- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μητσοτάκης για ΟΛΜΕ: Ξεπερασμένες συνδικαλιστικές αντιλήψεις
«Να προσαρμόσουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας»
Μητσοτάκης για ΟΛΜΕ: Να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων.
Στην απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων στα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που λαμβάνει μέρος σε συζήτηση με θέμα «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό», στο πλαίσιο των εργασιών του forum «project2030.gr» το οποίο διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ.
«Πληροφορηθήκαμε χθες δυστυχώς ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο. Για αυτό και προσφύγαμε άμεσα στη δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «μια από τις θετικές επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίσαμε είναι ότι αν η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο σε κάποιο δευτεροβάθμιο φορέα».
Να προσαρμόσουμε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας
«Ό,τι κάνουμε πρέπει να αντανακλά σε καλύτερες προοπτικές για τους νέους. Όλες οι πολιτικές ενώνονται με ένα αόρατο νήμα που συνδέει τη δική μας με τη δική σας γενιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση με θέμα «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό». Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο των εργασιών του forum «project2030.gr» το οποίο διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ στα γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία εξαιρετικά δυναμική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ΟΝΝΕΔ και δείχνει ότι η χώρα αλλάζει και δίνει την ευκαιρία σε νέους από όλη τη χώρα να συμμετέχουν σε έναν διάλογο για να συνδιαμορφώσουμε τη χώρα. «Εσείς θα γράψετε την επόμενη σελίδα της πατρίδας μας», είπε απευθυνόμενους στους νέους συμμετέχοντες.
Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στον τομέα της εκπαίδευσης ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή. Είπε επίσης πως πρέπει να προσαρμόσουμε τις ανάγκες του σχολείου μας σε έναν κόσμο που αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα. Ακόμη υπογράμμισε την ανάγκη να διευρύνουμε το πεδίο με θέματα που απαντούν σε προκλήσεις των καιρών όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση ή η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
«Πρέπει με κάποιο τρόπο να προσαρμόσουμε τα σχολεία μας, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στις ανάγκες μιας αγοράς εργασίας και ενός κόσμου ο οποίος αλλάζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Να εμπεδώσουμε την έννοια των δεξιοτήτων. Αυτών που αποκαλούμε Soft skills να φύγουμε από την παπαγαλία και να πάμε στην κριτική σκέψη. Να διευρύνουμε το θεματολόγιο των αντικειμένων που διδάσκουμε με ζητήματα που απαντούν στις προκλήσεις των καιρών, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση ή η σεξουαλική αγωγή. Θέματα τα οποία αντιμετωπιζόντουσαν, ενδεχομένως, ως ταμπού. Αλλά σε μια κοινωνία η οποία εξελίσσεται και προοδεύει δεν μπορούν να μείνουν έξω από το εκπαιδευτικό αντικείμενο.
Να σπάσουμε τα στερεότυπα για την τεχνική εκπαίδευση
Είπε επίσης πως στο πλαίσιο του forum θα γίνει μια αναλυτική συζήτηση με την υπουργό Παιδείας και για την τεχνική εκπαίδευση. Υπογράμμισε πως «δυστυχώς στη χώρα μας η τεχνική εκπαίδευση ήταν το αποπαίδι της εκπαίδευσης» αλλά και ότι είναι ανάγκη «να σπάσουμε και να αλλάξουμε κι αυτά τα στερεότυπα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε όμως και την ανάγκη προσαρμοστικότητας των σύγχρονων ανθρώπων και ειδικά των νεότερων καθώς όπως είπε «το σίγουρο είναι ότι εσείς στη διαδρομή σας θα χρειάζεται συνέχεια να επιμορφώνεστε και ενδεχομένως να αλλάξετε επάγγελμα».
Υπογράμμισε την επιλογή της κυβέρνησής του και τον σχεδιασμό που είχε από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση για τη δημιουργία «πολλών και καλών θέσεων εργασίας για τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας. Η πανδημία μας πήγε πίσω», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε παράλληλα στην επανάσταση που έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την οποία προέκυψε το Ταμείο Ανάκαμψης και τα γρήγορα αντανακλαστικά για την ανταπόκριση στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πρωτοφανή πανδημία. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μία επενδυτική έκρηξη και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας για τους νέους που είναι στη χώρα μας αλλά και για εκείνους που μπορεί να θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό.
Η Γραμμή 4 του Μετρό και το Ελληνικό
Στο σημείο αυτό μάλιστα ανέφερε πως μέσα στην τελευταία εβδομάδα έγιναν μια σειρά από πολύ σημαντικές κινήσεις: «Τη Δευτέρα συμβασιοποιήσαμε τη Γραμμή 4 του μετρό. Προχθές υπεγράφη η σύμβαση για τον Ε65. Χθες υπεγράφη η μεταβίβαση των μετοχών από την Ελληνικό Α.Ε. στη Lamda Development.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως υπάρχει θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύστημα των start up επιχειρήσεων. Είπε ακόμη ότι η περιβαλλοντική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει ο πλανήτης αλλά και μία ευκαιρία.
Επίσης με αφορμή το άλμα που έγινε στον τομέα της ψηφιοποίησης, τόνισε πως έχουμε ακόμη πάρα πολλά βήματα και πάρα πολλούς πόρους στην ψηφιοποίηση και στη διασυνδεσιμότητα.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, τόνισε ότι «η συμμετοχή των νέων στα κοινά, είναι πολύ σημαντική. Η ποιότητα της δημοκρατίας μας στηρίζεται τελικά στη συμμετοχή». Όπως είπε αυτό σημαίνει υγιής προβληματισμός και συμμετοχή στα κοινά, με την ευρύτερη έννοια.
Χαιρετίζοντας αυτή την πολύ ωραία πρωτοβουλία μίλησε για «εξαιρετικό πρόγραμμα και εξαιρετικό το εύρος των ανθρώπων που μετέχουν στη διαδικασία» και έκλεισε λέγοντας «Θα σας ενθαρρύνω να εντατικοποιήσετε τη συμμετοχή σας στα κοινά και τον δημόσιο διάλογο. Αρπάξτε τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σας».
Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Δόμνα Μιχαηλίδου προανήγγειλε την επέκτασή του
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, η συλλογική ηγεσία είναι βαθιά αριστερή επιλογή» σημείωσε η Ρένα Δούρου
«Ε, δεν μπορεί ο Τσίπρας να προσπαθεί να βγάλει ολόκληρο τον λαό ότι πάσχει από αμνησία» σχολίασε ο υπουργός Υγείας
«Η μόνη ρεαλιστική λύση στις εθνικές εκλογές είναι η αυτοδυναμία»
«Δεν υπάρχει μαγική λύση» για την ενέργεια, το μήνυμα Φον ντερ Λάιεν
Τι θα είχε συμβεί αν εκείνη την Κυριακή η Ιστορία είχε γραφεί διαφορετικά;
Ο αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν τα έργα και το μήνυμα Χαρδαλιά
Ο Αλέξης Τσίπρας αγνοεί για μια ακόμα φορά βασικά πράγματα
Σε ποιο ποσό «κλειδώνει» το μηνιαίο voucher για τρόφιμα - Τι δήλωσαν Μιχαηλίδου και Καφούνης
Ποιες αλλαγές εξετάζει το υπουργείο
Τι πρέπει να τσεκάρουν οι δικαιούχοι για να μην καθυστερήσει η πληρωμή
Όλες οι αλλαγές που έρχονται με το νομοσχέδιο
«Η στήριξη της κοινωνίας δεν σταματά σε αυτά τα οποία έχουμε εξαγγείλει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Η επίκληση της ουκρανικής επιχείρησης στο Κουρσκ
Ο βουλευτής Χανιών αμφισβητεί το μοντέλο της συλλογικής ηγεσίας
Στο πλαίσιο της παρουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής
Τι προβλέπει η προτεινόμενη ρύθμιση
Αφήνει αιχμές για συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποχαιρετά τον «Καπετάνιο» του Παναθηναϊκού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.