Πολιτισμος

Ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του Παναγίου Τάφου από Έλληνες επιστήμονες (εικόνες, video)

Στην τελετή παράδοσης θα παρευρεθεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρωθυπουργός 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
EXCLUSIVE: A Closer Look Inside Christ's Unsealed Tomb | National Geographic

Ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, ύστερα από εννέα μήνες εργασιών. Το έργο επιμελήθηκε διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου. Η ομάδα, όπως αναφέρει και ο «Guardian», αποτελούνταν από 50 ειδικούς και είχε εργαστεί παλαιότερα στην Ακρόπολη αλλά και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Πανάγιος Τάφος

Την Τετάρτη πρόκειται να γίνει η τελετή παράδοσης του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, στην οποία θα παρευρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ένας εκπρόσωπος του Πάπα Φραγκίσκου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράθυρο

Δύο καινοτομίες έχουν ενσωματωθεί στο Ιερό Κουβούκλιο. Πρώτον, τοποθετήθηκε σταυρός και, δεύτερον, ανοίχτηκε παράθυρο στα μάρμαρα του δεύτερου θαλάμου, όπου βρίσκεται ο τάφος του Ιησού, με σκοπό να φαίνεται μέρος του βράχου. Οι εργασίες βέβαια πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε το πρωί οι πιστοί να μπορούν να συνεχίσουν να επισκέπτονται τον άγιο αυτό τόπο, σύμβολο του Χριστιανισμού. Το κόστος για την αναστήλωση του υπολογίζεται γύρω στα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Αρχεία Παναγίου Τάφου

Σε δήλωσή της στο Associated Press, η Μπόνυ Μπέρνχαμ από το World Monuments Fund ανέφερε: «Αν δεν γινόταν η αναστήλωση τώρα, θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης». Πρόσθεσε ακόμη: «Έχει γίνει ολοκληρωτική αναμόρφωση του μνημείου».

Ιστορικά, ο Πανάγιος Τάφος έχει ξαναχτιστεί τέσσερις φορές, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν το 1810 ύστερα από πυρκαγιά.

Φωτογραφίες: Έθνος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ