Πολιτισμος

Voice Choice 350

Πανόραμα σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής με εξαιρετικές φωτογραφίες και μακέτες.

114834-649906.jpg
Μιχάλης Πιτένης
ΤΕΥΧΟΣ 350
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14825-33035.jpg

1  Η Ιαπωνία της αρχιτεκτονικής

Πανόραμα σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής με εξαιρετικές φωτογραφίες και μακέτες. Το παράδειγμα του ριζικά διαφορετικού σχεδιασμού δύο βουδιστικών ναών δίνει το στίγμα μιας απρόβλεπτης εναλλαγής κτιριακών προτύπων, περιβαλλοντικών συμπεριφορών, τρόπων ζωής στα πλαίσια μιας περιχαρακωμένης ιαπωνικότητας. Ο Λευκός Ναός του T. Yamaguchi, ένας συναρπαστικός λευκός κύβος σε ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον. Ο Ναός Kannonji του O. Ishiyama, μια αποδομημένη κατασκευή σε ένα χαοτικό αστικό τοπίο.

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, έως 31/7

2 Η Ιαπωνία του κινηματογράφου

Τρεις σταθμοί στην ιστορία της κινηματογραφικής γραφής. Ο στιλιζαρισμένος μινιμαλισμός του Y. Ozu στο «Tokyo Story». Η επική κινηματογράφηση του σαιξπηρικού «Μάκβεθ» από τον A. Kurosawa στον «Θρόνο του Αίματος». Ο βίαιος ερωτισμός του N. Osima στην «Αυτοκρατορία του Πάθους».

Κινηματογράφος ΑΣΤΥ, Κοραή 4, 15/6, 18.00-20.00-22.00

3  Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης

Τα δεκάδες κτίρια, οι κατοικίες και οι ναοί, τα σχολεία και τα εμπορικά κέντρα που σχεδίασαν Έλληνες και ομογενείς αρχιτέκτονες από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ού, συνέβαλαν καθοριστικά στη μετατροπή της οθωμανικής πρωτεύουσας σε κοσμοπολίτικη μητρόπολη της Ανατολής. Ένα ταξίδι στη νεοκλασική, art deco, art nouveau Κωνσταντινούπολη με πολύ γνωστές αλλά και εντελώς άγνωστες ελληνικές υπογραφές.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλ. Κλαυθμώνος, έως 10/7

4  Θέατρο με κεφαλαίο Θ

Η Ariane Mnouchkine ξανά στην Αθήνα. Σκηνοθέτρια, ακτιβίστρια, προσωπικότητα, από τις μεγαλύτερες στο παγκόσμιο θέατρο. Με αφορμή τον Ιούλιο Βερν, διηγείται ελπίδες, ουτοπίες, απογοητεύσεις. Με αφορμή τα γυρίσματα μιας ταινίας του βωβού κινηματογράφου, δημιουργεί ένα θεατρικό σύμπαν που εξελίσσεται σε θεατρική γιορτή. Ένα κυριολεκτικά Θέατρο του Ήλιου.

Metropolitan Expo στο Αεροδρόμιο, 10-12 & 15-19/6, 19.00

 

pitenis@ath.forthnet.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ