Ελλαδα

Μαγιορκίνης για μετάλλαξη Όμικρον: Θα πάμε στις 12.000 κρούσματα

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο Σύνταγμα
Πολίτες στο χριστουγεννιάτικα στολισμένο Σύνταγμα © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει ακόμη και 12.000 κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο. Τι είπε για σχολεία, νυχτερινά κέντρα και εστίαση.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε τα κρούσματα κορωνοϊού να φθάσουν τις 12.000 σε ένα 24ωρο, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον θα εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στην κρατική τηλεόραση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, κάνοντας μια αναφορά και στα νέα μέτρα.

«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτήν τη στιγμή» σημείωσε. Και εξήγησε: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε καποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση».

«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ» προειδοποίησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και διευκρίνισε: «Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test».

Μετάλλαξη Όμικρον και σχολεία - Πότε θα ανοίξουν - Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απέρριψε το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές, υπογραμμίζοντας ότι σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα αυτήν τη φορά υπάρχουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τα διαγνωστικά τεστ.

«Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η  τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτήν τη στιγμή» ξεκαθάρισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως δεν υπάρχει συζήτηση επί του παρόντος για αλλαγή στα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι σχολικές εκδρομές είναι υπό συζήτηση, κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η επιτροπή τις επόμενες ημέρες.

Γ. Μαγιορκίνης: Κάποια στιγμή θα φτάσουμε εως 12.000 κρούσματα | 26/12 | ΕΡΤ

Νέα μέτρα σε νυχτερινά κέντρα και εστίαση - Πόσο πιθανό είναι - Ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά

Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα πριν από την Πρωτοχρονιά σε διασκέδαση και εστίαση ο Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάποια εξέλιξη για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή του την παραμονή Χριστουγέννων στον ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε πει ότι «θα ξεπεράσουμε τις 10.000 κρούσματα τον Ιανουάριο».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ