- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Επίδομα απαξίωσης της μισθωτής εργασίας
Το νέο επίδομα αντικαθιστά την προστασία της οικογένειας με την προστασία του κράτους.
Σχόλιο για το επίδομα των €600 για τους νέους εργαζόμενους ως 29 ετών, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Ένα νέο επίδομα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Κάθε εργοδότης που προσλαμβάνει έναν νέο έως 29 ετών, ο οποίος δεν έχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, θα λαμβάνει 600 ευρώ τον μήνα για ένα εξάμηνο. Ο ίδιος ο νέος θα λαμβάνει από το κράτος για το ίδιο διάστημα 600 ευρώ επιπλέον του μισθού του, συνολικά 3.600 ευρώ.
Τα χρήματα που δίνονται στον εργοδότη είναι προφανές ότι αποτελούν κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης. Όταν η πραγματική επιβάρυνση της επιχείρησης είναι αισθητά μικρότερη της κανονικής, η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει ευκολότερα σε προσλήψεις, παραβλέποντας την έλλειψη προϋπηρεσίας.
Αντίθετα, τα χρήματα που δίνονται στον εργαζόμενο δεν είναι σαφές πού στοχεύουν. Είναι ένα κίνητρο για να μπει στην αγορά εργασίας; Δηλαδή δεν αποτελεί ο μισθός και η ασφαλιστική κάλυψη επαρκές κίνητρο για έναν άνεργο νέο, που δεν έχει ξαναδουλέψει, για να δεχτεί μια αμειβόμενη εργασία;
Η κυβέρνηση καθορίζει τον κατώτατο μισθό και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ορίζουν καλύτερες αμοιβές. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δέχονται αυτές τις αμοιβές, όχι γιατί είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, αλλά γιατί προτιμούν τη δουλειά που κάνουν από τις εναλλακτικές επιλογές εργασίας που βρίσκουν και από τη φτώχεια και την ανέχεια της ανεργίας.
Η ίδια η κυβέρνηση θεωρεί τους μισθούς που έχουν καθοριστεί, ανίκανους να πείσουν έναν άνεργο νέο να πιάσει δουλειά. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση απευθύνεται σε ανέργους νέους της μεσαίας τάξης, που έχουν επιλέξει την ανεργία, στηριζόμενοι στους πόρους που τους παρέχει η οικογένειά τους. Το νέο επίδομα αντικαθιστά την προστασία της οικογένειας με την προστασία του κράτους. Το μήνυμα που στέλνεται είναι μήνυμα απαξίωσης της μισθωτής εργασίας.
Ορισμένοι θα ισχυριστούν ότι, τόσο μικροί που είναι οι μισθοί, είναι φυσικό να απορρίπτουν οι νέοι τη δουλειά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο γράφων, όπως και οι περισσότεροι, θα προτιμούσε μισθούς Λουξεμβούργου για τους Έλληνες εργαζόμενους. Όμως οι μισθοί των πλούσιων χωρών της Ευρώπης αντιστοιχούν στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους. Και η επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι να πλησιάσουμε και να φθάσουμε τις οικονομίες αυτές.
Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή ανεργία, παρά τους σχετικά χαμηλούς μισθούς. Οι επιχειρήσεις έχουν κάθε συμφέρον να απασχολούν περισσότερους εργαζόμενους, να παράγουν περισσότερα προϊόντα και να αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη. Το ότι δεν προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζόμενους σημαίνει ότι με τη σημερινή διάρθρωση της παραγωγής δεν μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στην ανταγωνιστική αγορά που συμμετέχουν.
Στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκε από κόμματα, πολιτικούς και τηλεσχολιαστές η θεωρία ότι, για να ξεπεραστεί η κρίση, θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και έτσι να αυξηθεί η ζήτηση. «Να πέσουν λεφτά στην αγορά» έλεγαν, κρύβοντας ότι όταν ρίχνεις λεφτά σε μια μη ανταγωνιστική οικονομία αυτά θα κατευθυνθούν σε εισαγωγές.
Έχω αναφερθεί και παλιότερα στη γλαφυρή απάντηση που έδωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου σε αυτή τη θεωρία. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε το 1987 στο αμερικανικό περιοδικό New Perspectives Quarterly επεσήμανε ότι «Αν τονώσουμε την καταναλωτική δύναμη εδώ στην Ελλάδα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας στην Ιταλία και τη Γερμανία [...] Οι καταναλωτές μας αγοράζουν ιταλικά παπούτσια ή τα καλύτερα γερμανικά αυτοκίνητα και δημιουργούν πρόβλημα στο ελληνικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών».
Επιστρέφοντας στο νέο επίδομα, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το αυτονόητο: ότι η κυβέρνηση έχει περιορισμένους πόρους και οφείλει να τους διαχειρίζεται με τεράστια προσοχή. Για κάθε επιλογή που γίνεται υπάρχουν άλλες που αποκλείονται. Η δαπάνη για το επίδομα στον εργαζόμενο θα μπορούσε να πάει στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών του μετά το εξάμηνο της επιδότησης του εργοδότη. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μονιμότερη απασχόληση.
Αυτή είναι μια επιλογή, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες, τις οποίες η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξετάσει. Εκτός και αν τα κριτήριά της είναι διαφορετικά. Και ο νοών νοείτω.
Update 14.09.2021
Νεότερα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η επιδότηση των 600+600 ευρώ είναι για όλο το εξάμηνο και όχι για τον κάθε μήνα. Η ένσταση παραμένει για το ότι το κράτος επιδοτεί τον εργαζόμενο για να δεχτεί να εργαστεί και δεν αξιοποιεί τα χρήματα αυτά για επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές μετά το εξάμηνο, ώστε να υπάρχει κίνητρο για απασχόληση μεγαλύτερης διάρκειας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής
«Ο ειλικρινής διάλογος –και μόνο αυτός- θα φέρει τις λύσεις».
Πάνω από 2 δισ. ευρώ σε μέτρα άμεσης ή έμμεσης αύξησης εισοδημάτων
«Δεν έλαβα ποτέ έγγραφο για χρηματοδότηση από τον Σμαραγδή » απάντησε σε όσα του προσάπτει ο σκηνοθέτης
«Το καθεστώς των ανενεργών φοιτητών εδώ και δεκαετίες αδικούσε τους πάντες», λέει η Ζαχαράκη
Ο πρώην υπουργός παντρεύτηκε στον ναό της Αγίας Σοφίας στην Ακρόπολη
«Από πού να ξεκινήσω;» - Η ανάρτηση του πρωθυπουργού
Το δομικό πρόβλημα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η μακροχρόνια μονοκαλλιέργεια των επιδοτήσεων.
Η πόλη στολίζεται με λαμπιόνια επαρχιώτικου πανηγυριού και κακόγουστες γιρλάντες που κρέμονται πάνω από τη βρομιά, την αστεγία, τα βανδαλισμένα κτίρια
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη πληρωμών
Εντός μηνών το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας – Ανοιχτοί οι δίαυλοι Ελλάδας–Τουρκίας παρά τις διαφορές
Λίστα με 3.000 «ιδιοκτήτες» για παράνομες επιδοτήσεις
Η καταληκτική ημερομηνία και τα πρόστιμα
Ο Πρόεδρος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές, συλλόγους και τη Μπάντα Ενόπλων Δυνάμεων για τα κάλαντα
«Το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι 20% - 30% ακριβότερο από το ήδη ακριβό περσινό» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Οι αγρότες βρίσκονται εκεί για να διαμαρτυρηθούν και πολύ καλά κάνουν, είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Φέτος καταγράφεται πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων
Οι παθογένειες της χώρας με ιστορίες, γεγονότα και στοιχεία
Η Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με τρόπο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι αδύνατη- τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και την ταχύτατη εφαρμογή τους στη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.