Πολιτισμος

Γράφεις; «Το σώμα της λέξης» σε περιμένει

Το διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο έρχεται στην Αθήνα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
irini2.dpi_300.jpg

Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee", συστήθηκε το έτος 2016 για να προωθήσει πολιτισμικές και εκπαιδευτικές δράσεις ανάμεσα σε θεσμικούς φορείς, δημιουργικές συλλογικότητες και προσωπικότητες στην Ελλάδα και στην Ιταλία.  Στις προτάσεις του περιλαμβάνεται το διαδραστικό εργαστήριο «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης» για τη γραφή, την οπτική και υλική της αντίληψη που φέτος συμβαίνει στην Αθήνα στις 5 και 12 Μαΐου.  

Στην προτεινόμενη δράση συνεργάζεται η εικαστικός και ανθρωπολόγος Ειρήνη Γκόνου προτείνοντας μια εικαστική εμπειρία-διαδρομή από το ίχνος στο γράμμα, και από το γράμμα-σύμβολο στις έννοιες.  

Η Μariangela Guatteri, συγγραφέας και επιμελήτρια μαζί με τους: Giulio Marzaioli και Michele Zaffarano - των δίγλωσσων εκδόσεων στο πεδίο  της «πειραματικής γραφής» Benway Series (Tielleci ed.) θα συμμετάσχει στο workshop για την παρουσίαση του έργου της, Τavola delle Materie (Πίνακας υλικών). Η μετάφραση στα Ελληνικά του έργου της εγκαινιάζει το νέο πρότζεκτ των εκδόσεων που αφορά τη μετάφραση Ελλήνων συγγραφέων στην Ιταλική γλώσσα. Η Mariangela Guatteri, με αυτή την ευκαιρία, θα προσκαλέσει τους  Έλληνες συγγραφείς να δηλώσουν υποψηφιότητα με ένα κείμενό τους που θα αξιολογηθεί από τους επιμελητές των εκδόσεων.

irini_3.dpi_300.jpg

Στο τελευταίο μέρος του εργαστηρίου, ο τυπογράφος και υπεύθυνος των εκδόσεων Διάττων θα παρουσιάσει τη «φυσιολογία της ανάγνωσης» που εξηγεί την διαμόρφωση της τυπωμένης σελίδας κατά αναλογία προς την νευροφυσιολογική λειτουργία της όρασης από τους αναγνώστες.   

To εργαστήρι πραγματοποείται σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα του Taf-theartfoundation και στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου Αθηναίων για την ανακήρυξη της πόλης ως Παγκόσμιας πρωτεύουσας του Βιβλίου για το έτος 2018. 

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου αποτελείται από 3 μέρη συνολικής διάρκειας περίπου 5 ωρών: 

«επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης» 

Εργαστήριο για την γραφή την οπτική και υλική της αντίληψη. 

11:30 – 14:00: Ειρήνη Γκόνου (εικαστικό εργαστήριο)

Το εργαστήριο αφορά τη σηματοδότηση της γραφής και ασχολείται με τα υλικά της γραφής υπό μια ιδιαίτερη ανθρωπολογική και αισθητική σκοπιά.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με οικεία και ανοίκεια αυτοσχέδια εργαλεία από φυσικά υλικά, η χρήση τους στο χαρτί και το πέρασμα από το φυσικό ίχνος στο γράμμα (σύμβολο) και μετά στις έννοιες. 

Coffee break- Διάλλειμα καφέ

Οι λέξεις σημαίνουν:  το τυπωμένο κείμενο & οι λέξεις ως σύνδεσμοι

14:30-15:45: Παρουσίαση του εκδοτικού project: "Tavola delle materie" 

H συγγραφέας/εικαστικός στο πεδίο της πειραματικής λογοτεχνίας, Mariangela Guatteri, συνοψίζει την τυπογραφική ιστορία του βιβλίου και του εκδοτικού επαγγέλματος σε ένα συναρπαστικό κείμενο γεμάτο αντικείμενα, σύμβολα και αισθήσεις. 

15:45-16:45: Η φυσιολογία της ανάγνωσης: Ο τυπογράφος και υπεύθυνος των συλλεκτικών εκδόσεων Διάττων θα μας εισάγει στη φυσιολογία  της ανάγνωσης με παράλληλη αναδρομή σε ιστορικά παραδείγματα. Η σχέση της όρασης με την διάταξη της τυπωμένης σελίδας για να ικανοποιεί την λειτουργία της ανάγνωσης.

Δηλώστε συμμετοχή και δείτε περισσότερα εδώ και εδώ.

Για περαιτέρω πληροφορίες εγγραφές: giorgia_ts67@yahoo.it

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ ( 30 ευρώ με έκπτωση για άνεργους και φοιτητές). Στις  πέντε πρώτες εγγραφές έως 1/5/2018 έκπτωση: 30 ευρώ. Για κάθε διπλή εγγραφή (2 άτομα) έκπτωση 10% : 60 ευρώ (Βεβαίωση Παρακολούθησης)

Tα βιβλία των εκδόσεων Benway Series θα είναι διαθέσιμα στο πωλητήριο του Τaf  και στο ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο Polyglot με την ευγενική παραχώρηση των υπευθύνων. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κράχτες, ένα μυθιστόρημα νοσταλγίας
Οι κράχτες, ένα μυθιστόρημα νοσταλγίας

Ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό, όπως εξηγεί η συγγραφέας Κάρα Χόφμαν, και αναμνήσεις από μια Αθήνα, όχι και τόσο παλιά, από γειτονιές που έχουν αλλάξει αλλά όχι τόσο, από επαγγέλματα που ανήκουν στο παρελθόν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.