Πολιτισμος

Voice Choice 373

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ Στη βόρεια Αφρική εδώ και δύο χρόνια γίνεται χαμός.

114834-649906.jpg
Μιχάλης Πιτένης
ΤΕΥΧΟΣ 373
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18680-40841.jpg

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

Στη βόρεια Αφρική εδώ και δύο χρόνια γίνεται χαμός. Ο διεθνής Γιάννης Μπεχράκης καταγράφει τις διαδηλώσεις, τη βία, τις συνεχείς ανατροπές, την Αραβική Άνοιξη. Σπάνια ευκαιρία για να μάθουμε τι συμβαίνει δίπλα μας από τον πιο κατάλληλο. Αρκεί να μην ξεσπάσει κανένας πόλεμος εκείνη την ημέρα οπουδήποτε, γιατί τότε ξεχάστε τη διάλεξη. The Athens House of Photography, Ελευσινίων και Κεραμέων, 17/12, 19.00


ΤΟ LIVE ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Όταν τελειώσουν οι electro πλέον Expert Medicine και ο S.Tsotsonis, θα ξεκινήσει το dj set του Μιχάλη Δέλτα. Μια χορευτική συνάντηση των «άψογων μανιακών» με τους «όμορφους ανθρώπους». Μια βραδιά με κάποια εξαιρετικά ονόματα από το χώρο της ελληνικής electronica – ή μάλλον της σύγχρονης μουσικής.

Gagarin, Λ. Λιοσίων 205, 16/12, 21.30

n


ΑΣΤΙΚΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ

Φωτογραφίες με τα ερείπια και την αποσύνθεση της πόλης μετασχηματίζονται σε τρισδιάστατα αντικείμενα. Ο Κουβανός φωτογράφος Carlos Garaicoa μετατρέπει με μια νέα τεχνική το φωτογραφικό αρνητικό σε γλυπτό από πολυσπάν. Το μαύρο και το άσπρο του φιλμ αποκτάει όγκο και σκιές. Ένα βλέμμα στο μέλλον της πόλης και της φωτογραφίας.

ΕΜΣΤ, Βασ. Γεωργίου 17, μέχρι 8/1/2012

n


RUE LEPSIUS

Ήταν η διεύθυνση του Καβάφη στην Αλεξάνδρεια. Είναι η μουσική αφήγηση του Νίκου Ξυδάκη για τον ποιητή. Το αλεξανδρινό λιμπρέτο του Διονύση Καψάλη με βιογραφικά αποσπάσματα. Η ατμόσφαιρα της εντελώς ιδιαίτερης αιγυπτιακής πόλης. Αφηγητής ο Δημήτρης Μαρωνίτης, η υποβλητική φωνή της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ιανός, Σταδίου 24, 17/12, 22.00

n


ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ

Picasso και Modrian, Λύτρας και Παρθένης, οξυγραφίες του Rebrandt και χαρακτικά του Dürer, γλυπτά του Καπράλου και του Απάρτη. Μερικές από τις εκπλήξεις που έκρυβαν οι αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης. Λίγο πριν το κλείσιμο για τις εργασίες επέκτασης, μια εντυπωσιακή ξενάγηση, ένα συναρπαστικό «εις το επανιδείν».

Βασ. Κωνσταντίνου 50, μέχρι 8/1/2012

n


Ηχητικές ακροβασίες από τους Χαΐνηδες

Η παρέα του Δημήτρη Αποστολάκη συναντιέται στο Fuzz με τους Mode Plagal και την ομάδα χορού & ακροβασίας «κι όμΩς κινείται» για μια συναυλία με την ιδιότυπη τζαζεμένη τους εκδοχή της κρητικής μουσικής παράδοσης. Με πρόσφατη κυκλοφορία το διπλό άλμπουμ με τον υποδηλωτικό τίτλο «Αγροκτηνοτροφικά και μητροπολιτικά» από την MBI – τη δική τους πρόταση για την κρίση και τη φοβικότητα, τον ατομικισμό, τη μοιρολατρία και την αντιπαραγωγικότητα που τη συνοδεύει. Στη μουσική παράσταση «Θεοί και δαίμονες» η ταλάντωση θα έχει διευρυμένο πλάτος από τον κρητικό ήχο μέχρι την τζαζ, από τη βαλκανική παράδοση μέχρι το ροκ, από τον Λόρκα μέχρι τους Σούφι και από το χορό μέχρι την ακροβασία. Πολλά διαφορετικά φυσικά και ηλεκτρικά μουσικά όργανα και αιωρούμενα σώματα υπόσχονται μια παράσταση άκρως… επικίνδυνη γι’ αυτούς που θέλουν να ζουν συνηθισμένα.

Info Fuzz, Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος. Είσοδος € 12, € 15 (ταμείο). Προπώληση: Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, 210 7234. 567, www.ticketservices.gr και Public. Στις 16/12

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ