλέκονται στην προετοιμασία της τελική εκδήλωσης με την οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αλλά και σε άλλες εκπαιδευτικές δράσεις όπως η σύνταξη άρθρων για το σχολικό περιοδικό, η κατασκευή προπλασμάτων και η παρουσίαση σχετικών θεμάτων στους συμμαθητές τους. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι βοηθούμε τους μαθητές μας να εντοπίσουν και να καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες που ο καθένας διαθέτει μέσα από μία διαδικασία καινοτόμο, ευχάριστη και δημιουργική.

Το φεστιβάλ- αφιέρωμα στον κινέζικο πολιτισμό θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου και ώρα 18:30-23:00 στις εγκαταστάσεις του σχολείου (Μαρμαρά 7-9, Σταμάτα Αττικής). Η Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας.

Δείτε εδώ πληροφορίες για την εκδήλωση.