- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πανεπιστήμιο της Αυστρίας επιστρέφει στην Ελλάδα αρχαία που είχαν κλαπεί από ναζί
Μετά από λεηλασίες κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη
Συνολικά 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί από τους ναζιστές στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη και βρίσκονταν έως τώρα σε συλλογή στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας, πρόκειται να επιστραφούν στην Ελλάδα και να παραδοθούν σε επίσημη τελετή απόψε στο ιστορικό κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη.
Πρόκειται για έντεκα αρχαία αντικείμενα Μινωικής εποχής (οκτώ πήλινα αγγεία, ένα θραύσμα αγγείου, ένα λίθινο αγγείο και ένας επιτραπέζιος λύχνος), πέντε πήλινα αγγεία και δύο λύχνους Κλασικής-Ελληνιστικής περιόδου, τέσσερα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφο, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο με οπές, τα οποία θα μεταφερθούν αεροπορικά στην Ελλάδα και θα τοποθετηθούν σε μόνιμη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Όπως επισημαίνει σε σημερινές δηλώσεις του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου του Γκρατς, Πέτερ Σέρερ, υπεύθυνος για την κλοπή των αρχαίων αντικειμένων ήταν ο καταγόμενος από την περιοχή της αυστριακής Καρινθίας στρατηγός Γιούλιους Ρίνγκελ, διοικητής της 5ης Ορεινής Μεραρχίας και μετά την κατάκτηση της Κρήτης το 1941 από τη γερμανική Βέρμαχτ, στρατιωτικός διοικητής της με έδρα την Κνωσό.
Ο Γιούλιους Ρίνγκελ είχε αποστείλει το προϊόν της λεηλασίας των ναζιστών στην Κρήτη, στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς για τη δημιουργία εκεί μίας "Κρητικής Συλλογής".
Σύμφωνα με τον Πέτερ Σέρερ, υπήρξαν άγριες λεηλασίες χωρίς νόμιμο υπόβαθρο και ένα μέρος των επιστρεφόμενων αρχαίων προέρχεται από τη Βίλα Αριάδνη στην Κνωσό, όπου αρχικά πραγματοποιούνταν αρχαιολογικές ανασκαφές από Βρετανούς και από όπου τα λεηλατηθέντα αντικείμενα κατασχέθηκαν από τους Γερμανούς ναζιστές ως "εχθρική περιουσία".
Ο ίδιος, όταν το 2008 ανέλαβε καθηγητής και επικεφαλής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, θέλησε να ερευνήσει ποια αντικείμενα των συλλογών συνδέονταν με το γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν οι επιστροφές τους.
Με την ιστορική επεξεργασία της συγκεκριμένης συλλογής στο Ινστιτούτο και στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, ασχολήθηκαν αποκλειστικά επί τέσσερα χρόνια δύο ιστορικοί, "και τώρα χαιρόμαστε που μπορούμε να επιστρέψουμε αυτά τα αρχαία αντικείμενα", προσθέτει στις δηλώσεις του ο Πέτερ Σέρερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Εμπνευσμένος από τον Κλιντ Ίστγουντ, ο 89χρονος ηθοποιός είναι αποφασισμένος να μην αφήσει τα γηρατειά να τον καταβάλουν
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο και συγγραφέα με αφορμή τη διεθνή διάκριση του έργου της «The Blue Land – Before the Light Falls» στο Time in Jazz Festival της Σαρδηνίας
Σκέψεις για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μία εβδομάδα μετά την πρεμιέρα της
Ο επιδραστικός Βρετανός παραγωγός και μουσικός σφράγισε τον ήχο της ποπ και ηλεκτρονικής σκηνής στα τέλη των 90s
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Ανοίγουμε το παράθυρο στην ιδιωτική της ζωή, τον γάμο της, την οικογένειά της», δήλωσε ο παραγωγός Μαρκ Μπέκμαν
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Τι θα δούμε φέτος, από τις 30 Αυγούστου ως τις 20 Σεπτεμβρίου
Ενισχύονται 110 πολιτιστικοί φορείς μέσω του προγράμματος «Δημιουργική Ελλάδα 2026»
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
«Με μάγεψε το performance της Dara»
Το ροκ συγκρότημα υπόσχεται προσωπική εξέταση των αιτημάτων και πιθανή ζωντανή συνομιλία με μέλος του γκρουπ
O Al Jourgensen επιχειρεί να κλείσει οριστικά μια ιστορία 46 ετών — γεμάτη πρωτοπορία, πολιτική οργή, εξαρτήσεις, ρήξεις και περισσότερα από ένα «τελευταίο» αντίο
Το Αλκαζάρ επιστρέφει. Και αυτή τη φορά δεν ανοίγει απλώς ως μνημείο
Από τα Ανώγεια και τον Ψηλορείτη μέχρι τα μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου, η ζωή και η μουσική πορεία του Αντώνη Ξυλούρη, του λυράρη που έμεινε αυθεντικός
Η δύσκολη απόφαση για τον 74χρονο καλλιτέχνη: «Πραγματικά δεν έχω άλλη επιλογή»
Το Summer Tape της βρετανίδας τραγουδοποιού για το 2026
O Χαράλαμπος Γωγιός παρουσιάζει γυναικεία χορικά μιας δουλειάς 25 ετών, από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή μέχρι τον Κάφκα και τον Μποστ
Στο απόλυτο σκοτάδι, όλες οι αισθήσεις ξυπνούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.