1821 Digital Gallery

Νίκος Φίλης: Όχι στην πρόταση Τσίπρα, θα γίνουμε αρχηγικό κόμμα

Νίκος Φίλης © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Νίκος Φίλης © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
«Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system»
  • A-
  • A+
0
Την διαφωνία του με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή αρχηγού από τη βάση του κόμματος, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο Νίκος Φίλης τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σήμερα ελκυστικό κόμμα, μιλά για γενικότερη κρίση των πολιτικών κομμάτων και κάνει λόγο για πιέσεις από ένα σύστημα προκειμένου να δημιουργηθούν αρχηγικά σχήματα.

«Υπάρχει μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα. Όταν ψηφίζουν 300- 400.000 σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα ένας έλεγχος. Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα, προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης. Δεν συμφωνούμε. Πιστεύω ότι θα κουβεντιάσουμε και αυτές τις προτάσεις στο Συνέδριο μας και θα βρούμε κάποια λύση η οποία θα συνδυάζει τη δημοκρατική λειτουργία και τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος», τόνισε ο πρώην Υπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

«Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, 60.000 σήμερα, θα ψηφίζουν επί αγνώστων ανθρώπων και με βάση ποια κριτήρια», διερωτήθηκε. «Εδώ θα γίνει ένα Star system, θα ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή τον Φίλη για παράδειγμα που είναι πιο γνωστός, ή κάποιον που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από τα Μέσα και όχι έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος βοηθάει με την καθημερινή πρακτική του και με τις ιδέες του σε κάποια συνοικία της Αθήνας για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή. Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system, αστεριών λαμπερών ή λιγότερο λαμπερών, θέλουμε ένα κόμμα το οποίο να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής των μελών, που σημαίνει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να επιλέγει. Αυτή είναι η πραγματικότητα», εξήγησε ο ίδιος.

Επανέλαβε ότι υπάρχει μια τάση στο σύστημα και στην Ελλάδα και διεθνώς, «που δεν αφορά την Αριστερά, να έχουμε δήθεν αποκέντρωση, ουσιαστικά μέλη που δεν θα συγκροτούν οργανώσεις, αλλά θα έχουν μια χαλαρή σύνδεση ψηφιακού χαρακτήρα πολλές φορές, ταυτόχρονα με μια συγκεντρωτική από τα πάνω ηγεσία. Αυτό το σχήμα δεν μας εκπροσωπεί. Θέλουμε Δημοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος».

Σχετικα
ΠΑΣΟΚ για συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Είχε από φιλοπουτινικές θεωρίες ως αντιεμβολιαστικά κηρύγματα
ΠΑΣΟΚ για συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Είχε από φιλοπουτινικές θεωρίες ως αντιεμβολιαστικά κηρύγματα

«Σε αυτό τον δρόμο βρισκόμαστε, έγιναν προτάσεις και από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε και άλλες απόψεις, θεωρούμε ότι ένα κόμμα δημοκρατικό, σημαίνει ένα κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό. Θα λειτουργεί με τρόπο ισότιμο για όλα τα μέλη του και θα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων. Όχι την ανάθεση και την ανάδειξη ζητημάτων σε άλλους. Θα τα δούμε όλα αυτά στο συνέδριό μας, ανοιχτό, δημοκρατικό με τις διαφορές μας, δεν φοβόμαστε τις διαφορές μας. αντιθέτως είναι η δύναμή μας, γιατί οι διαφορετικές απόψεις καταλήγουν σε συνθέσεις και ενδυναμώνουν το κόμμα», υποστήριξε.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια κρίση του κομματικού φαινομένου συνολικά, σημειώνοντας ότι η υπέρβαση αυτής της κρίσης είναι αναγκαίο στοιχείο για να ανανεωθεί η Δημοκρατία, καθώς δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πολιτικά κόμματα. «Το θέμα είναι ποια πολιτικά κόμματα; Τα αρχηγικά πολιτικά κόμματα, της ψηφιακής λειτουργίας που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την καθημερινή παρέμβαση και λειτουργία των μελών, είναι κόμματα της μετά- Δημοκρατίας, τα οποία είναι εύκολο να τα διαχειριστούν και να τα προσεταιριστούν διάφορες δυνάμεις οικονομικών συμφερόντων και αλλότριων πολιτικών στοχεύσεων», επισήμανε ο ίδιος.

«Η πλειοψηφία του πληθυσμού πρέπει να εκπροσωπηθεί και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό σημαίνει κοινωνικές αντιστάσεις, κοινωνικά κινήματα, δημοκρατικές αντιστάσεις σε αυτό που ζούμε κάθε μέρα, με την οικοδόμηση ενός καθεστώτος αυθαιρεσίας και αδικίας και ανισοτήτων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικα
ΣΥΡΙΖΑ: Σπόντες για «μαγειρέματα» στην εκλογή Κεντρικής Επιτροπής
ΣΥΡΙΖΑ: Σπόντες για «μαγειρέματα» στην εκλογή Κεντρικής Επιτροπής

«Αυτό σημαίνει και ένα κόμμα ελκυστικό, που θα εμπνέει δεν θα καθοδηγεί με την παραδοσιακή έννοια, όχι να υποδαυλίζει. Δεν έχουμε τέτοια αντίληψη εμείς. Να εμπνέει με τις προτάσεις του και με την καθημερινή λειτουργία του και δράση», διευκρίνισε.

«Είναι αυτό το πράγμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτήθηκε για να δώσει μόνος του την απάντηση. «Σε μεγάλο βαθμό όχι, αλλά αυτό αφορά όλα τα πολιτικά κόμματα, είμαστε σε μια κρίση των πολιτικών κομμάτων. Και η απάντηση σε αυτή την κρίση είναι η δυνατότητα του κόμματος να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο και το σημαντικότερο να έχει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που είναι δυνατόν να τις συνδιαμορφώνει με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας», δήλωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5