Πολιτισμος

Επιλογές 422

Τα μαθηματικά, η κουλτούρα των υπολογιστών, τα φράκταλ και ο παραμετρικός σχεδιασμός έχουν φτιάξει το «χρωστήρα» του  Αλέξανδρου Ψυχούλη

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 422
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
34494-77806.jpg

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ

Τα μαθηματικά, η κουλτούρα των υπολογιστών, τα φράκταλ και ο παραμετρικός σχεδιασμός έχουν φτιάξει το «χρωστήρα» του Αλέξανδρου Ψυχούλη. Με στυλό διαρκείας σε χαρτί με τη διαμεσολάβηση ρομποτικών συσκευών δομεί τις εικόνες του. Το αποτέλεσμα ένας παραμυθητικός κόσμος, όπου ανθρώπινες φιγούρες βρίσκονται μόνιμα σε κίνηση ισορροπώντας σε κουνούπια, σκόρους, λιβελούλες…  Τίτλος της «Ghetto Palm» και την επιμέλεια της έκθεσης είχε η ιστορικός τέχνης  Άννα Χατζηνάσιου.

Ως 5/3, Salon de Bricolage, Αλωπεκής 9, Κολωνάκι


n

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ

Διπλή έκθεση, όπως το συνηθίζει η γκαλερί. Τα «Κρυπτογραφικά ειδύλλια» της Ορέστειας Παπαχρήστου είναι έργα ζωγραφικής με έντονες αναφορές στην αναγεννησιακή και μπαρόκ εποχή και στη φιλοσοφία του αποκρυφισμού. Τα «Μακρινά Τοπία» είναι οι τρισδιάστατες κατασκευές - φωτεινά κουτιά της Έρης Σουρούνη (φωτό) εμπνευσμένα από την τεχνική του Θεάτρου Σκιών και την ιαπωνική εικονογραφική παράδοση. Από κοινού δημιούργησαν μέσα στον Αστρολάβο μια διαδρομή γέματη από σύμβολα και αιθέριες εικόνες.

Από 8/2, Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, 210 7294.342


n

ΑΣΠΑΣΙΑ ΚΟΥΖΟΥΠΗ

Τα νέα της έργα είναι μια φυσική συνέχεια της μόνιμης εγκατάστασης «Γλυπτά Αρχιτεκτονικά Τοπία - Γκόλαντα και Κουζούπη» στον Κόμβο Αναστάσεως της Αττικής Οδού. Απο τα αποδομημένα σήματα τέχνης πέρασε τώρα στα «Μιγαδικά Σήματα», δηλαδή κολλάζ από φωτοευαίσθητα υλικά πάνω σε αλουμίνιο. Οι εικόνες που σχηματίζουν ξυπνάνε μνήμες από το οδικό τοπίο, συνδυάζοντας π.χ. τα κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα σε ένα δύοντα ήλιο και το σήμα «απαγορεύεται».

Από 7/2, Γκλαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20, 210 3608.278


n

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

Η φύση βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία αυτές τις ημέρες στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Η Ελένη Μουζακίτη έψαξε με το φακό της τα πάρκα των μεγαλουπόλεων, για την ίδια «νησίδες φυσης μέσα σε ένα τεχνοκρατούμενο σύμπαν». Ο Μάνος Μαργαρίτης (φωτό) κυνήγησε τους κήπους, «αυτή την κατασκευασμένη, τιθασευμένη φύση». Aυτό είναι το κοινό θέμα των δύο καλλιτεχνών σε μια έκθεση φωτογραφίας που παραπέμπει στην τέχνη της τοπιογραφίας.

9/2 - 2/3, Κύπρου 91 Α & Σικίνου, 213 0040.496


n

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Τα πρόσωπα στα ασπρόμαυρα σχέδιά της μοιάζουν με υπνοβάτες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξυπνήσουν και να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν ανησυχητικό κόσμο. Έναν κόσμο στον οποίο ξεφυτρώνουν απειλητικά σαρκοβόρα φυτά με αλλόκοτα ονόματα – βλ. και τον τίτλο της έκθεσης «Sarracenia obscura - Passiflora mirabilis». Μια ιδιότυπη αφηγηματικότητα χαρακτηρίζει αυτά τα έργα που μοιάζουν με αποσπάσματα νυχτερινών τοπίων ή σεκάνς (τρομακτικών) πρωινών ονείρων.

7/2 - 16/3, Γκαλερί Batagianni, Ηρακλείτου3, 210 33618.188


n

ΚΑΛΛΗ ΚΑΤΣΩΡΗ

Τίτλος της έκθεσης «Freeze». «Μέσα σ’ έναν κόσμο που βρίσκεται σε αέναη κίνηση, το «πάγωμα» (freeze) μιας στιγμής λειτουργεί σαν αποκάλυψη: παραμερίζει οτιδήποτε πλαστό, προσποιητό, προσχηματικό και εστιάζει στην ουσία της ανθρώπινης επικοινωνίας ή στην έλλειψή της...» λέει η Κ.Κ. για τις όλο ένταση ανθρώπινες φιγούρες της. Αίθουσα Τέχνης Καπλάνών 5, Μασσαλίας & Καπλανών 5, Κολωνάκι


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

SLAVAÕS SNOWSHOW

Μετά τον περσινό πάταγο ο Slava Polunin έρχεται ξανά σε Αθήνα και

Θεσσαλονική για άλλο ένα βέβαιο sold out με το φημισμένο του «Snow Show». Η διασημότερη ίσως παράσταση μιμικής τα έχει όλα: όμορφες μελωδίες, ευρήματα, εντυπωσιακά εφέ κι ασυγκράτη αίσθηση τρυφερότητας. Σημειώστε τις ημερομηνίες: 6-10/3 στο Παλλάς και 13-13/3 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

  • Το «Καρφί στον Τοίχο», μία ακόμα παράσταση από το νέο θεατρικό είδος των «Κατεπειγόντων έργων με θέμα ό,τι ζούμε τώρα». Δύο ηθοποιοί, η Νικόλ Δημητρακοπούλου και ο Λευτέρης Καταχανάς (υπογράφει και το κείμενο), ενσαρκώνουν έξι πρόσωπα σε τρεις διαφορετικές ιστορίες, τρεις διαφορετικές εποχές (1970, 1992, 2014). Οι ιστορίες ξετυλίγονται η μία μέσα από την άλλη σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Σκηνοθετεί ο Χρήστος Στέργιογλου. Έως 23/4 στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, 210 9212.900

     

  • Τα ανοιχτά (δηλαδή χωρίς κόστος συμμετοχής) μαθήματα και σεμινάρια στον Πολυχώρο Μεταίχμιο. Με άξονα την πολιτική, τη σκέψη, την ιστορία και την κουλτούρα, αυτές οι διαλέξεις σε μορφή πανεπιστημιακής παράδοσης θα βάλουν στο τραπέζι τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Μερικοί από τους προσκεκλημένους του Μεταίχμιου είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Δημήτρης Δανίκας κ.ά. και κάποια από τα θέματα των συνεντεύξεων «1950-2012, Τα μυστικά της Πολιτικής Σκηνής» και «Σινεμά: Όνειρα κι Εφιάλτες». Κάθε Δευτέρα ή Πέμπτη με συντονίστρια τη Μικέλα Χαρτουλάρη. Έναρξη 11/2, πληρ. κι εγγραφές: 211 3003.500 (εσωτ. 524) και 211 3003.580

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ