Πολιτισμος

Marie Wilson - Βαλαωρίτη, 1922 - 2017

Η σπουδαία καλλιτέχνης και σύζυγος του Νάνου Βαλαωρίτη έφυγε από τη ζωή στις 17 Οκτωβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377428-779104.jpg

Πέθανε η Marie Wilson-Βαλαωρίτη εικαστικός και σύζυγος του Νάνου Βαλαωρίτη.

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου απεβίωσε στην Αθήνα η καλλιτέχνις Marie Wilson-Βαλαωρίτη.

Marie Wilson

Ζωγράφος και κεραμίστρια, γεννημένη στο Σένταρβιλ της Καλιφόρνια το 1922, η Μαρί σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια, όπου έλαβε Master, εργάστηκε στις ΗΠΑ και δίδαξε στο κολλέγιο Mills κεραμική ως μεταπτυχιακή, πριν φύγει το 1952 για το Παρίσι. Εκεί έγινε μέλος του κύκλου των Σουρρεαλιστών, ενώ εργάστηκε και στο στούντιο του Pablo Picasso. Υπήρξε προσωπική φίλη και συνομιλίτρια των André Breton, Benjamin Péret, Victor Brauner, Wilfredo Lam, Wolfgan Paalen, Alain Jouffroy, Marcel Duchamp, Jean Arp και πολλών άλλων εκπροσώπων της διεθνούς πρωτοπορίας του 20ού αιώνα.

Το 1954 γνώρισε στο Παρίσι τον Νάνο Βαλαωρίτη, τον οποίο παντρεύτηκε το 1960 στη γαλλική πρωτεύουσα. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ντίνο, τη Ζωή και την Κατερίνα, και έζησαν μαζί στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αμερική.

Marie Wilson  & Νάνος Βαλαωρίτης

Η Marie Wilson - Βαλαωρίτη δημιούργησε κεραμικά υβριδικής μορφολογίας και ζωγραφικά έργα με ένα ιδιότυπο, οραματικό, ποιητικό τύπο αυτόματης γραφής η οποία διακρίνεται για την παράδοξη, φυσική  συμμετρία και αφαιρετική γεωμετρικότητά της ενώ εικονογράφησε ποιήματα σπουδαίων ελλήνων και ξένων ποιητών (όπως των Octavio Paz και Ανδρέα Εμπειρίκου) και συμμετείχε σε πολλές πρωτοποριακές έντυπες εκδόσεις .  

Με ένα όραμα συμπαντικό, το οποία άλλοτε εκδηλώνεται με εκρηκτικά, ψυχεδελικά χρώματα και άλλοτε συγκεντρώνεται σε δαιδαλώδη σχέδια από ινδική μελάνη, ενώ αντλεί από μυθικές κοσμολογίες και τη σχέση του ανθρώπου με την φύση και τις δυνάμεις της, η Wilson υπήρξε μια χαμηλών τόνων, πρωτοπόρος δημιουργός και ένας ιδιαίτερα ευφυής και ευγενής άνθρωπος.

Marie Wilson

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο τμήμα του έργου της παρουσιάστηκε σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, στην έκθεση «Δαιδαλικές Ισομορφίες» (Ελληνοαμερικανική Ένωση, 2000), ενώ συμπεριλήφθηκε, από την ίδια επιμελήτρια και στις εκθέσεις: Hotel Paradies, 2η Μπιενάλε της Αθήνας, Heaven, 2009 και HELL AS Pavilion, Palais de Tokyo, Παρίσι, 2013.

Η Marie Wilson - Βαλαωρίτη θα ταφεί στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών, μετά από εξόδιο ακολουθία, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, στις 11 το πρωί.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ