Πολιτισμος

Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες

Μεγάλη έκθεση στη Μύκονο με εκθέματα από 19 Κυκλαδονήσια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135167-308656.jpg

Η πρώτη μεγάλη έκθεση με εκθέματα από όλες τις Κυκλάδες εγκαινιάζεται στις 10 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, με τίτλο «Vanity. Ιστορίες Κοσμημάτων από τις Κυκλάδες».

«Αποφασίσαμε, πριν στήσουμε τη μόνιμη συλλογή του ανακαινισμένου μουσείου, να κάνουμε αυτή την περιοδική έκθεση με περιεχόμενο το κόσμημα στις Κυκλάδες, γιατί θεωρήσαμε ότι ήταν το πιο κατάλληλο αντικείμενο για να προβάλλουμε διάφορους προβληματισμούς και επιθυμίες. Κυρίως όμως θέλαμε να δώσουμε την αίσθηση ότι αυτή η έκθεση δεν αφορά μόνο τη Μύκονο αλλά όλες τις Κυκλάδες», δήλωσε ο Δημήτρης Αθανασούλης, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

«Στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να αναπτυχθεί ο πολιτιστικός τουρισμός στο νησί και οι επισκέπτες, που σήμερα φτάνουν τα 2 εκατομμύρια τον χρόνο, από τους οποίους ζήτημα είναι να επισκέπτονται το Μουσείο οι 11.000, να θαυμάσουν το βάθος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μυκόνου, που δεν είναι μόνο αρχαιολογική».

Η έκθεση θα διαρκέσει ένα χρόνο και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970 από 19 Κυκλαδονήσια (Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο). Παράλληλα, 12 κορυφαίοι δημιουργοί που έχουν σχέση με το νησί σχεδίασαν κοσμήματα ειδικά για την περίσταση. Πρόκειται για τους Deux Hommes, Elena Syraka,Ileana Makri, Ιoanna Souflia, Lito, Minas, Νikos Koulis, Sofia Vamiali, Sophia Kokosalaki, Two is Company, Venyx byEugenie Niarchos, Yannis Sergakis.

Επιμελητές της έκθεσης είναι οι αρχαιολόγοι Μάγια Ευσταθίου, Μαρία Κουτσουμπού, Πέγκυ Πάντου και Μαρία Κονιώτη.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ