- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση «κλείνει την πόρτα» στον Νόαμ Τσόμσκι
Η ανεξήγητη ακύρωση της προγραμματισμένης βράβευσης που βρήκε καταφύγιο στο περιοδικό Philosophie
Την περασμένη Παρασκευή η ομάδα του γαλλικού περιοδικού «Philosophie» έλαβε στο inbox της το παρακάτω e-mail:
Καλημέρα,
Έχω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Η Εθνοσυνέλευση (Assemblée Νationale), η οποία επρόκειτο να δεχτεί τον Νόαμ Τσόμσκι την ερχόμενηΤετάρτη (30/11) για να του απονείμει το χρυσό μετάλλιο Φιλολογίας, άλλαξε τα σχέδιά της. Βρίσκομαι ξαφνικά με ένα κενό την Τετάρτη και δεν ξέρω ούτε πού να γίνει η απονομή, ούτε με τι κοινό. Θα μπορούσα να το διοργανώσω χθες, αν η Εθνοσυνέλευση με είχε ειδοποιήσει νωρίτερα, αλλά αυτή τη στιγμή έχω μείνει χωρίς χώρο και κοινό για την Τετάρτη. Θα ήταν δυνατόν να οργανώσουμε στις εγκαταστάσεις του περιοδικού σας μια μικρή δεξίωση, όπου θα μπορούσα να του απονείμω το μετάλλιο;
Florent Montaclair
Σε σημερινό δημοσίευμα το περιοδικό καταγράφει το παρασκήνιο της ξαφνικής ματαίωσης της εκδήλωσης λίγο πριν υποδεχτεί τον μεγάλο διανοητή. Αναφέρει το δημοσίευμα: «Ο φιλόσοφος Νόαμ Τσόσκι, παγκοσμίως γνωστή προσωπικότητα της γλωσσολογίας και διανοούμενος με τοποθέτηση αριστερά της Αριστεράς, επρόκειτο να λάβει, αυτή την Τετάρτη, μία επιστημονική διάκριση στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας (η λεγόμενη «κάτω βουλή» του Γαλλικού Κοινοβουλίου), στο Παρίσι. Η Διεθνής Εταιρεία Φιλολογίας (International Society of Philology) τιμά ανά πενταετία έναν μεγάλο γραμματικό ή έναν μεγάλο κριτικό λογοτεχνίας και επρόκειτο να απονείμει στον Νόαμ Τσόσκι το Χρυσό Μετάλλιο Φιλολογίας «Médaille d'or de Philologie», που θεωρείται η υψηλότερη ακαδημαϊκή διάκριση στον τομέα της Κριτικής Λογοτεχνίας. Μάλιστα, πριν τη βράβευση, ο Αμερικανός φιλόσοφος θα παραβρισκόταν στην Εθνοσυνέλευση, για την εβδομαδιαία συνεδρία ερωτήσεων προς την κυβέρνηση.

Ο Νόαμ Τσόμσκι φτάνει στον χώρο της εκδήλωσης
Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας δεν έχει δώσει, προς το παρόν, καμία εξήγηση για τους λόγους που ακύρωσε την προγραμματισμένη εκδήλωση και το γαλλικό περιοδικό δικαίως ρωτά «Μήπως το έγκριτο θεσμικό όργανο φοβάται να δεχτεί έναν επισκέπτη που συνηθίζει να είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον πολιτικό κόσμο;»
Σε κάθε περίπτωση, οι ιθύνοντες του περιοδικού κινητοποιήθηκαν άμεσα, το αίτημα του κ. Montclair -επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φιλολογίας- βρήκε ανταπόκριση και η λύση βρέθηκε. Ενώ, με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι, είχε ήδη προγραμματιστεί συνέντευξη με τον Νόαμ Τσόμσκι, ο Martin Legros, εκδότης του περιοδικού Φιλοσοφία και Βέλγος υπήκοος, κινητοποίησε τις επαφές του και τελικά το εξέχον πολιτιστικό κέντρο «Βαλονία-Bρυξέλλες» στο Παρίσι, φιλοξενεί σήμερα τον μεγάλο διανοητή, που θα λάβει εκεί το μετάλλιό του.

Πάνω από 500 άνθρωποι αποφάσισαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, για να παρακολουθήσουν την απονομή και να ακούσουν την ομιλία του Νόαμ Τσόμσι, ο οποίος σκοπεύει, παρολ’ αυτά, να παρευρεθεί στη διαβούλευση της Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι συντάκτες του περιοδικού τονίζουν, επίσης, τη συμβολή του Βελγίου στην οργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, αλλά και την θετική στάση της χώρας όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης και διατύπωσης αντιλόγου. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η σημερινή εκδήλωση μοιάζει να «κλείνει το μάτι» σε παλιές εποχές, όπου ο Βίκτωρ Ουγκώ και άλλοι αντίπαλοι του καθεστώτος γίνονταν δεκτοί στις Βρυξέλλες.

Φωτογραφίες: Γιώργος Γεωργαράκης
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι νέες παραγωγές και οι επαναλήψεις από προηγούμενες σεζόν
Πέντε μέρες γεμάτες ρυθμό, live performances και dj sets στην πόλη
Μαζί με τον αναγνωρισμένο φωτογράφο, οι συμμετέχοντες βγαίνουν έξω από τα στενά όρια της αίθουσας
Η αντίδραση του σκηνοθέτη στην είδηση ότι η ταινία του είναι η επίσημη πρόταση της χώρας για τα Όσκαρ
Θα παρουσιάσει την παράσταση «Το φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ» στο πλαίσιο της ενότητας «Φθινόπωρο – ΑΠΟΗΧΟΙ»
Ο σκηνοθέτης άρχισε να εργάζεται πάνω στο ντοκιμαντέρ το 2023
Asteria Culture Festival στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκη Παπαθεοχάρη
Δύο ξεχωριστές διαδρομές ανακαλύπτουν τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά
Η υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2026 - Και οι νέες εκθέσεις που εγκαινιάζονται τον Δεκέμβριο
Δημιουργία πρότυπου αρχαιολογικού πάρκου στον οικιστικό ιστό του νησιού
Η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της για τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Κάλλος. Ομορφιά (στα έπη του Ομήρου). Λέγεται για το θεϊκό αλλά και το ανθρώπινο κάλλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε τα επίσημα εγκαίνια της 54ης Έκθεσης βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως - Αναλυτικά οι εκδηλώσεις
Από τις Ευτυχισμένες Μέρες του Μπέκετ στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, δείτε όλες τις φετινές παραστάσεις
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Επίσημη πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού για την 99η διοργάνωση της Ακαδημίας
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν η δήλωση βασίζεται σε εσωτερική πληροφόρηση ή αποτελεί προσωπική εκτίμηση
THE BAUSA, Yulia Niko b2b Ede, BRB, Pablo Nuevo και Evanjelia αναλαμβάνουν τα decks στο Θέατρο Άλσος
Από τα σημερινά επίσημα εγκαίνια μέχρι συζητήσεις για τη φαντασία, τα manga, τις βιβλιοθήκες και την ευρωπαϊκή λογοτεχνία – το πρόγραμμα από 7 έως 13 Σεπτεμβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.