Πολιτισμος

Υπερθεάμα στη Συγγρού

O Jean Nouvel σχεδίασε τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών -  Ίδρυμα Ωνάση, μία από τις πιο πολυσυζητημένες πολιτιστικές αφίξεις των τελευταίων ετών.

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 326
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Jean Nouvel υψώνεται στη Συγγρού
O Jean Nouvel υψώνεται στη Συγγρού

O Jean Nouvel σχεδίασε τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών -  Ίδρυμα Ωνάση, μία από τις πιο πολυσυζητημένες πολιτιστικές αφίξεις των τελευταίων ετών. Η A.V. παρουσιάζει μερικές από τις εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσουμε.

Η πρόσοψη θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Στη διάρκεια της ημέρας οι λευκές «περσίδες» αντανακλούν το φως, προκαλώντας την εντύπωση ενός ελαφρού κυματισμού. Το βράδυ οι λωρίδες φωτίζονται (υπεύθυνη γι’ αυτή τη λεπτομέρεια είναι η Ελευθερία Ντεκώ) και οι περαστικοί βλέπουν το εσωτερικό του κτιρίου. Δέκα χρόνια μετά τη θεμελίωση της ιδέας, μία από τις πιο πολυσυζητημένες πολιτιστικές αφίξεις των τελευταίων ετών ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό, στο 107-109 της οδού Συγγρού. Σχεδιάστηκε από το Architecture Studio του διάσημου Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ, ύστερα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος στην οποία κατατέθηκαν 66 υποψηφιότητες. Το συνολικό εμβαδόν του είναι 18.000 τ.μ., με έναν υπόγειο εκθεσιακό χώρο 600 τ.μ., δύο αμφιθέατρα (χωρητικότητας 880 και 220 ατόμων αντίστοιχα) ένα μπαρ-εικαστική εγκατάσταση με τον τίτλο «Υγρός ουρανός» και την υπογραφή της καλλιτέχνιδας Αιμιλίας Παπαφιλίππου, αλλά και εστιατόριο (στον τελευταίο όροφο και κατά τους θερινούς στην ταράτσα) με πανοραμική θέα από Ακρόπολη, Φιλοπάππου και Λυκαβηττό μέχρι Σαρωνικό.

«Έχουμε μια Ελλάδα που ναι μεν έχει έντονα οικονομικά προβλήματα αλλά σφύζει κυριολεκτικά από καταπιεσμένη πολλές φορές πολιτισμική ζωή. Αυτό είναι το πρόβλημα που η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών θέλει να αντιμετωπίσει» λέει ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση. Γι’ αυτό και μιλάει για νέους Έλληνες δημιουργούς –εδώ και στο εξωτερικό–, ενώ στο πρόγραμμα εμφανίζονται φρέσκα και σύγχρονα εγχώρια ονόματα (βλ. Χάρης Μανταφούνης, ομάδα χορού Yelp Dance Company της Μαριέλας Νέστορα, Ομάδα Ύψιλον των Αγγελικής Στελάτου και Σταύρου Γασπαράτου, κ.ά.). Το ίδιο συμβαίνει και με το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα: στις 28-30/5 θα διοργανωθούν αγώνες ελληνικού τραγουδιού για νέους στιχουργούς και συνθέτες με επιμελητή τον Δημήτρη Παπαδημητρίου), ενώ η παρουσία της Καμεράτας και της Ορχήστρας των Χρωμάτων θα είναι πολύ τακτική και μάλιστα με εναλλαγές έξω από τα συνηθισμένα (π.χ. στις 20&21/2 η Καμεράτα θα συμπράξει με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη).

Η Στέγη θα υποδεχτεί το κοινό με εγκαίνια 4 ημερών. Η αρχή θα γίνει στις 7 & 8/12. Οι επισκέπτες (μόνο με προσωπικές προσκλήσεις) θα ζήσουν μαζί με όσους εργάστηκαν για τη δημιουργία του κτιρίου μια εμπειρία θεατρικοποιημένης πραγματικότητας – την υπογράφει ο μετρ του βιωματικού θεάτρου Μιχαήλ Μαρμαρινός. 11 & 12/12 το κοινό (με ειδικά δελτία) θα παρακολουθήσει επιλεγμένα θεάματα από το συνολικό καλλιτεχνικό προγραμματισμό (Καμεράτα, τη νέα χορογραφική δουλειά του Γιάννη Μανταφούνη, την παράσταση σε εξέλιξη «Πόλη-Κράτος» του θιάσου Κανιγκούντα, την έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη και της Λίας Ναλπμαντίδου κ.ά.).

Πληρ.: Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, 210 9005.800. Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει 3 εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση. Πληρ.: 210 9005.800, www.sgr.gr.

n 1. Alvis Hermanis The Sound of Silence 

Ο πολυβραβευμένος Λετονός σκηνοθέτης Άλβις Χερμάνις πειραματίζεται με μια βωβή παράσταση για να υπερβεί τα εκφραστικά όρια που επιβάλλει ο λόγος. Οι εικόνες παντρεύουν τη μουσική των Simon & Garfunkel με το έντονο παίξιμο των ηθοποιών και το θέαμα μοιάζει με βωβό σκηνικό καραόκε. (16-19/12)

n 2. Victoria Chaplin & Jean-Baptiste  Thiérrée  Το αόρατο τσίρκο

Ένα ποιητικό τσίρκο με αρχηγούς το δεξιοτέχνη ταχυδακτυλουργό Thiérrée (θυμίζει παλιούς σαλτιμπάγκους) και την ακροβάτισσα Victoria Chaplin, που μεταμορφώνεται στα πιο αλλόκοτα πλάσματα χρησιμοποιώντας κορδέλες, ομπρέλες και κουζινικά. Αλλιώς: αστραπιαίο ταξίδι στην τρυφερή, παιδική μας ηλικία. (28-30/12 & 1-2/1/2011)

n 3. Josef Nadj Cherry - Brandy

Πολυβραβευμένος χορογράφος που ξεκίνησε από το χώρο των εικαστικών τεχνών. Επιλέγει «Το κύκνειο άσμα» του Τσέχοφ, με θέμα το παρελθόν και τη μνήμη, βάζοντας στη σκηνή 12 περφόρμερ να ξεγελούν τους θεατές μπερδεύοντας τα όρια ψευδαίσθησης και πραγματικότητας. Το σκηνικό θυμίζει μαύρο λάκκο από τον οποίο βγαίνουν φαντάσματα μιας περασμένης ζωής.  (6-9/1)

n 4. Bijoux De Kant  Βέρθερος

Η νεοσύστατη ελληνική ομάδα Bijoux De Kant των Γιάννη Σκουρλέτη και Κώστα Δαλακούρα (εμπνευστές της περσινής underground παράστασης “Graveyard Café Band”) μεταφράζει το νεανικό μυθιστόρημα του Γκέτε ως σόου με live προβολές και ενδιαφέρον καστ για ένα τρίγωνο που «καίει»: Λιγνάδης (Γκέτε), Πασσάς (Βέρθερος) και η Κατερίνα Μισιχρόνη για την όμορφη Λότε. (14-16, 18-23 & 25-30/1/2011)

n 5. Στάθης Λιβαθινός Ο θάνατος του Δαντόν

Αβαντάζ του Λιβαθινού απέναντι στο δύσκολο έργο με τις σύντομες σκηνές, το πλήθος των ηθοποιών και την επαναστατική θεατρική γραφή του Μπίχνερ, η πολύτιμη πείρα του από τις παραστάσεις μεγάλων διαστάσεων και τα κλασικά έργα ρεπερτορίου. Xορογραφεί η Ζωή Χατζηαντωνίου και παίζουν Κων/νος Ασπιώτης, Μαρία Ναυπλιώτου, Νίκος Καρδώνης κ.ά.

(20-23 & 26-30/1/2011 & 2-6, 9-12 & 16-18/2/2011)

n 6. RootlessRoot Eyes in the Color of the Rain

Εξαγώγιμο χοροθεατρικό προϊόν της Ελλάδας, sold out πάντα. Με αφετηρία το σώμα τους η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ εκφράζονται μέσω της κίνησης, ανακατεύουν πολεμικά θεάματα με χορό και ακροβατικά. Αυτή τη φορά καταπιάνονται με το θέμα της ταυτότητας, σε μια ποιητική παράσταση που αναμένεται γεμάτη εξάρσεις και ξεσπάσματα. (11-13 & 16-20/2/2011)

n 7. Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας

Σύγχρονος χαρακτήρας που συνυπάρχει με το κλασικό λεξιλόγιο και καλλιτεχνικός διευθυντής ένας χαρισματικός Ισπανός χορογράφος, ο Νάτσο Ντουάτο. Η επιβλητική καλλιτεχνική ομάδα φέρνει στη «Στέγη» τρία έργα ρεπερτορίου με κοινό θέμα τις αδυναμίες της ανθρώπινης ύπαρξης.  (11-15/5)

n 8. Denis Podalydès Η υπόθεση Τζέκιλ

Ο ελληνικής καταγωγής αστέρας της «Κομεντί Φρανσέζ» σε ένα δραματικό μονόλογο που συνεπήρε κοινό και κριτικούς στο Τεάτρο ντε Σάγιο. Το σκηνικό του Ερίκ Ριφ παραπέμπει στα ομιχλώδη σοκάκια του Λονδίνου και το κοστούμι του Λακρουά μεταδίδει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα της φανταστικής λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. (24-26/5)

n 9. Krzysztof Warlikowski (A)pollonia

Γιγαντιαίο κολάζ με ανομοιογενή κείμενα (από τον Αισχύλο στον Λίτελ) και τολμηρή μείξη τεχνικών. Προετοιμάσου για μια εντυπωσιακή σκηνική μηχανή, υπερμεγέθεις προβολές, τον Αγαμέμνονα να μιλάει μέσα από τα λόγια ενός αξιωματικού των Ες Ες και την Άλκηστη να παραληρεί για τα δικαιώματα των ζώων. (7-10/6)

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ